2014. máj 20.

Pánikriasztó

írta: steve4security12
Pánikriasztó

pánik riasztó.jpg

Egyre gyakrabban és egyre több helyszínen lehetünk kitéve váratlan támadásnak, rablásnak.  Különösen az idős és mozgásukban korlátozott személyek és a gyerekek kerülnek elvetemült bűnözők célkeresztjébe. A támadók a lehető leggyorsabban akarnak hozzájutni értékekhez, mint készpénz, óra, vagy mobil telefon.

Sajnálatos módon nem kizárólag elhagyatott helyszíneken, - hanem igen gyakran nagyvárosi forgatagban is rabló támadásnak lehetünk szenvedő alanyai, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Természetesen tökéletes védelmi megoldást egyelőre senki sem tud kínálni, az elvetemült támadások megelőzése érdekében.

Mindazonáltal nagyon sok hasznos "túlélési" technika is létezik, melyek segítségével nagy eséllyel elkerülhetjük az áldozattá válást. Nézőpont és felfogás kérdése, ki hogyan kívánja megelőzni ill. elhárítani az erőszakos személyeket. Az aktív módszer hívei gáz-, vagy paprika spray-vel védik meg magukat, míg a kevésbé harciasak pánik riasztót ragadnak.

Korábbi írásaimban már többször is foglalkoztam önvédelmi eszközökkel és módszerekkel. A témakör iránt érdeklődőknek ajánlom szíves figyelmébe ezeket az írásaimat. Mai írásomban a mobil pánik riasztók önvédelmi szerepét kívánom röviden értékelni. 

 Röviden tekintsük át azokat a gyakorlati irányelveket, amelyek segíthetnek minket az áldozattá válás elkerülésében:

o Idős és mozgáskorlátozott emberek illetve önmagukat egyelőre megvédeni képtelen gyerekeket nem célszerű egyedül elengedni, - legalábbis nagy értékű készpénzzel és drága okostelefonokkal. A könnyen letéphető ékszerek viselése pedig igen magas fokú kockázati kitettséget okoz mindenki számára.

o Érdemes kerülni a rendkívül nagy tömegeket, ahol az emberek nagyon "közel kerülnek" egymáshoz. A nagy zsúfoltságban szinte "lubickolnak" a zsebmetszők. Ha semmiképpen sem tudjuk elkerülni ezeket a zsúfolt helyszíneket, akkor legalább legyünk roppant óvatosak.

De az elhagyatott és rossz környékeken talán még nagyobb eséllyel válhatunk célponttá, -így tehát kerüljük ezeket a bűnügyileg "fertőzött" területeket.

o Hallgassunk ösztöneinkre, megérzéseinkre. Saját érzékelő "szenzorainkból" álló riasztó rendszerünknek is idejekorán működésbe kell lépnie, hogy elkerülhessük a bajt.

o Lehetőleg ne álljunk le senkinek sem tűzet adni, vagy ezer forintost felváltani. A szélhámosok ugyanis gyakran udvariasnak tűnő akcióval terelik el a szerencsétlen áldozatuk figyelmét. Nagyon előnyös ha fejlesztjük emberismeretünket, hogy az antiszociális személyeket és szélhámosokat lehetőleg messziről elkerüljük. Ha ilyen személyek beszédbe akarnak elegyedni velünk, akkor jó ha  van "előre legyártott" kifogásunk, hogy például sietünk valahova.

o Az értéktárgyainkat biztonságos belső zsebekbe helyezzük, a kézi táskánkat pedig vonjuk szorosan a hónunk alá. Arra is figyeljünk, hogy semmiképpen se feltűnősködjünk, drága óránkkal, vagy a nálunk lévő készpénzzel. Miközben nyilvános és forgalmas helyen a készpénzünket számolgatjuk, az esetleg közelünkben tartózkodó zsebmetszők úgy fordulnak felénk mint a hiéna a sebzett vad felé. 

O Ha valakit megtámadnak akkor azonnal kérjen segítséget, kiabálással. A bűnözők ugyanis nagyon nem szeretik a szemtanukat, - számukra kimondottan előny  amikor az áldozatuk olyannyira "lefagy", hogy még segítségért sem kiált. De gyakran a járókelők sem segítenek, mert elképesztő a közömbösség. A társadalmi szolidaritás és egymás iránti figyelmesség-, és segítőkészség területén van még hova fejlődnünk! Nem árt ha lelkileg és mentálisan felkészülünk egy ilyen inzultusra, - és kiállunk magunkért. Egyáltalán nem kell megengednünk, agresszív személyeknek, hogy ledomináljanak minket, elvegyék értékeinket és ránk támadjanak.

o Azért is rendkívül hasznosak a pánik riasztók, mert az erős hangjelzés még a bűnözőket is megzavarja, - de egyúttal a környezetet is azonnal értesíti a bűncselekményről. Önmagában is érdekes jelenség, - de tény, hogy a 90 DB-el megszólaló mobil pánikriasztó jelzésére jobban reagálnak az emberek mint a segítségkérésre. Természetesen a készülék indításával egyidejűleg azért segítséget is kérjünk!

 Ezek a "kütyük" egyébiránt  nem kizárólag rablások és erőszakos támadások esetén jelenthetnek egyfajta védelmet. Beteg emberek is segítséget kérhetnek a környezetükben tartózkodóktól, - különösen akkor ha a hirtelen fájdalomtól már megszólalni sem képesek. De a kiránduláson eltévedt gyerek is hatékonyabban kérhet segítséget a karjára erősített pánik riasztóval. A zsinór egyszerű meghúzásával nagy hangerejű riasztás indul be, amely adott esetben a rablót is inkább menekülésre készteti.  Még telefonos zaklatás esetén is rendkívül hatékonyan használható a praktikus eszköz, - mivel közvetlenül a beszélőbe vezetve a 90 DB-es hang a vonal  túlsó végén szinte hangrobbanást okoz a trágárságokat beszélő személy fülében.

Ezeket a mobil pánikriasztókat könnyen elhelyezhetjük a kézi táskánkban, vagy akár a zsebünkben is. Kezelésük rendkívül egyszerű és mindennapi mozgásunkban sem akadályoz minket. (Természetesen vannak olyan pánik riasztók is amelyek komplex riasztó-, és távfelügyeleti rendszerbe integrálhatók.) Sőt okostelefonra is feltölthető több ingyenes applikáció, mint például a My Panic Alarm. De vannak olyan leleményes személyek is akik a lakásuk körüli gyanús zajra úgy reagálnak, hogy bekapcsolják a gépkocsijuk indítókulcsával a távriasztást. Vészhelyzetben pánik riasztó nélkül is nagyon sokféle módon tudunk erős "üzenetet" küldeni a környezetünknek, - kiabálással, futással,  karjelzésekkel,  tárgyak eldobásával, és még számtalan más módon.  

 Többnyire hosszú élettartamú elemekkel működnek, de azért érdemes időszakosan letesztelni működőképességét. Az sem egy mellékes szempont, hogy viszonylag olcsón hozzájuthatunk ezekhez a hasznos önvédelmi eszközökhöz. Nagyon remélem, hogy egyre több bűnöző fog pánikba esni és hanyatt homlok menekülni a pánikriasztó megszólalásakor!

Szólj hozzá

biztonság egyéb biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad humán kockázatok önvédelmi eszközök magánbiztonság