2014. ápr 08.

Lakat riasztóval

írta: steve4security12
Lakat riasztóval

!alarm-lock.jpg

Viszonylag kevesen tudnak róla, hogy már régóta kaphatóak olyan lakatok, amelyekbe riasztó van beépítve. Meglepő módon még vagyonvédelmi szakmai körökben sem kellően ismert ez a technológia.

A mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi megoldás kombinációja ideálisan alkalmas kerékpár, motorkerékpár, konténer, és minden más műtárgy védelmére.

Már csupán azért is hasznos megoldás a riasztós lakat, mert mihelyt elkezdi piszkálni vagy feszegetni a tolvaj, azonnal riasztó jelzést ad. Tekintve a tolvajokban sem rögzült még kellőképpen  az innovatív megoldás létezése, - nyilvánvaló módon még a szokásosnál is nagyobb meghökkenést válthat ki az éles hangú  riasztó jelzés. A tolvajnak egyidejűleg kell feltörnie a lakatot, miközben folyamatos stressz-, és nem utolsó sorban lebukási kockázati hatások érik. Ne feledjük, itt a fülsiketítő hangot a tolvaj  közvetlen közelről kapja. Önmagában a zaj elviselése sem kis feladat, - nem beszélve a lebukási veszélyről.

Természetesen a riasztós lakat önmagában nem  helyettesítheti a komplex vagyonvédelmi rendszereket. Csupán kiegészítő eszközként célszerű használni, más védelmi megoldások és rendszerek mellett.

Számomra azért is izgalmas innovatív megoldás a riasztós lakat, - mert előrevetíti a jövőt. A jelenlegi védelmi megoldásokban meglehetősen elkülönülnek egymástól a mechanikai és elektronikai védelmi megoldások. Már manapság is kapható ablakkilincs riasztóval,  riasztós féktárcsazár - de szerintem a jövőben sokkal több kombinált védelmi megoldást kínálnak majd a fejlesztők és gyártók. 

Ezek a kombinált védelmi megoldások kiválóan alkalmasak lehetnek olyan épületek védelmére, ahol egyébiránt nem tárolunk nagy értékű eszközöket, de azért nem szeretnénk, ha oda bárki is jogosulatlanul bejutna. Szerszámok tárolására kialakított kerti faházikó, vagy akár vidéki házak melléképületei is kiválóan védhetők ilyen riasztós lakattal. Lakott területtől távol eső tópartra kihúzott csónak biztosítására is tökéletes megoldásnak tűnik. Földbe épített picike borospincék lezárására sem tudok sokkal jobb megoldásokat elképzelni. De vállalati- és fitnesz termek öltözőszekrényeinek biztonságos lezárására is használhatónak látom az okos megoldást. Értelemszerűen a rendszer alapvetően csak statikus állapotban használható. Vélhetően kamionon szállított ily módon lezárt konténer, sok téves riasztást adna a rázkódás miatt. De építési területen is munkavégzés közben a lezárt konténer mellett működő légkalapács szintén téves riasztást váltana ki.

Rendezvényszervező-, és építőipari cégek is kiválóan alkalmazhatják a riasztós lakatokat konténerek védelmére. Különösen akkor lehet profi megoldás a konténerek riasztós lakattal történő védelme, ha egyébiránt mobil riasztó rendszer is védi az adott területet.

Egyes lakatok riasztóinak élettartalma 2 évet is eléri,  és már  4800 Ft-os áron is hozzá tudunk jutni. Többnyire gombelemmel működik, melyeket időszakosan cserélni kell. 

A bejárati kilincsre is felszerelhető olyan elektronikus kütyü amely azonnal jelzést ad, ha valaki kívülről megfogja a kilincset. Besurranó tolvajok ellen is kiváló védelmi megoldás, és roppant olcsón beszerezhető eszközről van szó. Egyébiránt kisebb üzletekben és javító műhelyekben ezek a kilincsre akasztható mobil riasztók arra is kiválóan alkalmasak, hogy jelezzék a vevő beérkezését.

A mobil érzékelőnél sokkal professzionálisabb megoldás, a  zárszerkezetbe beépített riasztó is megjelent már a piacon, amely automatikusan riasztást vált ki illetéktelen személy bejutási kísérlete során. A Schlage professzionális zárszerkezetbe beépített riasztó rendszere rendkívül profi termék. Amint a betörő elkezdi feszegetni a kilincset a beépített riasztó azonnal riasztó jelzést ad.

A magam részéről nagy jövőt jósolok a mechanikai és elektronikus védelmi rendszerek kombinálásának. Ezek az innovatív rendszerek nagymértékben szolgálják a vagyontárgyak megóvását, és egyben nem kis zavart okoznak a pitiáner bűnözők köreiben.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés objektumvédelem intelligens vagyonvédelem