2014. már 18.

Modern távfelügyelet

írta: steve4security12
Modern távfelügyelet

 

!Modern_tavfelugyelet.jpg

Ma már a lakás riasztó berendezések önmagukban nem túl sokat érnek. Hiszen a riasztó hiába szólal meg hatalmas hangerővel, nagyon kevesen veszik a bátorságot, hogy beavatkozzanak. Egyrészt még mindig viszonylag sok a téves riasztás. Másrészt pedig valljuk be, hogy általában kényelmesek és közömbösek is vagyunk.

 Ki fog átmenni hajnali fél háromkor a szomszéd házba, ha megszólal a riasztó berendezése... Ilyenkor nem is várható el több egy állampolgártól, hogy értesítse a rendőrséget, illetve ha bármilyen használható adatot tud feljegyezni a betörőről (külső megjelenés, gépkocsi rendszám, stb.) azt tegye meg.

A legjobb megoldás, ha a riasztó berendezést és távfelügyeleti bekötést ugyanarra a szakértő cégre bízzuk! Ily módon ugyanis kizárhatjuk az esetleges egymásra mutogatást, ha éles helyzetben a rendszer nem hozza az elvárható eredményt.  Nagyon fontos, hogy a távfelügyeleti szolgáltató rendelkezzen megfelelő értékű felelősségbiztosítással.

A biztonsági cégek bevetési-, irányítási központjában az ügyfelek védett objektumának -, ill. az értesítendő személyek adatai és elérhetősége van nyilvántartva.   Biztonsági szempontból az ügyfelekkel történt telefon hívásokat egy speciális szoftver rögzíti. A szigorúan bizalmas adatok szakszerű kezelése miatt, biztonsági jelszavak megadásával lehet az esetleges visszaélést megelőzni. Ma már ilyen típusú protokollok elengedhetetlenek.

Alapvetően kétféle távfelügyeleti rendszer működik: 

1/ Az egyik az értesítéses rendszer, melynek keretében a jelzést követően az operátor telefonon jelzi a helyzetet az előre megadott személyeknek. 

Manapság már okostelefonra telepített  távoli hozzáférés applikáció  segítségével bárki hozzáférhet a riasztó rendszeréhez és azonnal értesítést is kaphat.

2/ Kivonulásos rendszer keretében az operátor azonnal kivonuló szolgálatot küld a helyszínre, akik a szükséges intézkedéseket elvégzik! A kivonuló szolgálat optimálisan két főből áll. Miközben a sofőr a helyszínre igyekszik leggyorsabban eljutni, addig a társa a nála lévő alaprajz és előzetesen készített kockázatfelmérési lap alapján felkészül az adott helyszínből. Jó esetben azt is tudják a kivonuló szolgálat tagjai, hogy az adott objektum melyik részén történt riasztás. Ideálisan a kivonuló szolgálat tagjai speciális kesztyűt is magukkal visznek, hogy véletlenül se töröljék le az esetleges ujjlenyomatokat. Természetesen a tetten ért betörővel nem kesztyűs kézzel bánnak, - hiszen őt a rendőrség kiérkezéséig visszatartják. Az esetleges viták elkerülése érdekében ma már rendelkezésre állnak olyan digitális platformok melyek segítségével időbélyeggel és geopozícióval ellátott jegyzőkönyvek készíthetők. Ily módon pontosan dokumentálható, hogy a riasztástól számított hány percen belül érkezett ki a helyszínre a kivonuló szolgálat.

Technológiailag a hagyományos kapcsolt vonalas rendszerek mellett GSM, vagy rádiós átjelzéssel is be lehet kapcsolni a helyi riasztót a diszpécser központba. A legelterjedtebb technológia ma már azonban a GPRS. Sőt, egyre jobban növekszik a videó távfelügyelet szerepe. Intelligens kamerarendszerek hiányában azonban a videóképek folyamatos felügyelete nem egyszerű feladat. Azok az objektumok, amelyek videó képeket is továbbítanak az operátoroknak többnyire hagyományos riasztó rendszerrel és támadásjelzővel is fel vannak szerelve. A rögzített videó felvételek a későbbiek folyamán nagyban segítik a hatóságok munkáját.

A távfelügyeleti szolgáltatásnak többféle válfaja ismeretes hazánkban. Talán nem mindenki sejti, hogy milyen széleskörűen lehet használni ezt a szolgáltatást. Lássuk a legfőbb irányokat:

 1/ Vagyonvédelmi távfelügyelet. A legáltalánosabb módon elterjedt alkalmazás.

2/ Műszaki távfelügyelet. Hűtőházak-, kazánok hőmérsékletének jelentős változásairól küld jelzéseket a diszpécser központba. Ugyancsak alkalmazható liftek és más műszaki berendezések meghibásodásának azonnali jelzésére.

3/ Orvosi-, és szociális távfelügyelet. Különösen olyan  idős és beteg emberek számára ajánlott, akik ráadásul egyedül maradtak.

 A távfelügyeleti rendszerek gyenge pontja többnyire a lassú kivonulási idő. Akármilyen jól szervezett is a biztonsági szolgálat, egyszerűen nem tud 5-10 percnél korábbi kivonulási időt garantálni. Sajnálatos módon a bűnözők viszont egyre gyorsabban feltörik a kiszemelt objektumot és igen gyakran 2 -5 perc alatt elhagyják a helyszínt. Sőt, profi betörők igen gyakran előzetesen "tesztelik" a rendszereket és úgynevezett tesztriasztást generálnak, majd a közelből figyelik a fejleményeket és adott esetben lemérik a kivonulási időt.

A biztonsági cégeknek - ill. lakás ingatlan tulajdonosoknak -  mindent el kell követniük, hogy ha már nem tudják megakadályozni a betörő bejutását az ingatlanba, tegyék a lehető legnehezebbé és legidőigényesebbé a bejutást, ill az értékekhez történő hozzáférést. Minderre természetesen kellően végiggondolt rendszer esetén sok lehetőség kínálkozik:

1/ A mechanikai védelmet kell olyan szinten kialakítani, hogy a betörők dolgát a lehető legjobban megnehezítsük. Ha a betörők 10-20 másodperc alatt bejutnak az ingatlanba, akkor nagy eséllyel megúszhatják a betörést,  mert a kivonuló szolgálat nem ér ki 5-10 percnél korábban. Egy jól kiépített riasztórendszer azonnal jelzést küld a bevetési központba,  amikor a betörő elkezdi feszegetni az ajtót. A nagy kérdés, hogy profi fémtokos biztonsági ajtó van-e beépítve, amelynek a feltörése hosszú perceket vesz igénybe, vagy egy normál ajtó gyenge zsanérokkal, amely 10 -20 másodperc alatt leküzdhető. Természetesen az ablakokat is védeni kell biztonsági redőnyökkel, fóliával, vagy akár kifeszítésgátlóval. 

Tekintve a kivonulási időt nem lehet lényegesen lecsökkenteni - minden másodperc számít. Ha erős és jó minőségű biztonsági ajtó, vagy rácsokkal, biztonsági üveggel és fóliával ellátott ablak van beépítve, akkor az nagyon értékes "plusz"  perceket jelenthet a kivonuló szolgálat számára!  A mechanikai védelem területén olyan fejlesztéseket is elképzelhetőnek tartok, amely a többnyire használt feszítővasak és más fémeszközök használatát teszi "megrázó élménnyé" oly módon, hogy a "szegény" betörő személyiségi jogait  és testi épségét azért ne veszélyeztesse . Ezzel a lépésünkkel azonnal legalább 3-5 értékes percet nyerhetünk!

2/ Kültéri riasztó rendszert szereltessünk fel, amely akkor jelez amikor még csak be akar törni a betörő.

A másik megoldási lehetőség intelligens kamerarendszer segítségével a lehető legkorábban jelezni a betörési szándékot. Amennyiben éjszaka kapucnis fiatalok másznak át a kerítésen, akkor nem kérdés, hogy mi lehet a szándékuk. Minél korábban detektálható a betörési szándék, annál korábban indulhat a helyszínre a kivonuló szolgálat. A jelenlegi protokollok szerint amennyiben hagyományos távfelügyeleti rendszer működik, a beérkezett jelzést először a diszpécser visszaellenőrzi. A visszaellenőrzéssel  azonban értékes másodpercek, vagy akár percek telhetnek el. Videó távfelügyeleti rendszer esetén ez a visszaellenőrzés gyakorlatilag feleslegessé válik, hiszen az operátor látja a képernyőn a kapucnis betörőt - kezében a feszítő vassal - és teljesen felesleges az ügyfél előzetes felhívása telefonon, hogy nem téves riasztásról van -e szó. Intelligens kamerarendszer esetén további értékes 3-5 percet nyerhetünk!

3/ A betörők általában készpénzre, ékszerekre és nagy értékű műtárgyakra pályáznak. Ha ezeket az értékesebb dolgainkat egy biztonságos páncélszekrénybe vagy széfbe helyezzük, azzal ismételten nagyon megnehezítjük a dolgukat. Sőt, amennyiben a falba épített széfet jól elrejtjük egy szekrény mögé, akkor még  nehezebb rejtvény elé állíthatjuk az illetéktelen látogatónkat.  Nagyon értékes perceket veszíthetnek, amíg  megtalálják és ki tudják nyitni a páncélt. Ha egyáltalán rendelkeznek megfelelő célszerszámmal és szakértelemmel.  Természetesen az is megoldás, hogy egyáltalán nem tartunk otthonunkban készpénzt, vagy ékszereket, hanem azt egy biztonságos banki széfben helyezzük el. Ha értékeinket gondosan elzárjuk egy biztonságos széfben, azzal ismételten legalább 3-5 értékes percet nyerünk!

4/ Negyedik lehetőség pedig a beavatkozás "kihelyezése" a helyszínre. Már vannak ilyen típusú működő rendszerek - azonban ezek alkalmazása nagyon sok kérdést vet fel.

Személyesen volt szerencsém tesztelni azt a rendszert, amely a helyszínen pillanatok alatt átláthatatlan, finom füstöt fúj ki. Az innováció logikája, hogy a betörő egyszerűen elmeneküljön a helyszínről, mert semmit sem lát. De ha nem menekül el,  akkor is jó esetben 5-6 perc eltelik amíg eloszlik az egyébiránt egészségre ártalmatlan füst. Ez az 5-6 perc pedig amíg a betörő "cselekvésképtelenné" válik, aranyat érhet a kivonuló szolgálat számára, akik a helyszínre igyekeznek. Lényegesen több esély lenne a betörők elkapására és a bűncselekmény megakadályozására. Egyelőre a magánbiztonsági cégek és a megrendelők is idegenkednek ettől az innovatív megoldástól.

Természetesen a helyszíni beavatkozásra vonatkozóan rengeteg más technológiai megoldás is kínálkozik, amelyeket már ma is meg lehet oldani. Amennyiben a betörő elkezdi feszegetni az ajtót, a riasztó jelzés mellett számtalan lehetőség van arra, hogy megnehezítsük a dolgát. Önmagában a helyszíni riasztó hangjelzés nem feltétlenül sokkolja ma már a betörőket. De ha automatikusan felkapcsolódik az összes kültéri lámpa, vagy egyre erősebben elkezdi lejátszani a rendszer egy rendőrségi autó sziréna hangját, vagy egy pitbull terrier hangját a bejárati ajtó mögül - az vélhetően erősebb pszichológiai hatást gyakorol a betörőre. 

Az is megoldható ma már a technológiai fejlődés eredményeként, hogy miközben a kivonuló szolgálat a helyszínre tart, addig az operátor távolról is tud beszélni a betörővel. Ha a helyszínen fel van szerelve egy erre a célra szolgáló hangszóró, akkor a diszpécser távolról is "be tud szólni" a betörőnek. Ez nem feltétlenül jelent megoldást,  de arra alkalmas lehetne, hogy elbizonytalanítsa az ingatlanunkba  betolakodó személyt.

Nagyon sok cég kínál vagyonvédelmi és távfelügyeleti szolgáltatást meglehetősen különböző árakon és minőségben. Azt javaslom alaposan fontoljuk  meg, hogy melyik szolgáltatónak szavazunk bizalmat. Csak az árakat önmagában nem érdemes elemezni.  Az ár/érték arányokat célszerű elemezni és természetesen azt sem árt tisztázni, hogy a szolgáltató cég milyen szakmai felkészültséggel és múlttal rendelkezik. Forduljanak szakértőkhöz és kérjenek ingyenes biztonsági auditot! 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés távfelügyelet lakásriasztó távoli hozzáférés lakás védelem objektumvédelem intelligens vagyonvédelem magánbiztonság kutatás fejelsztés