2014. jan 30.

Pánikban a trafikrablók

írta: steve4security12
Pánikban a trafikrablók

 _Aa_Panikolo_rablok.jpgTovábbra is rendületlenül  érkeznek a hírek a trafik rablásokról, illetve egyre gyakrabban rablási kísérletekről. Sajnos az eladók kénytelenek voltak megszokni a gondolatot, hogy ők is rablás elszenvedői lehetnek. Egyre többen  feltalálják magukat, és ellenállást tanúsítanak, vagy a pánik gomb aktiválásával hívnak segítséget. Másrészről a rablók is érzékelik, hogy egyre  nagyobb a lebukás kockázata. Hiszen a trafikok egyre jobban fel vannak szerelve biztonsági berendezésekkel, kamerarendszerekkel és pánikjelzőkkel. A rendőrség is igen magas arányban kézre keríti az elkövetőket. Következésképpen a rablók eleve gyorsabban feladják tervüket, ha ellenállásba ütköznek. Minden egyes másodperc késlekedés ugyanis végzetes lehet számukra.  Sajnos néhány elvetemült bűnöző, nem lemondott a szándékáról, - hanem pont ellenkezőleg, még erőszakosabb fellépést választott. Már baltával  fenyegetőző rabló is felbukkant,  de szerencsére a rendőrség gyorsan kézre kerítette.

A legtöbb trafik mostanra felszereltetett biztonsági berendezéseket, kamerarendszereket. Nagyon sok üzlethelyiségben pánikjelző is segíti az értékek megóvását. Alapvetően kétféle pánikjelzőt javasolnak a biztonsági cégek; hangos riasztást, illetve csendes riasztást. Mindkét megoldásnak megvan a maga logikája. A pánik jelzőket a szakemberek többnyire a pult alá telepítik közel a pénztárhoz, - ezt egy feltűnés nélküli kézmozdulattal lehet aktiválni. De sokan inkább a lábbal aktiválható pedálos megoldást választják.  Mobil pánik riasztó is létezik, amely elemmel működik. Ennek az a kockázata, hogy megfeledkeznek az elemcseréről, ami adott esetben roppant kellemetlen lehet.

 

A hangos riasztás előnye, hogy a frászt hozza a rablókra, mert a riasztó berendezés nagy hangerővel megszólal. Nem meglepő, hogy  a rablók ilyenkor  elállnak eredeti tervüktől, és azonnal elmenekülnek a helyszínről. A hangos riasztás -  logikája szerint - ugyanis nem csupán a viszonylag nagy távolságban lévő biztonsági cég operátorát értesíti. Egyidejűleg jelentősen megemeli a bűnözők amúgy is magas stressz szintjét, hiszen a helyszínen megszólaló riasztó  éles fülsiketítő zajától zavarba jönnek. Ne feledjük, hogy a riasztók 90-110 dB-es hangerőssége megfelel egy könnyűzenei koncert hangerejének. Ráadásul bármelyik pillanatban beléphet az üzlettérbe egy segítő szándékú járókelő... A fenti debreceni rablási kísérlet is ezért hiúsult meg, mert a huszonéves eladó hölgy azonnal megnyomta a pánikgombot, amitől a rablók azonnal pánikba estek,  és hanyatt-homlok elmenekültek.

Én egyébiránt a fentiek miatt trafikok és minden más üzlethelyiség  számára a hangos riasztást javaslom!

A másik opció az úgynevezett csendes riasztás. Ebben az esetben amikor az eladó megnyomja a pánik gombot, akkor a helyszínen nem szólal meg a riasztó, csupán a biztonsági cég bevetési központja kap azonnal egy riasztó jelzést. Ilyenkor az operátor azonnal intézkedik, értesíti a rendőrséget és a helyszínre küldi a kivonuló szolgálatot is. A csendes riasztást elsősorban olyan helyszíneken javasolják a biztonsági szakemberek, ahol a rabló fellépése veszélyeztethetné a személyzet testi épségét. Tipikusan pénzintézetekben használják ezt a megoldást, ahol a rablók többnyire eleve fegyveresen lépnek fel. Ennek a rendszernek a logikája szerint kerülni kell a nyílt konfrontációt a bűnözővel, nehogy esetleg személyi sérülés történjen. 

A rendszer gyenge pontja lehet, ha nem nyugtázza a személyzet számára, hogy sikeresen továbbítva lett a támadás jelzés. Ezt egy rejtett helyen elhelyezett fényforrással könnyűszerrel meg lehet oldani, - amely az adott helyzetben nyugtázza a jelzés sikeres továbbítását. A rendszer másik gyenge pontja lehet, hogy viszonylag későn érkezik ki a biztonsági szolgálat, vagy rendőrség, és addig nincs segítség. A fenti videón egy üdítő kivétel látható, ahol egy "ideális" csetlő-botló jámbor elkövető próbálkozott, a kivonuló szolgálat pedig fél percen belül megjelent a helyszínen. A rendőrség   szintén rekord gyorsasággal megérkezett és elvezette a tettest.

 

Engem régóta bosszantanak azok a közhelyszerű "szakvélemények" miszerint a bűnözőkkel szemben "nem szabad ellenállást tanúsítani". Ez a még manapság is gyakran elhangzó vélemény részben bátorításként hangzik a bűnözők számára, másrészt szinte a kelleténél is jobban megfélemlíti a bűnözés elszenvedőit. Teljesen fölöslegesnek tartom a bűnözők képességeit és veszélyességét túlértékelni. Mindenki képes eldönteni, hogy az adott helyzetben van -e bátorsága ellenállni. Nem egyszer a gyengébb nem képviselői is harcedzett amazonként állnak ellen a támadónak. Kiváló illusztráció a fenti videó felvétel. 

Továbbra is az a véleményem, hogy a trafikok - és általában a kereskedelmi egységek - személyzetét manapság már előzetesen fel kell készíteni konfliktus és krízis helyzetek kezelésére. Tökéletesen persze soha sem  lehet felkészülni, egy rablási helyzetre, - de nagyon sok apró pszichológiai és taktikai trükkel még a  profi rablót is zavarba lehet hozni.  

Szólj hozzá

biztonságérzet trafik közbiztonság bűnmegelőzés távfelügyelet riasztórendszer kereskedelmi vagyonvédelem humán kockázatok