2014. már 07.

Az én házam, az én váram

írta: steve4security12
Az én házam, az én váram

 

Pszichológiai módszerek otthonunk védelme érdekében.jpg

Profi betörők feltörik a zárbetétet és elegánsan a bejáraton keresztül hatolnak be a szerencsétlen áldozatok lakásába. Mások nekifeszülnek az ajtónak és egyszerűen benyomják azt,- többnyire a gyenge zsanérok oldalán. Igen gyakran a behatolás a gyenge minőségű mechanikai védelem miatt csupán másodperceket vesz igénybe!  De egyes leleményes "versenyzők" a födém vagy padlózat megbontásától sem riadnak vissza. Mindehhez persze eszközöket  használnak,  mint   feszítővas, fűrész, kalapács,  vagy egyéb speciális kütyük. Ezek a behatolási kísérletek azért némileg időigényesebbek. 

 Míg a lakott házakat inkább a felkészültebb bűnözők nézik ki maguknak - többnyire tippek, vagy előzetes információk alapján -, addig a hosszabb időre lakatlan lakásokat alkalmi és kezdő bűnözők is könnyű prédának tekintik. Egyes kistelepüléseken a spontán elkövetők nem csupán a hátrahagyott kisebb-nagyobb értékeket és bútorokat tüntetik el, hanem esetenként  magát az épület elemeit is széthordják.

Egyre jobban terjednek a besurranással elkövetett lopások. Ennek veszélye, hogy a tulajdonos váratlanul szembetalálhatja magát a betolakodó személlyel.

Kerüljük az elemi hibákat. Bármilyen furcsa, a józan paraszti ész is számít. Ne hagyjuk nyitva az ablakokat és ajtókat, amikor elmegyünk otthonról. Még ha csak 10 percre ugrunk át a boltba, akkor is gondosan zárjuk be az ablakokat -  és a terasz felőli ajtót is.

Mindezt tegyük napi kötelező rutinná, és ezt a családtagjainktól is követeljük meg. Elegendő, ha nyitva hagyjuk az utcára nyíló garázsajtót arra a fél órára, amíg elugrunk a bevásárlóközpontba, de mire visszaérünk, már a kerékpárunknak a hűlt helyét találjuk. Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt, vagy a kültéri villanyóra fali szekrényben sem.  Ha eltávozunk otthonról,  ne írjuk ki egy cetlire, hogy mikor jövünk  haza. A jó szándékú üzenetünket ugyanis egy alkalmi betörő szinte felhívásnak tekinti.

ÁttekinthetőségTörekedjünk lakásunk környezetében az áttekinthetőségre, hiszen a betörők szeretnek láthatatlanok maradni. A kültéri mozgásérzékelővel kombinált fényforrás felszerelése nagyon olcsó megoldás és külön jó, ha pont a betörő szemébe világít a lámpa.
Családi házaknál nagyon előnyös, ha a betörők nem tudnak elrejtőzködni sötét zugokban, beszögellésekben - vagy akár bokrok mögé. Minél áttekinthetőbb egy kert - főleg ha ki van világítva - annál kockázatosabb a betörő dolga. Ma már kaphatók napelemes fényforrások, amelyek éjszaka viszonylag jól megvilágítják kertünket.
A családi házunkra kitett házszám jól látható legyen éjszaka is, hogy a kivonuló biztonsági szolgálat, vagy rendőrség könnyen - és főleg gyorsan megtalálhasson minket. A foszforeszkáló eljárással készült házszám könnyebben beazonosítható éjszaka is.  

A társasházakban arra kell figyelni, hogy a bejárati- és folyosót záró ajtókat mindenki gondosan zárja be. 

 self-storage-security.jpgKerítés.  Kertes házak esetén az egyik leghatékonyabb biztonsági intézkedésnek minősül  egy stabil, erős kerítés kialakítása.  Legfőbb funkciója, hogy elválassza a magánterületet a szomszéd magánterületétől és a közterülettől. Egyúttal pedig távol tartsa a betolakodó személyeket otthonunktól. A svéd típusú, csupán jelképes erejű kerítéstől egészen az átláthatatlan kőkerítésig sokféle megközelítéssel találkozhatunk. Mindenki „stílusa és életmódja”  szerint alakítja ki a maga számára legelegánsabb és legbiztonságosabb megoldást. Akinek módjában áll, azoknak díszes, horganyzott kivitelű kovácsoltvas kerítést javasolok, mely esztétikai szempontból is  „feldobja” a ház szépségét, egyidejűleg pedig jelentősen megnehezíti a betörők dolgát.

Bejárati ajtó. Ez a lakások egyik legérzékenyebb támadási pontja már ősidők óta, és valószínűleg még sokáig az is marad. Aki nem akar nagyon sokat invesztálni a bejárati ajtóra, az a meglévő ajtaját is megerősítheti speciális vasalatokkal vagy hevederzárral, ill. biztonsági zárakkal. Manapság nagyon sokféle biztonsági ajtót lehet beszerezni, melyek fémkerettel és erős fémdübelekkel kerülnek beépítésre. Ezeket az acélszerkezetből készült ajtókat természetesen elegáns faburkolattal is be lehet vonni.  

Egyes normál bejárati ajtóknál esetenként sajnos rendkívül gyenge minőségű zsanérokat szerelnek fel a gyártók. Nem kell nagyon meglepődni, ha az illetéktelen személyek  a zsanér oldalán feszítik fel, vagy törik fel az ajtót akár egyetlen erős rúgással. A bejárati ajtón mindenképpen legyen kémlelőnyílás, vagy egy biztonsági üveggel kialakított kitekintő ablakocska. Ennek bizonyos helyzetben nagyon fontos szerepe lehet.

A zárbetétek és kulcsok minősége és megbízhatósága perdöntő jelentőségű. Nagyon sokan ugyanis ezt az igazán kulcs fontosságú kérdést hanyagolják el. A gyenge minőségű zárbetéteket a valamennyire is profi betörők könnyűszerrel tudják hatástalanítani. Igen komoly "szakirodalma" van a zárbetétek feltörésének. Aki igazán profi védelmi megoldásban gondolkodik, azoknak ajánlom, hogy tájékozódjanak. Mul-T-Lock-Yedek-Anahtar-Yapımı.jpg

 Sok, viszonylag olcsóbb és kevésbé megbízható termék mellet minőségi zárbetétek (Abus, BKS, Mul-T-Lock, stb.)  is rendelkezésre állnak. Én a magam részéről mindenkinek kódkártyás és valóban másolásbiztos zárbetéteket ajánlok.  

A Mul-T-Lock kulcs rendszer maximális védelmet nyújt az olyan ismert betörési módokkal szemben is mint a kulcsok lemásolása vagy a fésűs nyitás. A zárbetéthez tartozó kulcsok esetleges másolását kizárólag a hivatalos Mul-T-Lock szervizekben végzik el, a kártyához adott kódkártya bemutatásával. 

Ne feledjük, hogy a legprofibb zárrendszer sem ér semmit, ha elhagyjuk a kulcsot, - mely aztán illetéktelen kezekbe kerül!

shutterstock_120644791_800.jpgAblakok. A kertes házak ablakait célszerű biztonsági fóliával, vagy magasabb biztonsági igény esetén biztonsági üveggel felszerelni.Egyes biztonsági fóliák egyébiránt nem csupán az esetleges behatolást nehezítik meg, hanem egyúttal hő és fényvédő hatásuk is van.  Érdemes odafigyelnünk a kisebb fürdőszobai ablakok és levegőző bukóablakok védelmére is, mert időnként - szinte a fizikai törvényekkel ellentétes módon - egészen kis ablakokon is be tudnak hatolni az elkövetők.  Nagyon sokan – egyébként érthető módon – viszolyognak a rácsok alkalmazásától, de bizonyos esetekben biztonsági szempontból nincs más megoldás.

Kertes házak esetén javaslom a biztonsági redőnyök felszerelését, melyeket egyébiránt akár programvezérléssel is be lehet szerezni.  A mechanikai védelem hagyományos módszere a spaletták alkalmazása is, amely manapság már egyre kevésbé népszerű.

Más nyílászárók védelme. Sok háztulajdonos megfeledkezik egyéb nyílászárói védelméről. Ilyenek a pinceablak, szellőző nyílás, illetve a  tetőablak is, hiszen ezek bármelyike lehet potenciális behatolási célpont. Gyakran természetesen valamilyen ésszerű kompromisszumot kell találni a biztonsági szempontok és az esztétikum között.  A pinceablakokat pl. gyakorlatilag csupán fémszálakkal megerősített biztonsági üvegből célszerű kialakítani, vagy ha a levegőzést is biztosítani szeretnénk, egy belülről felszerelt erős kiépítésű rácsot javasolok. Ne feledjük, hogy a rácsot lehetőleg belülről szereljük fel, mert kültéri beépítés esetén a kockázati kitettség lényegesen magasabb, hiszen egy profi betörő könnyűszerrel el tudja távolítani azt.

Az igazán elegáns és biztonságos beltéri rács nappal  - egy sin segítségével - betolható egy falba rejtett szerkezetbe, és szinte tökéletesen eltüntethető. Amikor eltávozunk otthonról akkor viszont a rácsot "üzembe helyezhetjük" egy gyors és egyszerű mozdulattal.

A házunkból természetesen nem szükséges erődítményt, igazi várat építeni. Bár Dél Afrikában  erre is van roppant érdekes példa.

Sokan pont azért mondanak le a mechanikai védelmi megoldásokról, mert tévesen azt gondolják, hogy azok már idejétmúlt megoldások, továbbá esztétikailag rombolnák az összképet. Ezzel szemben világosan látni kell, hogy amíg nem rendelkezünk megfelelő minőségű és szilárdságú mechanikai védelmi megoldásokkal, addig teljesen fölösleges riasztó rendszereket telepíteni és távfelügyeleti bekötést rendelni. Ha a betörő fél perc alatt behatol és két perc alatt összerámolja az értékeket, akkor gyakorlatilag a riasztó rendszer jelzésére kivonuló biztonsági szolgálat már csak bottal ütheti a betörők nyomát. 2-3 perc alatt ugyanis csak a legritkább és szerencsés esetben ér ki a kivonuló szolgálat.

Az esztétikai aggályokat sem osztom, - ugyanis ma már a piacon óriási kínálat van elegáns, esztétikus és mégis biztonságos mechanikai védelmi megoldásokból. 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem mechanikai védelem magánbiztonság