2014. jan 08.

Vigyázat az ATM-eknél

írta: steve4security12
Vigyázat az ATM-eknél

 

ATM3.jpgAz ATM automatákból a készpénzfelvétel nem teljesen kockázatmentes, - mivel egyes erre szakosodott bűnözői csoportok kiéhezett hiénaként keresik áldozatukat!

Világszerte sok helyen előfordul, hogy közvetlenül az ATM-es készpénzfelvételkor fosztják ki a gyanútlan ügyfeleket. Mint tudjuk a bűnözés nem ismer határokat...

A rendőrség nem rég tájékoztatást tett közzé a hazánkban is terjedő bűnözői módszerről. Tekintve egyre többen használjuk az ATM-eket készpénzfelvételre, - nem árt a fokozott óvatosság. Különösen a nyílt forgalmas utcákra beépített automatáknál kell óvatosan eljárni. Főleg ha egyedül vagyunk, - és biztonsági vagy térfigyelő kamera sincs felszerelve a környéken

 A bűncselekményre szervezett profi csoport három főből áll.

1/ Az egyes számú "versenyző" pontosan a készpénz előbukkanásának pillanatában valamilyen előre kitalált módszerrel eltereli a szerencsétlen áldozat figyelmét. Elegendő, ha csupán egy pillanatra elfordulunk az automatától.

2/ A kettes számú "versenyző" feladata, hogy pont abban a pillanatban lépjen közbe és vegye magához a pénzt egy gyors mozdulattal, - amikor a társa szóba elegyedett az áldozattal.

3/ A hármas számú "versenyző" feladata, hogy figyeljen, - illetve,hogy a pénzt átvéve azonnal eltűnjön a helyszínről.

Röviden összefoglalom azokat az egyszerű és bárki által követhető módszereket ami által lényegesen kisebb eséllyel leszünk ATM-es hiénák áldozatai: 

1/ Lehetőleg a lényegesen biztonságosabb pénzintézetek előterében elhelyezett ATM-ekből vegyünk fel pénzt, Ezek a helyiségek információim szerint kivétel nélkül biztonsági kamerákkal vannak ellátva. Egyre több bankfiókban ráadásul az ott dolgozó vagyonőr  egyfajta "fenyegetés" a bűnözők számára, a készpénzt felvevő személyeknek pedig adott esetben a segítségére siethet. Ha csak módunk van rá akkor ne a nyílt utcákon felszerelt ATM-ekből vegyünk fel készpénz

2/ Egy remek, és többre érdemes kezdeményezés keretében az egyik nagy magyar kereskedelmi bank ATM-eket helyezett el rendőrségi épületek bejáratainál. A Zuglói Rendőrkapitányság épületének falára beépített ATM-hez ráadásul csak úgy lehet bejutni, ha előzetesen a telek határán őrbódéban szolgálatot ellátó rendőr előzetesen kinyitja a kaput. A helyszínen egyébiránt biztonsági kamera is fel van szerelve. Ennél biztonságosabb készpénzfelvétel már nehezen képzelhető el...

3/ Mielőtt az automatákhoz lépünk - bárhol is vannak azok felszerelve - előzetesen nézzünk körbe, hogy nem látunk-e gyanús személyeket a közelben. Ha nem érezzük magunkat kellően biztonságban inkább halasszuk el a készpénzfelvételt, - vagy keressünk egy biztonságosabb helyet. Addig elő se vegyük a bankkártyánkat, - amíg bárki is túl közel tartózkodik hozzánk. 

4/ Amennyiben biztonságosnak érzékeljük is a helyzetet, a pin kód beírásakor egyik kezünkkel takarjuk el a kódot beíró másik kezünket. A pin kód a mi személyes biztonságunkat szolgálja úgy azt senkinek se szolgáltassuk ki. Jó tudni, hogy egyes bűnözők valamilyen rafinált módon - akár saját készítésű mobil kamera felszereléséve - kilesik a szerencsétlen áldozat pin kódját, majd követik hazafelé és egy váratlan pillanatban elragadják a kézitáskáját, vagy más erőszakos módszerrel megszabadítják bankkártyájától.Ilyenkor az elkövetők azonnal a legközelebbi automatához sietnek és leürítik a számlát.

5/ Nagyon sokan helytelenül a pin kódjukat ráírják a bankkártya tok fedelére. Ez azért kockázatos, mert ha véletlenül elhagynánk, vagy ellopnák  a bankkártyánkat azonnal hozzáférhetnek pénzünkhöz. Teljesen megértem, hogy nagyon sokan képtelenek megjegyezni a rengeteg manapság használatos pin kódot.  Egyik megoldás lehet, hogy a mobil telefonunkba egy fiktív név mellé rendelt telefonszámba rejtjük el a kódot. A legbiztonságosabb megoldás természetesen ha  pin kódunkat megjegyezzük és fejben tartjuk.

6/ Nagyobb összegek felvételekor kérjük meg egy családtagunkat, vagy bizalmas barátunkat, kollégánkat, hogy kísérjen el minket. Ha már ketten vagyunk sokkal nagyobb a biztonsági szintünk.

7/ Lehetőleg mindig csak annyi összeget vegyünk fel amelyre az elkövetkező egy két hétben szükségünk lehet. Egyébiránt a bankunktól célszerű kérni egy napi limitet, ami fölé nem léphetünk, csak külön engedéllyel. Ez azért is fontos lehet, mert ha véletlenül ellopnák a bankkártyánkat, akár pin kóddal együtt is a haszonleső személy   csupán a napi limit mértékéig tudná megcsapolni számlánkat az első nap.

8/ Mihelyt kiadta az automata az általunk igényelt készpénzt, - azt gyorsan számoljuk meg és azonnal tegyük el egy biztonságos helyre, lehetőleg a pénztárcánkba és a kabátunk belső zsebébe. A tranzakció közben semmi más se vonja el a figyelmünket. Ilyenkor lehetőleg telefonhívásokat se fogadjunk, - mert az is elvonhatja a figyelmünket.

9/ Alapvetően részesítsük előnyben a bankkártyás fizetési módszert a készpénzfizetéssel szemben. Már csak azért is mert a havi kétszeri készpénzfelvételt meghaladó tranzakció immáron nem ingyenes.

Manapság már egyre több kereskedelmi és szolgáltató egységben lehet bankkártyával fizetni. Egy két étterembe még időnként elkérik a vendég bankkártyáját. Soha se adjuk ki a kezünkből az elektronikus fizetési eszközt. Ma már szinte az összes vendéglátó hely rendelkezik mobil terminállal. Ha más megoldás nincs, menjünk a pincérrel az irodába ahol a telepített terminál segítségével jelenlétünkben és felügyeletünk mellett intézhetik a tranzakciót.

10/ Ha már rendszeresen kell felvennünk készpénzt egy ATM-ből, akkor semmiképpen se kiszámítható időpontokban tegyük azt. Lehetőleg különböző időpontokban és más helyszíneken intézzük a tranzakciót. Még véletlenül se adjunk esélyt bűnözőknek arra, hogy rákészülhessenek kirablásunkra.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válunk, azonnal forduljunk a rendőrséghez a 107 vagy 112 ingyenesen hívható segélyhívó számok valamelyikén. Felkereshetjük az Igazságügyi Hivatal Áldozatvédő Szolgálatát is, amelynek elérhetőségéről bármelyik rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 06-80-225-225 információs telefonszámon tájékozódhatunk.

Természetesen ha elvesztenénk vagy ellopnák bankkártyánkat, - azt haladéktalanul jelentsük a bankunknak is, akik letiltják azt mielőtt a bűnözők hozzáférnének számlánkhoz.

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés humán kockázatok magánbiztonság