2013. nov 28.

K.O.

írta: steve4security12
K.O.

 a_KO.jpgEgy őrült hóbort terjedt el amerikai fiatalok szűk körében.  Ezek a felelőtlen csoportba verődött fiatalok minden különösebb indok nélkül kiválasztanak egy számukra ismeretlen személyt, - majd mellé lépve minden előzmény nélkül egy erős ütéssel leütik. Az is része ennek a beteges "játéknak", hogy a szerencsétlen áldozat elvessze az eszméletét. Látszólag teljesen véletlenszerűen választják ki áldozataikat, - bár egyesek antiszemita és rasszista indítékot is vélelmeznek.

Ezek a gyáva alakok nem az ökölvívás sportszerű keretei között szemtől szemben támadnak, hanem minden előzmény nélkül a legváratlanabb helyzetekben többnyire hátulról vagy oldalról. A szerencsétlen áldozatoknak gyakorlatilag esélyük sincs a védekezésre...

  Feltehetőleg  feltűnési vágy, illetve saját  vagányságuk bizonyítása állhat emögött a borzasztóan  idióta  hóbort mögött.  Egyes jelentések szerint már három, míg mások szerint immáron hat  halálos áldozata is van ezeknek a veszélyes és  aljas orvtámadásoknak. Többen önmaguktól eltelve, még videóra is vették "hőstettüket" és azt az interneten is megosztották. Lehetséges, hogy ezek a szerencsétlen szeretethiányos fiatalok így akarnak a  figyelem, és média érdeklődés  középpontjába kerülni? 

Ha nem is ugyanilyen, de hasonló erőfitogtató fiatalok a világ több pontján is grasszálnak. Oroszországban hajléktalanokat vertek meg és aláztak meg fiatalok, majd az általuk felvett filmet még az internetre is feltöltötték. De nem kell túl messze mennünk, hiszen  hazánkban is előfordulnak szimplán erőfitogtató támadások.  Sőt a legújabb sajtó hírek szerint "elsőzés" néven már hazánkban is volt ilyen típusú támadás, bár ebből nem lett rendőrségi feljelentés.

Az amerikai eset annyiban más, hogy az egyre szaporodó knockout-ok - és a felfokozott média "hisztéria" -  miatt többen attól tartanak, hogy ez az őrült "játék" még jobban elterjed.

Arra a kérdésre, hogy van-e ok bármilyen hisztériára nyilvánvalóan az a válasz, hogy nincs.  Erőszak és brutalitás szerintem korábban is volt, bár lehetséges, hogy némileg ma több ilyen bűncselekmény történik.  A nagy különbség, hogy manapság  egyre több okos telefonnal vagy térfigyelő rendszer által felvett film kerül fel az internetre, illetve a televízió műsorok híradásaiba. Gyanítom hogy a média is kicsit túlfűti az indulatokat, - hiszen kellenek a sokkoló hírek a nézettség és példányszám  növeléséhez.  

Óvatosságra és körültekintésre persze szükség van, - jóllehet az ilyen aljas orvtámadásokat nagyon nehéz elkerülni vagy megelőzni. Hazánkban szerencsére egyelőre közel sem olyan veszélyes a helyzet. - ilyen típusú támadásokat illetően mint Amerikában.

Ettől függetlenül soha sem árt a tudatos és elővigyázatos magatartás:

O Lehetőleg kerüljük el a bűnügyileg fertőzött környékeket, és a számunkra gyanúsnak tűnő bandákat, - különösen a sötétedés beállta után. A rendőrség által üzemeltetett bűnügyi térkép hasznos segítség lehet az ilyen kétes helyek beazonosítása céljából.

O Magabiztos mozgásunkkal egyfajta erőt sugározhatunk, ami mindenféle támadással szemben védelmet nyújt (hat) számunkra. Ezek a gyáva bűnözők általában olyan embert szemelnek ki maguknak ösztönösen, aki könnyű préda lehet.

O Semmiképpen se dramatizáljuk a helyzetet, és ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk az aggodalom.. A félelem megjelenhet arcunkon, testtartásunkon, és emiatt akaratlanul is bajba kerülhetünk. (lásd: viktimológia) Aki olvasta a Titok című könyvet, az tudja, hogy mi magunk vonzzunk be dolgokat az életünkbe. 

O Utcai sétálásunk során lehetőleg ne használjunk  digitális média lejátszókat, mert az beszűkíti figyelmünket. 

Nagyon remélem, hogy kiütéseket kizárólag ökölvívó mérkőzéseken láthatunk a közeljövőben, - nem pedig a nyílt utcán. Azt is remélem, hogy ezeket a "szellemi fogyatékos" fiatalokat és az általuk generált őrült hóbortot senki sem akarja majd követni. Már csak azért sem, mert egyre több helyen vannak felszerelve térfigyelő kamerarendszerek, és  a rendőrség be tudja azonosítani az elkövetőket. De előbb utóbb ezek a gyáva alakok is emberükre akadnak.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad humán kockázatok magánbiztonság