2014. jún 07.

Okos lakásvédelmi megoldás

írta: steve4security12
Okos lakásvédelmi megoldás

 

Canary-smart-home-security-system-app.jpgValamennyien biztonságra vágyunk, - mégis meglehetősen sokan szinte semmit sem teszünk otthonuk megvédése érdekében. Egyesek anyagi okok miatt halogatják riasztó rendszerek megrendelését, - mások egyszerűen idegenkednek még a gondolatától is hogy bárki idegen személy vagy cég munkatársai betekintést nyerhessenek privát életükbe. Van aki egyszerűen csak nem ér rá rendszerek megrendelésére, - mert előre fél a rengeteg vélelmezett problémától és időveszteségtől. (Egyébiránt fölöslegesen!)

Számukra lehet kiváló megoldás a Canary márkanevű okos lakásvédelmi megoldás. Aki megrendeli a terméket csekély 199 $- ért egy intelligens lakásvédelmi megoldáshoz jut, amely ráadásul megtanulja a család szokásait és minden szokatlan / releváns eseményről azonnal értesítést küld a rendszerhez csatlakozó okostelefonra. Ráadásul a kreatív rendszer telepítése  csupán egy percet vesz igénybe, mert csak  csatlakoztatni kell az elektromos rendszerhez, és már azonnal működik is.

A mobil okos kamerarendszer alapvetően kisebb-, vagy legalábbis egyterű lakások védelmét oldja meg. Az elegáns fekete, fehér vagy ezüst színű dobozba épített intelligens kamera gyakorlatilag megtanulja a család szokásait és életmódját. Bizonyos alapadatokat be lehet rögzíteni a rendszerbe a család elfoglaltságairól és aktivitásáról, - de a többit a rendszer tanulja meg. Következésképpen minden szokatlan eseményről értesítést küld a rendszerhez csatlakozó okostelefonra. Egyébiránt öntanuló szoftvert a hazai Montana nevű cég is kifejlesztett már kamerarendszerekhez.

A Canary egy végtelenül leegyszerűsített, de mindenképpen okosnak látszó kombinált védelmi megoldás. A fejlesztők és gyártók innovativitását dicséri, hogy a nagy közönségnek kínálnak - elérhető áron - egy viszonylag még nem kellően elterjedt intelligens, öntanuló szoftverrel működő kamerát. A tanuló kamerarendszereket egyelőre némi "misztikum" veszi körül még vállalati területen is. (Személyesen még nem teszteltem, - de nekem is rendkívüli módon felkeltette a figyelmemet.)

A rendszerbe egy HD minőségű kamera van beépítve ( night vision-, és mozgás detektáló funkcióval). De ezen kívül mikrofon, hő és páratartam érzékelő is támogatja információk továbbításával a megrendelőt.

Amikor a rendszer értesítést küld bármilyen szokatlan eseményről akkor a tulajdonos azonnal haza is nézhet és meggyőződhet arról, hogy szükséges -e beavatkoznia. Adott esetben arról is küldhet a rendszer értesítést ha egy családtag a szokásoshoz képest korábban érkezett haza, vagy a takarítónő a szokásos keddi időpont helyett szerdán reggel érkezik.

Az értesítést három különböző módon lehet nyugtázni: 

o Azonnal hívhatod a rendőrséget.

o Indíthatod a a rendszer szirénáját.

o Vagy csupán visszajelzel, hogy minden rendben van. Egyébiránt minél többször visszaigazolod, hogy a kutyád mozgott otthon és ez így rendben van, annál gyorsabban tanul a rendszer. Később ilyen típusú értesítést már nem küld neked, hogy ne érezd zaklató jellegűnek azt.

Canary-Smart-Home-Alarm-Monitoring-System-funded-on-Indiegogo-gets-smarter-537x445.jpg

 Akkor sincs semmi gond, ha a lakás tulajdonosának okostelefonja éppen nincs bekapcsolva, mert ilyenkor a rendszer automatikusan további két előre megadott ismerőst vagy rokont értesít. Ennek természetesen csupán akkor van értelme, ha az ismerőseinket előzetesen megkérjük és kellő információval el is látjuk, hogy tudjanak intézkedni egy viszonylag kiélezett helyzetben.

 A rendszernek nem csupán biztonsági funkciója van, hiszen aki az intenzív munkában egy kis kikapcsolódásra vágyik bármikor haza tud nézni, és gyönyörködhet gőgicsélő gyereke látványában, - és megnyugodva konstatálhatja, hogy otthon minden rendben van. A mikrofon funkció segítségével hangokat is hallhat a tulajdonos, jóllehet kétoldalú kommunikációra egyelőre a rendszer nem alkalmas. (De a fejlesztők dolgoznak a megoldáson...)

Az okos megoldás tehát nem csupán a biztonságunkhoz járulhat hozzá, hanem ezen túlmenően a biztonságérzetünket is fokozza. 

Különösen azok számára ajánlom a termék megrendelését, akik szeretik a technológiai újdonságokat és ráadásul gyors és működő megoldásra vágynak. Alapvetően ez a termék fiatalok számára lett kifejlesztve akik egyelőre kisebb lakótérben laknak, és nagyon fogékonyak a technológiai újdonságokra. Többszintes lakások esetén viszont szintenként érdemes venni egy ilyen készüléket. Több szobás és tagolt elrendezésű nagyobb lakóházakban, ahol viszonylag sok nyílászáró van felszerelve, viszont egy ilyen okos megoldás sajnálatos módon nem lehet önmagában hatékony megoldás, maximum egy meglévő riasztó rendszer kiegészítő eleme.

A témakör iránt érdeklődőknek ezúton is ajánlom korábbi írásaimat, amelyeket lakásvédelmi témakörben korábban írtam.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem objektumvédelem intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem magánbiztonság kutatás fejelsztés