2014. ápr 02.

10 jó tanács, hogy ne törjék fel autónkat

írta: steve4security12
10 jó tanács, hogy ne törjék fel autónkat

!Auto_thif.jpgHiába a rengeteg jó tanács évente rengeteg személygépkocsit tulajdonítanak el az egyre gátlástalanabb bűnözői körök. Ma már a profi autótolvajok nem csavarhúzóval és erős hajlított dróttal, hanem tablettel (okostelefonnal) és chipekkel "támadnak".

Az Országos Rendőr Főkapitányság adatai szerint a gépjárműlopások száma évről évre növekszik, - miközben a lopáskárt térítő casco biztosítások száma folyamatosan csökken. Az ORFK statisztikái szerint, míg 2010-ben „még csak” 5864 gépkocsit kötöttek el a tolvajok, addig 2011-ben már 6160 darabot,2012-ben pedig már 6920 autólopás történt.

Legrosszabb rémálmaimban velem is előfordul, hogy kedvenc autómnak csak hűlt helyét találom. A valóságban még egyelőre megúsztam, hogy ellopják az autómat.  A vagyonvédelem a közlekedő eszközök megóvására is kiterjed, hiszen ezek egyre jelentősebb értéket képviselnek. Az ellopott autókat gyakran "rendelésre" alkatrészdonorként, vagy erőteljes átalakítást követően továbbértékesítés céljából kötik el. A jó hír az, hogy számtalan védelmi megoldás közül választhatunk!

Íme a 10 jó tanácsom, hogy megvédjük autónkat:

1/ A lehető legkörültekintőbb módon vásároljunk,- nehogy lopott kocsit sózzanak ránk. Hivatalos márkakereskedőknél és új autók esetében gyakorlatilag nincsenek kockázataink. Használt autók esetében az eredetiség vizsgálat vagy szakértői közreműködés lehet segítségünkre.

Lehetőleg eleve gyári beépítésű riasztó berendezéssel ellátott személygépkocsit vásároljunk! Drága autónk védelmére válasszunk minőségi riasztó rendszert: Pajzs, Skyguard...

Érdemes kombinálni az elektronikai és mechanikai védelmi megoldásokat, vagy akár többlépcsős rendszert kialakíttatni. Sokan beépíttettek már kocsijukba egy trükkös indításnak nevezett megoldást, melynek az a lényege, hogy csak akkor indul el a motor, ha a gyújtás pillanatában, egyidejűleg egy másik  műveletet is elindítanak, pl. bekapcsolják a rádiót. A "titkos" indítási kódot természetesen senkinek sem kell elárulni...

A lopási szándékot megnehezítheti a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe bemaratott kicsinyített forgalmi rendszám, vagy alvázszám. A megjelölt autóktól jobban tartanak a tolvajok, mivel csak az összes üveg cseréjével lehet ismételten ”piacképessé” tenni a járgányt.

Egyre szélesebb körben terjed az UVSM elnevezésű, csak ultra viola fényben olvasható jelölési módszer.

2/ Ne adjuk felelőtlenül kölcsön az autónkat, különösen ne ismeretlen személyeknek! Érdemes megfontolnunk a közmondást, mely szerint "közös lónak túros a háta"... Ugyanúgy annak is megvan a maga kockázata, ha óvatlanul bárkit hazaviszünk egy éjszakai buliból, vagy elővigyázatosság nélkül veszünk fel stopposokat. Még az autónk szervizelési helyét is alaposan válasszuk meg, nehogy egy éppen "autóbontásra" szakosodott szervizbe vigyük járgányunkat. 

3/ Amennyiben lehetőségünk van rá éjjel-nappal garázsban tároljuk a kocsinkat, és mindig kapcsoljuk be a riasztó berendezésünket. Ideális esetben a garázs is legyen gondosan lezárva és beriasztózva. Sajnálatos módon igazán profik ellen még ez sem jelent 100%-os biztonságot. Fennmaradó kockázatainkat Casco biztosítással enyhíthetjük.

4/ Amennyiben a városban vagy vidéken meg kell állnunk, tegyük azt körültekintően. Elhagyatott helyen lehetőleg ne parkoljunk,  különösen akkor, ha drága és új járgányról van szó.  Célszerű őrzött parkolókat választanunk, ahol őrszolgálat és kamerarendszer is felügyeli az autókat, de egy térfigyelő rendszer által felügyelt utcaszakasz is biztonságos lehet Éjszaka még jobban oda kell figyelnünk, hogy hol parkoljuk le autónkat. Kizárólag  biztonságos és őrzött parkolót javaslok, de minimum olyan helyet, ahol ahol jó a közvilágítás.

Egyébiránt ha rendszeresen hosszabb ideig ugyanazon a helyen hagyjuk autónkat, azt a tolvajok kifigyelhetik majd egy erős csuklómozdulattal feltörik. Mire munkaidő végén visszaérünk a helyszínre, akkorra már járgányunk a bontóban vagy külföldön van...

5/ Soha se hagyjunk értékesnek látszó tárgyakat, pl. táskát az autónkban, - ez ugyanis majdhogynem "provokáció" a csibészek számára.  Gyakran egyébiránt nem túl értékes dolgok miatt is  feltörik az autókat - komoly kellemetlenségeket okozva a tulajdonosnak.  Soha se hagyjuk hátra pénztárcánkat, igazolványainkat, bizalmas iratainkat, - még bezárt kesztyűtartóban sem. Elég sok autós a forgalmi engedélyt rutinból a napfényvédő tokjában tárolja, és gyakran ott hagyják a kiszállást követően is. A tolvajok dolgát ez igen nagy mértékben segíti, hiszen az az autó "befrankózása" ezek után már gyerekjáték. 

6/ Amikor kiszállunk az autónkból mindig gondosan zárjuk be az ajtót, a csomagtartót, az ablakokat húzzuk fel. Azt is ellenőrizzük le, hogy a lámpáink, a rádió, a motor le lett -e zárva. Ha közvetlenül a közelünkben várakozik egy gyanús figura a kocsijában és nem tudjuk egyetlen pittyenéssel lezárni autónkat, azonnal kezdjünk gyanakodni. A közelben várakozó hiénák ugyanis rádiófrekvenciás kódolvasóval éppen a kedvező alkalomra várnak és ellopják a távkapcsoló úgynevezett ugrókódját. Innentől kezdve övék az autó.

 

7/ A gépkocsi indítót soha ne hagyjuk őrizetlenül, ne hagyjuk, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön. Különösen partykon és más szórakozó helyeken figyeljünk oda, hogy ne levetett télikabátunkban hagyjuk személyi iratainkat és kocsink  slusszkulcsát.  Benzinkutaknál is legyünk körültekintőek, hogy amíg beugrunk a pénztárba fizetni, addig se hagyjuk felügyelet - vagy beriasztás - nélkül kocsinkat. 

8/ Ha kiszállunk az autónkból,azonnal zárjuk el a motort. A kocsit zárjuk le és az indító kulcsot tartsuk magunknál. Országúton és főleg elhagyatott helyen előfordul, hogy dörzsölt bűnözők balesetet színlelnek és segítségünket kérik. Amikor körültekintés nélkül  kiszállunk a kocsiból és ráadásul járó motorral és félig nyitott ajtóvak hagyjuk hátra az autónkat, ne lepődjünk meg, ha egy hirtelen felbukkanó személy villámgyorsan elhajt járgányunkkal. 

9/ Ma már nélkülözhetetlen a gépkocsinkban a gps berendezés, melynek segítségével, ha mégis ellopják kocsinkat, az könnyebben felkutatható. Műholdas jelzőrendszerek telepítésére kizárólag profi szakembereket kérjünk fel. Sajnálatos módon profi tolvajok már fóliás árnyékolásban és traileres elszállításban is utaznak, - ennek ellenére mindent meg kell tennünk, hogy legalább megnehezítsük a dolgukat. 

10/ Célszerű olyan apróságokat az autónkban hagyni, amelyeknek "üzenete" van, a rossz szándékú személyek számára. Ilyenek lehetnek: karate vagy ökölvívó szakosztály öntapadó matricája. Sokan egy rendőrségi igazolvány tokot "felejtenek" csak úgy "véletlenül" a szélvédőn. A szélvédőre szerelhető menetrögzítő kamerának is van egy bűnmegelőzési funkciója.

 Van aki ezeken a tanácsokon csak mosolyog, én pedig  azt tapasztalom, hogy minden kis apró pszichológiai és egyéb jelnek jelentősége lehet, mert a tolvajok előzetesen mindent szemügyre vesznek. 

Amennyiben mégis ellopják a kocsinkat, haladéktalanul tegyünk rendőrségi feljelentést.

Egyébiránt manapság már társadalmi szerveződések is segítséget nyújthatnak a károsultaknak. Különösen figyelemreméltó az Autóvadász egyesület tevékenysége, akik lopott vagy rendőrség által körözött autókat is megtaláltak már egy adatbázis segítségével.

"Az Autótulajdonosok Érdekvédelmi Szervezetének elnökeként Sánta László 2000-ben, egy Falcon típusú rendszámfelismerő rendszerrel a kocsijában kezdte keresni az utakon, parkolókban a körözött járműveket. Ma 25 jól felszerelt autóval, alapítványként működik a Zsaru-CAR , utóbbi rövidítés a Civil Autókereső Rendszer nevet takarja. Kocsijaikat rendőrök, polgárőrök és civilek vezetik a szabadidejükben, de jellemzően a nap 24 órájában, és olykor a szomszédos országokban is. Az elmúlt kilenc évben közel 2500 körözött autót találtak meg, nemritkán különféle városi rendőrkapitányságokkal együttműködve. Az autókra, egyéb technikákra a pénzt támogatóktól kapják, például a hitelezési csalókat kereső bankoktól. Sánta László szerint ritkán fordul elő, hogy egy-egy megtalált autó tulajdonosa ajándékot ad nekik, pedig nagyon boldogok. "Karácsony előtt azt szoktuk csinálni, hogy a megtalált kocsi tetejére rakunk egy kis fát, és amikor felhívjuk a tulajdonost, hogy megvan az ellopott autója, akkor hozzátesszük, hogy a karácsonyfa alatt találja. Na, amikor meglátják a kocsit a fával, van sikítás rendesen" - meséli Sánta."

Óvjuk autónkat, mint hűséges paripánkat. Amennyiben ellopnák azt, nem csupán anyagi veszteség ér minket, de biztonságérzetünk, komfortzónánk és mindennapi rutinunk is megbicsaklik. 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés autólopás magánbiztonság