2013. dec 24.

Intelligens térfigyelő rendszerek

írta: steve4security12
Intelligens térfigyelő rendszerek

 

shutterstock_106683857_800.jpgA térfigyelő kamerarendszerek már világszerte nagyon elterjedtek, - de egyelőre többnyire bűncselekmények és károkozások utólagos rekonstruálásához használhatóak. A gőzerővel folyó fejlesztések egyre inkább az aktív sőt proaktív alkalmazások irányába módosítják a rendszereket. A mai technológiai színvonal  gyenge pontja többnyire az operációs szobában található. Hiába jut ugyanis be töménytelen - szinte feldolgozhatatlan mennyiségű - képanyag a felügyelő személyzet elé azok folyamatos elemzése és értékelése gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A nagyobb rendszerek esetében  a kameraképek eleve valamilyen random rendszerben kerülnek a monitorra.   De még a  jól felkészült operátorok  sem képesek  egyidejűleg 10 vagy akár 20 30 képet folyamatosan figyelni és értékelni. Ráadásul ezt a nagy koncentrációt igénylő feladatot egyszerűen nem lehet 8-10 órán keresztül kellő koncentrációval végezni. 

Az intelligens szoftverek pont ezt a "rabszolga" elemző feladatot "veszik át" az operátoroktól, - és ráadásul soha sem fáradnak el és egy pillanatra sem lankad a figyelmük.

A térfigyelő rendszereket alapvetően a közbiztonság fejlesztése érdekében telepítik a települések önkormányzatai ill. a rendőri szervek. Tekintve nagyon komoly összegeket fordítanak ilyen célokra elemi érdek, a minél hatékonyabb működés. Minél gyorsabban tud beavatkozni a rendőrség egy bűncselekmény megakadályozása vagy esetleg megelőzése érdekében annál kisebbek lesznek az elszenvedett károk.  Az intelligens szoftverek segítségével előbb utóbb súlyos személy elleni bűncselekmények is megelőzhetők lesznek.

Ezek a  szoftverek már manapság is  nagyon hatékonyan alkalmazhatók egy adott környéken történt bűncselekmény elkövetőjének beazonosítása során. Amennyiben a bűnöző például elkövet egy rablást egy üzletben és az ottani kamerarendszer rögzítette az eseményeket, akkor a térfigyelő rendszer felvételeivel könnyen össze lehet vetni a képeket.

Antiszociális viselkedések kiszűrésére is kiválóan alkalmasa az intelligens szoftver. Fiatalkorúak italozása, vagy erőszakos magatartás, - továbbá minden tiltott vagy meg nem engedhető utcai tevékenység beazonosítására alkalmas a szoftver. Csupán be kell programozni azon viselkedési devianciákat amelyeket  a rendőrhatóság előzetesen tipikusnak gondol az adott városban vagy környéken. A "tanuló" szoftverek ráadásul a szokásostól minden eltérő mozzanatot azonnal - és soron kívül - jeleznek az operátornak.

A rendszer drog terjesztők beazonosítására is kiválóan alkalmas, hiszen a szoftver vezérlésével olyan nagyítások is készíthetők amelyen látszik a drog átadása a fogyasztónak. Lehetséges, hogy kicsit utópisztikusnak tűnik, de a londoni Viseum fejlesztői már megoldották ezt az egyébiránt nem egyszerű feladatot. Tudom persze, hogy nagyon sokan aggódnak a totális ellenőrzés és felügyelet miatt, - de a bűnözés és a terrorizmus visszaszorítása érdekében erre szükség van. 

Amennyiben a térfigyelő kamerarendszer jól ki van építve, akkor egy gyanúsított személy közterületi mozgását egészen pontosan nyomon lehet követni. Bizonyos bűncselekmények felderítése  során rendkívül hasznos segítség lehet, annak pontos beazonosítása, hogy a bűnöző merre távozott. Jól kiépített kamerarendszerek és intelligens szoftverek segítségével ez a feladat is igen hatékonyan megoldható. Gondoljunk csak bele, hogy milyen nagy segítséget jelentene ha rendőri szervek azonnal látnák, hogy például a bankrabló milyen rendszámú kocsival távozott a rablás helyszínéről, vagy menekülését követően melyik épületbe lépett be.

Az intelligens térfigyelő rendszerek elterjedése egyre erőteljesebb lesz a következő években. A fejlesztések során nem csupán mérnöki és technikai tudásra van szükség, hanem kriminológiai, szociológiai és sok más szakterület kreatív szakértelmére. Ergonómiai szakértők bevonása pedig egyszerűen nélkülözhetetlen, mert továbbra is az operátori szobában tevékenykedő személyek leghatékonyabb kiszolgálása a feladat.

Az is nyilvánvaló, hogy nagyon szigorú adatvédelmi szabályok betartása mellett egy átlag állampolgár rögzített képi adataival nem lehet visszaélni. Hiszen a nem releváns képi adatokat már csupán a tároló kapacitás miatt is néhány nap múlva törölni kell. Egyébként is a tisztességes embereknek nem lehet félni valója, - sokkal inkább a bűnözőknek akik mások javaira pályáznak. 

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens kamerarendszerek kutatás fejelsztés