2013. nov 22.

Kennedy nyitott autóban

írta: steve4security12
Kennedy nyitott autóban

1460196_10151715602241491_647558455_n.jpg

John F. Kennedy 1963november 22-én Dallasba repült, hogy részt vegyen egy közszereplésen. Fél egykor a lépésben haladó, nyitott elnöki autó az Elm (!) Streetre fordult.  A  feleségével és a texasi kormányzóval utazó Kennedyt ekkor találták el a gyilkos(ok) lövései; előbb a torkán, majd a fején. 

Állítólagos gyilkosát, Lee Harvey Oswaldot egyesek magányos merénylőnek, mások csak utasítást végrehajtó baleknak tartják. Vele november 24-én Jack Ruby végzett. Mai napig nem tisztázott, hogy ki vagy kik állhattak a merénylet mögött. Még manapság is szárnyra kelnek feltételezések egy nyitott esernyőt kezében tartó személyről, egy különös fotóriporterről. De olyan feltételezések is felröppentek, hogy valamelyik testőr fegyvere sült volna el véletlenül. Nagyon sokan politikai összeesküvésre gyanakodtak és még ma is tartja magát ez a verzió. 

 Korábban  McKinley elnököt Buffalóban, Lincolnt Washingtonban lőtték le, - de a Kennedy ellen elkövetett merénylet sokkal nagyobb visszhangot váltott ki világszerte. Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy  a terjedőben lévő televíziózás az emberek lakásába vitte a hírt. Kennedy továbbá nagyon jóképű és népszerű elnök volt, - és  magánéletének sok  (zaftos) részlete is foglalkoztatta a nyilvánosságot.

A Kennedy elleni merénylet az elnöki személyvédelmi csapat működését is érthető módon kritika tárgyává tette. A biztonsági személyzet az akkori körülmények között is sokkal többet tehetett volna az elnök személyvédelmének garantálása érdekében. Időutazásra azonban sajnos nincs lehetőség, - viszont érdemes összevetni az akkori és mai elnöki személyvédelmi módszereket.  Az akkori tragédia tanulságait is levonva ma már dimenziókkal professzionálisabb biztonsági rendszer védi az elnök - és általában a vezető politikusok -  személyi épségét.

1/ Manapság szinte  elképzelhetetlen, hogy komoly politikust vagy más fontos védett személyt nyitott kocsiban szállítsanak, - mert az rendkívül kockázatos. Az Obama elnök szállítására kifejlesztett speciális páncélautó biztonsági szintjét össze se lehet hasonlítani az ötven évvel korábbi szinttel. A titkosszolgálat értelemszerűen nem árul el pontos adatokat a General Motors által előállított gépkocsiról. Azt lehet tudni, hogy még gáztámadás ellen is védett a bombabiztos járgány, tovább golyóálló szélvédőkkel, és  kilövés ellen is biztosított kerekekkel is fel van tuningolva. Nem egyszerű feladat egyébiránt vezetni a méregdrága "bestiát" - így nevezik szakmai körökben -  mert a megerősített páncélzat és vastag szélvédők miatt némileg nehezebb a kilátás a vezető ülésből.

 

2/ Manapság a kiemelt védett politikusok közlekedését a biztonsági személyzet egy viszonylag hosszú konvojba szervezi. Kívülállók nem tudhatják, hogy melyik az elnöki kocsi. Többnyire a felvezető autó mögött közvetlenül nem az elnököt szállító jármű halad. Ez gyakorlatilag egy megtévesztő manőver, hogy ne lehessen az elnököt szállító  autót beazonosítani. Obama elnököt akár 20 autós konvojban utaztatják...

A Kennedy elnök korában szervezett konvoj - a mai gyakorlat szerint - még a legjobb jóindulattal sem nevezhető konvojnak. Néhány motoros rendőr haladt elől, nem túlságosan elegáns és meggyőző alakzatban, - de ennek csak protokoll funkciója volt. Gyakorlatilag közvetlenül mögöttük haladt a nyitott kocsiban az elnöki párt szállító autó. A lassú sebesség még tovább fokozta az amúgy is rendkívül magas kockázati kitettséget. Mai szemmel nézve nagyon komoly veszélynek volt eleve kitéve az elnök ezzel a roppant naiv, sőt felelőtlen megoldással. Lehetséges, hogy utólagos okoskodásnak tűnik, de a titkosszolgálatoknak ezt akkor sem kellett volna megengedniük, ha esetleg maga az elnök kérte ezt a nyitott autós verziót. 

3/ Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy előre közölje az elnöki adminisztráció, hogy milyen útvonalon fog haladni az elnöki konvoj. De azt se közlik előzetesen a nyilvánossággal, hogy a konvoj mikor és honnan fog elindulni a következő célállomásra.

A korabeli felvételeken pontosan látszik, hogy az elnöki konvojt már népes érdeklődő csoportok várták az előre megadott útvonalon. Vélhetően a merénylő, már előzetesen elfoglalt egy számára megfelelő pozíciót - például egy üres lakásban - ahonnan távcsöves puskával vehette célba az elnököt. Egy ilyen viszonylag hosszabb útvonal helyszín biztosítását ilyen körülmények között gyakorlatilag nem lehet megoldani.

4/ Manapság nem kis részben az ötven évvel korábbi merénylet tanulságait levonva is a védelmi szakemberek az elnök  programja alapján az összes helyszínt előzetesen alaposan átvizsgálják. Mindezt olyan szemmel, hogy egy esetleges támadó  hol tudna adott esetben elrejtőzve támadást kezdeményezni. Még a csatorna fedeleket is átvizsgálják aprólékos munkával. De gyakran bombakutatást, rádióaktív sugárzás mérést és élelmiszer átvizsgálást is végeznek.  A helyszínek előzetes átvizsgálása majd megfelelő időben  biztosítása manapság nagyon professzionális rutinná vált. 50 évvel korábban ez a feladat  nem volt megfelelő alapossággal elvégezve.

5/ Manapság a személyvédelmi feladatokra kirendelt titkosszolgálati szakemberek lényegesen alaposabb képzést kapnak mint ötven évvel ezelőtt. A fegyverhasználat mellett közelharc ismereteket, antiterrorista képzési anyagot és sok minden mást is tanulniuk kell. De az igazi tudást  az éles helyzeteket szimuláló gyakorlatokon lehet elsajátítani. Ezen gyakorlatok során a testőrök szívritmusát, vérnyomását és reakcióidejét is elemzik. Akinek éles helyzetben túlságosan felmegy a pumpa, nyilvánvalóan nem alkalmas erre a szakmára. Itt ugyanis a legélesebb helyzetben is higgadtnak kell maradni. Ehhez pedig nagyon magas szintű fizikai és mentális állóképesség szükséges. Az elnöki testőrcsapatba már eleve gyakorlattal rendelkező, gondosan kiválogatott és átvilágított biztonsági szakemberek kerülhetnek be.

Természetesen a munka alapvetően folyamatos kockázatelemzést jelent titkosszolgálati adatok felhasználásával. A Kennedy érában a titkosszolgálatok vagy nem rendelkeztek megfelelő információkkal, vagy azokat nem megfelelően értékelték és elemezték. A titkosszolgálatok manapság  arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a védett személyt illető bizalmas, és kényes információk ne kerülhessenek nyilvánosságra.

Kennedy elnök szomorú története megrázta Amerikát, de szinte az egész világot. Az elnöki személyvédelmi csapatok is levonták a konzekvenciákat világszerte. Tökéletes biztonság természetesen továbbra sem garantálható senkinek sem.

Szólj hozzá

biztonság egyéb testőr személyvédelem VIP protection testőrképzés