2013. dec 20.

Arcfelismerő kamerarendszerek

írta: steve4security12
Arcfelismerő kamerarendszerek

facial-recognition-data-points.jpg

Jelentős növekedés várható a következő években az arcfelismerő rendszerek piacán.  Az idén várhatóan 1,92 milliárd dollárt költenek ilyen rendszerekre a világ kormányai illetve nagyvállalatai, de  szakértői becslések szerint 2018-ig évente átlagosan 27 százalékos fejlődés várható ezen a gyorsan növekvő piacion. Tetszik-nem tetszik, kormányok és nagy magánvállalatok  egyre többet költenek biometrikus azonosító rendszerek fejlesztésére és üzembe állítására.

A CNN, a Time és az Orc közös felmérése szerint az amerikaiak 79 százaléka pozitívan ítéli meg, hogy bizonyos nyilvános eseményeken és egyes helyszíneken alkalmazzanak acfelismerő rendszereket, és 81 százalékuk támogatja a kamerás megfigyelőrendszerek kiterjesztését a közösségi tereken. 

Továbbra is nagyon sokan ellenzik azonban az arcfelismerő rendszerek további elterjedését. Egyes emberi jogi szakértők a totális megfigyeléstől és folyamatos nyomon követhetőségtől  tartanak.  A rendszer szélesebb körű elterjedését követően gyakorlatilag  szinte teljesen megszűnik az anonimitás. 

A bűnözők és terroristák beazonosíthatósága viszont a rendszer szélesebb körű elterjedésével nagy mértékben javulhat.

Az arcfelismerő kamerarendszerek a vállalatoknál a belépési jogosultságot tudják rendkívül kulturált módon ellenőrizni, hiszen a belépő személynek szinte meg sem kell állnia. Az előzetesen rendszerbe táplált képanyag alapján ugyanis az intelligens szoftver azonnal beazonosítja az érkező személyt és beengedi. Természetesen ezen túlmenően a rendszer az üzemen vagy irodaépületen belüli mozgásokat és belépési jogosultságokat is nyomon tudja követni több más funkció mellett.

Közterületi kamerarendszerek az arcfelismerő szoftver segítségével körözött bűnözőket - vagy akár terroristákat is  könnyűszerrel tudnak beazonosítani. Intelligens rendszerek már manapság is képesek utcai antiszociális viselkedést, vagy akár kábítószer terjesztést beazonosítani.

A fejlesztők az arcfelismerést kombinálják a ruházat és testtartás jellemzőinek beazonosításával is. Ily módon nagyobb biztonsággal lehet személyeket beazonosítani és nyomon követni. 

"A Harry Potter regényekből és filmből ismert Tekergők Térképét készítették el az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen. A rendszer a térfigyelő kamerák képei alapján képes azonosítani az embereket, követni a mozgásukat, és még akkor is tud következtetni a helyzetükre, amikor egy kamera sem látja őket.

A térkép nem csak egy vicces, az irodalomból ismert találmány megvalósítása. A rendszer alkalmas arra, hogy bonyolult, nem teljesen bekamerázott térben - például egy irodaházban - kövesse az emberek mozgását. Ez megkönnyítené a biztonsági személyzet vagy akár egy szanatórium esetében az ápolók dolgát is. A szoftver nem csak arcfelismeréssel dolgozik, hanem a személyek ruhájának a színét is megjegyzi. Ha egy barna nadrágos, kék inget viselő személyt egyszer felismert a rendszer, akkor a további kamerák képén is azonosítani fogja"

A térképet eddig nyílt, kültéri terepen és egy szanatóriumban tesztelték. Az utóbbi helyszínen 13 embert követett hat percen keresztül a program. A szoftver egyméteres pontossággal meg tudta mondani az emberek pozícióját. A program jóval pontosabbnak bizonyult a többi, tesztelés alatt álló hasonló programnál: ötödannyi hibás találatot adott, mint a következő legjobb szoftver.Shoou-I Yu, a csoport vezetője azt mondta a The New Scientist magazinnak, hogy az ő megoldásuk az első a világon, amely valóban képes egyéneket azonosítani több kamerával megfigyelt, komplex terekben.

Egyelőre a rendszerek szélesebb körű elterjedését emberi jogi aggályok és anyagi technológia problémák is nehezítik. Mindettől függetlenül a technológiai forradalmat nem lehet megállítani.

A nem túl távoli jövőben nem csupán a fixen, vagy mobil módon telepített kamerarendszerek lesznek képesek arcfelismerésre. Az okostelefonokra és a Google Glas-ra kifejlesztett applikációk segítségével egyre nagyobb körben lesznek képesek a felhasználók idegen személyek viszonylag gyors azonosítására." *

Az amerikai rendőrség egyes egységei már kiváló eredményességgel használják az arcfelismerő szoftvereket. Csupán egy fotót készítenek az igazoltatott személyről - egy tablet segítségével -  és azonnal látják, hogy az illető személy szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban.

Az arcfelismerés  ellenzői  is azonnal akcióba léptek. Rendkívül kreatív módon igyekeznek kijátszani illetve hatástalanítani a rendszer hatékony működését.  Napszemüveggel, fejükre húzott nylon zacskóval és fényforrásokkal tuningolt baseball sapkával igyekeznek megelőzni beazonosíthatóságukat. 

 Hosszú, kitartó fejlesztések és viták közepette  az arcfelismerő rendszerek véleményem szerint mindenképpen utat törnek maguknak. A hagyományos kamerarendszerek helyét pedig szép csendesen átveszik az intelligens rendszerek, amelyek az operátoroknak tálcán kínálják majd a releváns eseményeket. Ha például egy térfigyelő rendszer intelligens szoftvere érzékeli, hogy éjszaka valaki gyanúsan követ egy másik személyt, azt azonnal jelzi az operátornak. A kamerarendszereket a felhasználók egyre inkább nem csupán az események dokumentálására - hanem sokkal inkább bűncselekmények és károkozások megelőzésére kívánják használni.

 *SecurityMag

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély kamerarendszer intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés