2014. ápr 17.

SZEMmel tartják egymást

írta: steve4security12
SZEMmel tartják egymást

Neighborhood-Watch.gif

Közelednek a húsvéti ünnepek amikor sokan elutazunk rokonaikhoz, és napokig üresen áll otthonunk. Ilyen ünnepi alkalmakkor sajnos a bűnözők is aktivizálják magukat és ők is "ünnepre" készülnek!

Közismert tény, hogy a betörők és alkalmi besurranó tolvajok is előzetesen szemmel tartják a célszemély lakását vagy házát a kedvező időpontra várva, amikor is elkövetik bűncselekményüket. 

Többek között ezért szerveződnek önkéntes állampolgári mozgalmak, hogy egymást segítve megelőzhessék a betöréseket és más bűncselekményeket.

 Már az 1800-as években megszerveződött a Neighbourhood Watch mozgalom Kanadában, és azóta is világszerte egyre több országban teret nyer. Ez a mozgalom az állampolgárokat "mozgósítja" annak érdekében, hogy vigyázzanak egymásra, és egymás értékeire. Első lépésként legalább mutatkozzanak be szomszédaiknak és kölcsönösen figyeljenek egymás értékeire, - különösen ha a szomszéd hosszabb ideig nincs otthon. Rendkívül figyelemreméltó és jól kidolgozott a mozgalom amerikai és angliai web oldala. Immáron virtuális közösségek is szerveződtek, (pl. VillageDefense) ahol az önkéntes résztvevők egyetlen telefon hívással vagy elektronikus bejegyzéssel tudják értesíteni a közelben lakókat például egy számukra gyanús ismeretlen személy felbukkanásáról. 

Hazánkban a mozgalmat elsősorban az Országos Polgárőr Szövetség szervezi és támogatja és Szomszédok Egymásért Mozgalom néven került be a köztudatba. Igazából nem is feltétlenül szükséges jogi keretek közötti szervezettségben gondolkodni. Elég, ha egy- egy lakóközösség, utca, városrész megegyezik abban, hogy ezután figyelnek egymásra, segítik egymást és ezt nem tekintik intim szférájukba történő betolakodásnak. SZEMmel tartják a felbukkanó gyanús idegeneket, ha megszólal a szomszédban a riasztó akkor azonnal átmennek és szükség esetén értesítik a rendőrséget. Becsengetnek ahhoz akit indokolatlanul nem láttak már  egy ideje, ha éjszaka felkelnek kinéznek a parkoló autókra. Ha hosszabb távra elutaznak, akkor a legbizalmasabb szomszédot megkérik, jobban figyeljenek értékeikre, - sőt mobil számot is cserélnek egymással. 

A Szomszédok Egymásért Mozgalom hazai életre hívásában nagy szerepe volt   Dr. Kopácsi Sándort Budapest egykori rendőrfőkapitányának aki 1998-ban a következőket nyilatkozta a Civil rádióban:
- "1956-ban én voltam Budapest rendőrfőkapitánya, akkor teremtettük meg először a polgárbarát rendőrséget, és emiatt a Nagy Imre perben életfogytiglani börtönre ítéltek. Hat és fél évet ültem le. 1963-ban az általános amnesztiával szabadultam, és mivel nem hagytak élni Magyarországon, 10 év múlva kivándoroltam Kanadába. Családommal együtt 15 évig ott éltem egészen a rendszerváltásig.
Most az itthoni közbiztonság rosszabbodásáról beszélünk. Én ezt Kanadában végigéltem, ahol a 80-as évek elején kezdett a közbiztonság romlani. A különbség csak az, hogy ott 18 év alatt futott fel lassan erre a fokra, ami most Magyarországon a rendszerváltás után hirtelen szakadt a lakosság nyakába. Tehát a lakosság relatív biztonságérzete itt nagyon meredeken megromlott. Kanadában, amely egy szabad társadalom, a civil szervezetek és a civil emberek jóval hamarabb rájöttek arra, hogy a saját doIgaikat elsősorban saját maguknak kell megvédeni. A rendőrség nem tud minden ember mellé rendőrt állítani, mert az rendőrállam lenne, és a legjobban fizetett rendőrnek is korlátozott lehetőségei vannak a bűnözőkkel szemben, hogyha a lakosság a saját biztonsága érdekében nem teszi meg azt, amit meg kellene tennie. Kanadában alig hogy elkezdődött a bűnözés felfutása, kezdtek megalakulni Neighbourhood Watch, Szomszédok Egymásért Mozgalom néven az egyesületek, amelyek területileg kapcsolódtak egymáshoz.

523233_458244954215761_1079264750_n.jpg

Ennek a lényege, hogy lakások, házsorok figyeljenek egymásra, a távollévők lakásaiban vegyék ki a postát a levelesládákból, locsolják meg a virágot, a füvet nyírják le a tartósan távollévőknél, tehát keltsék a lakhatás látszatát. Mikor otthon vannak, bármi történik a szomszéddal, hogyha az segítségért kiált, akkor valóban menjenek a segítségére. Mert a legjobb rendőr is öt vagy tíz perc alatt tud kiérni, ha riasztják őket időben. Az átlagbűnözők - én most nem a maffiáról beszélek, mert annak nem az átlag lakosság a célpontja - az átlag bűnözök elég gyáva fickók. Csak mi vagyunk annál gyávábbak, hogy félünk tőlük, mert hogyha egy kicsit megriogatjuk őket, akkor pillanatok alatt el tudnak menekülni. Én nemegyszer voltam ennek tanúja, mert részt vettem ebben a mozgalomban. Ott az emberek egész más szemüvegen át nézik ezt. Kisgyerekkortól kezdve megtanulták azt, hogyha gyanús esemény van, ha gyanús ember tűnik fel a ház körül, akkor rögtön megnézik: rendszám, kocsiszín, van-e valamilyen ismertető jel, a kocsi típusa, az emberről személyleírást tudnak adni, szóval egy gyerek is készenlétben van. Az embereket meg kell tanítani erre. Magyarországon is azért adtuk a Szomszédok Egymásért elnevezést, mert a szomszédfigyelő-szolgálatnak Magyarországon gyanús csengése van. Mert miért figyelték egymást a pártállami időben az emberek? Besúgás, feljelentés céljából. Most egymás kezét kellene megfogni."

Épp ideje lenne a pártállami reflexeket elfelejtenünk, hiszen közösségbe szerveződve sokkal hatékonyabban lehetünk képesek megvédeni saját értékeinket. A pártállam idején a nagyvárosi háztömbökben működő házfelügyelő szemmel tartotta a lakókat politikai megbízhatóság szempontjából is. Remélem ezek az idők véglegesen elmúltak, hiszen  megnyíltak a lehetőségek a társadalom tagjai számára közbiztonsági és bűnmegelőzési  önszerveződés céljából.  A rendőrség ugyanis önmagában egyetlen országban sem képes minden állampolgár személyes biztonságának és vagyontárgyainak megvédésére.

A rendőrség polgárbarát működési modelljére  nagyon jó példát szolgáltat többek között a Szekszárdi és  a Paksi Rendőrkapitányság, ahol a szabadságra utazó állampolgárok  kérhetik a hatóságot ingatlanjaik szemmel tartására. Az úgynevezett nyaralókártya rendszer keretében akik hosszabb időre elutaznak, kérhetik a rendőrséget, hogy rendszeres időközönként járőrözzenek az adott ingatlan környékén.  A tulajdonosok miután hazatértek a nyaralásból  egy járőrözési "bizonylatot" találnak a postaládájukban, pontos járőrözési időpontokkal. Az állampolgárok számára megnyugtató érzés lehet, hogy távollétükben a rendőrség felügyeli otthonukat. 

 A  rendőrség mellett  a város-, és faluőrségek, a polgárőrség, továbbá számos más társadalmi szervezet is hozzájárul a tulajdon védelméhez és köznyugalomhoz. Értelemszerűen magánbiztonsági társaságok is rendelkezésre állnak azon érdeklődők számára akik gondoskodni kívánnak otthonuk felügyeletéről.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom hazai népszerűsége és hatékonysága  szerény véleményem szerint még nagyon messze van a kívánatos szinttől. A mozgalom Facebook oldala (380 fő lájkoló) egyelőre nem dönt rekordokat, pedig az ilyen önszerveződő mozgalomnak  nem is lehetne jobb terepe.

 iii._agoston_u.jpgA Tolvajkergetők elsősorban a kerékpártolvajokra álltak rá, de alkalmanként besurranó tolvajokat is lefülelnek. Szervezettségük, eredményességük  és média megjelenésük profizmusa előtt meg kell emelnünk a kalapunkat. Facebook oldaluknak 130.000 kedvelője van, - ami önmagáért beszél! Lehet szeretni vagy nem szeretni Tomcat-et az alapítót, és lehet akár kifogásolni is módszereiket, de hatékonyságukat mindenkinek el kell ismernie. 

 Egyáltalán nem mindegy, -  hogy amíg több napra távol vagyunk, - ki tartja szemmel az otthonunkat. Valamelyik kedves megbízható szomszéd, vagy egy közeli rokon, vagy rosszabb esetben egy kedvező alkalomra pályázó betörő.

A közelgő húsvéti ünnepek miatt sokan néhány nap szabadságot is kiveszünk, hogy felkereshessük távolban lakó rokonainkat.

Itt az ideje, hogy mielőtt autóba ülünk családunk tagjaival és útra kelünk, - legalább köszönjünk be  a szomszédunkhoz! Egy  "kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok" gesztus mindenkinek jól esik. Egyúttal arra is megkérhetjük szomszédunkat, hogy távollétünkben időnként nézzen a lakásunkra. Ha ismeretlen bóklászó  személyt lát az otthonunk környékén csak lépjen oda hozzá,és kérdezze meg hogy keres-e valakit és tud -e bármiben segítségére lenni. Ez már önmagában is egy felbecsülhetetlen értékű segítség, - sőt lehet hogy többet ér, mint egy amatőr riasztó rendszer.

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés magánbiztonság