2013. dec 03.

Autós fekete doboz

írta: steve4security12
Autós fekete doboz

a_black_box.jpgManapság egyre több autó utasteréből készült videó lepi el a világhálót. Ezeket a  felvételeket, - a szélvédőre belülről rögzített apró kamerákkal készítik.  Már egy fél tank benzin árából is beszerezhetünk egy egyszerűbb berendezést. Ezek a könnyen felszerelhető kamera szettek,  többnyire plusz információkat  (dátum, sebesség, GPS koordináták) is rögzítenek.

A legolcsóbb készülékek leginkább egy hagyományos kamerára emlékeztetnek, de már az ezekkel készült, kisebb felbontású felvételek is megfelelhetnek egy bizonyítási eljárás során. Az intelligensebb kamerák már HD- minőségű képalkotásra is  képesek. A kamerák látószöge, és más minőségi paraméterek szerint bőséges a választék. A 32 gigabyt-os SD kártyával működő készülékek akár 14 órás felvételt is képesek rögzíteni elemekkel, vagy szivargyújtóra csatlakoztatva.  Aki képes kezelni okostelefonját, annak ezzel a készülékkel sem lesz gondja, hiszen kezelése roppant egyszerű.

Az alap készülékek általában 120 fokos látószögben rögzítik a felvételeket. A drágábbak akár 170 fokos szögben is képesek "látni", emellett GPS-szel és erőhatás mérővel (G-sensor) is fel vannak szerelve.
Többféle módon képesek felvételt készíteni: alapesetben csak akkor rögzítenek, ha hirtelen gyorsulást vagy lassulást érzékelnek, ilyenkor az érzékelés előtti másodperceket is tárolják. A hirtelen gyorsulást vagy lassulást a beépített G-sensor érzékeli, aminek érzékenysége természetesen hangolható.  Lehetőség van manuális aktivizálásra is, ilyenkor szintén rögzülnek a megelőző másodpercek. A harmadik lehetőség a folyamatos felvétel, az SD-kártya kapacitásáig. Amennyiben a kártyáról elfogy a tárhely, a legrégebbi adatok törlésével folytatódik a rögzítés. A legtöbb berendezés rendelkezik pillanatfelvétel funkcióval is.

Különösen taxisoknak ajánlott az a megoldás amely  egyszerre képes rögzíteni a külső és belső eseményeket (csökkent fényviszonyok mellett is, hiszen infra ledekkel is el vannak látva) valamint hang rögzítésére is alkalmasak. Ezek a belsőtért is felügyelő kamerák nagymértékben fokozhatják a taxisok biztonságát. Jóllehet tökéletes védelmet nem jelentenek, de nagy mértékben fokozza a rablók kockázatát, és a hatóságok munkáját is jelentősen segítik a felvételek.

Vandalizmus ellen is védhet a rendszer, hiszen parkolási idő alatt is készíthet felvételt. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a tolvajok inkább tovább mennek, ha kocsiban felszerelt kamerát látnak. Inkább nem kockáztatnak. Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy a vandál elkövető egy gyors mozdulattal feltöri az autót, és a benne felszerelt kamerát is eltávolítja. Egyik megoldás lehet, hogy a szélvédőket besötétítjük, hogy ne lehessen belátni az autóba.  Nagyon sokan eleve olyan biztonsági kamera rendszert preferálnak, amely nem kamerának látszik, hanem valami elektronikus kütyünek. Természetesen olyan mini kamerát is beszerelhetünk az autónkba amely gyakorlatilag teljesen rejtve marad illetéktelen személyek számára.

 

Ezek az autós "fekete dobozok" nagyon sokat segíthetnek kisebb nagyobb gépkocsi balesetek rekonstruálása során is. Sokan átélhettük már, hogy a balesetet követően az érintett szereplők teljesen másként emlékeznek. Minden érintett a maga szubjektív nézőpontja alapján emlékszik a történetre.

Szinte naponta történnek ilyen nehezen tisztázható balesetek, melyeket roppant nehéz rekonstruálni. A baleseteket természetesen ezek a kamerák sem előzik meg, de az utólagos tisztázást nagymértékben elősegíthetik. 
A magyar jog alapján ugyanis az SD- kártyán lévő felvétel hitelességét igazságügyi szakértővel lehet igazoltatni, ebben az esetben felhasználható a bizonyítási eljárás során. Azt, hogy egy esetleges peres eljárás során milyen súllyal veszik figyelembe a digitális bizonyítékainkat,  nem könnyű  megítélni, de amennyiben felvételünk beleillik a bizonyítékok sorába vélhetően nyert ügyünk van.  Már amennyiben ,  a közlekedési balesetért a másik fél volt a felelős!  

A kamerarendszerek szép lassan teret nyernek az élet minden területén.  Ennek vannak előnyei és hátrányai. A bűnözők számára többnyire hátrányokat jelent, hogy egyre nagyobb a lebukási kockázatuk. Hiszen a térfigyelő rendszerek, a magánházak kamerarendszerei, az okos telefonok, és immáron az autóba szerelhető "fekete dobozok" is felvételt készíthetnek róluk. Az autózás szerelmeseinek ajánlom beszerzését, - akár karácsonyi ajándékként is - mert bármikor hasznunkra válhat.

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens vagyonvédelem magánbiztonság