2014. jún 09.

Láthatatlan vs. "ütős" biztonságiak

írta: steve4security12
Láthatatlan  vs. "ütős" biztonságiak

okol_310_fill_345x200.png

Biztonsági őrök vertek véresre egy fiatalembert egy punkkoncerten. A HétköznaPI CSAlódások koncerten történt a durva incidens, amely sajnálatos módon nem emeli az amúgy is megtépázott biztonsági szakma presztízsét

Az úgynevezett kidobók egyébiránt világszerte gyakran túllépik a hatáskörüket és ártatlan vendégeket vernek meg. Ebben a dologban talán nem kellene követnünk a nemzetközi trendeket... 

 Sem az  alacsony és méltatlan jövedelmi színvonal, sem pedig a még alacsonyabb társadalmi elismertség sem szolgáltathat okot az agresszivitásra. Ezek az "ütős" srácok  egyébiránt sajnos önbeteljesítő módon tovább rombolják ill. konzerválják  a szakma megcsappant tekintélyét. Talán az sem véletlen, hogy nagyon sokan  - némi iróniával - egyszerűen csak izomagyúaknak nevezik a biztonságiakat...

 A rémisztő hírek egyszerre hívják fel a figyelmet a vagyonőrök rendkívül alacsony jövedelmi viszonyaira, és a kiválasztás és képzés hiányosságaira is. A hosszú évek óta felhalmozódott feszültségeknek és megélhetési nehézségeknek a szimptómái ezek az egyébiránt elfogadhatatlan durva reakciók. Tudom és megértem, hogy nincs mentség az agresszivitásra, - mégis azt gondolom, hogy valamennyiünknek felelősen kell helyre tennünk ezt a kérdést.  Könnyű és egyszerű dolog lesújtó és cinikus ítéleteket kimondani, - akár agresszív biztonságiakról is. Kicsit bonyolultabb és felelősségteljesebb feladat a feszültségek enyhítése, egy harmonikusabb működő rend megteremtése.

Azonnal hozzá kell tennem, hogy a biztonsági cégek jelentős része alapos és körültekintő kiválasztás és képzési rendszerrel elkerüli és megelőzi az ilyen botrányos eseményeket.   Nálunk is mint minden más komolyabb biztonsági cégnél a konfliktus-, kezelés és pacifikálás alapkövetelmény a rendezvénybiztosítási feladatok során.

A rendezvények ugyanis nem a biztonságiakról szólnak, hanem a vendégek zavartalan szórakozásáról. 

A biztonságiaknak gyakorlatilag végig láthatatlannak kell lenniük, hiszen az esemény nem róluk szól. Ők háttér emberek, a szó nemes értelmében. Nem alsóbbrendűek, hanem egyszerűen tudniuk kell, hogy ők szolgáltatnak. Ezt a munkát pedig megfelelő alázat (ez közel sem jelent megalázkodást)  nélkül nem lehet végezni. 

 safe-&-sound-event-security-5.JPGCsak olyan személyek alkalmazhatók ilyen feladatokra, akik mentálisan tökéletesen rendben vannak, és nem ugranak minden sértő vagy bántó kifejezésre vagy gesztusra. Különösen koncerteken, és szórakozóhelyeken szinte törvényszerűen előfordulhatnak "bátrabb" vagy akár "felhevültebb" vendégek, akiket jó szóval kell lehűteni.

A biztonságiaknak soha sem szabad kiélezniük az esetleges konfliktus helyzetet, hanem pont ellenkezőleg le kell hűteniük a kedélyeket. Akár egy mosoly is megteszi, vagy egy kedves baráti hangvételű tájékoztatás a rendszabályokról. Csak a legvégső - és elkerülhetetlen  -helyzetekben  lehet testi erőt alkalmazni és a rendbontót elvezetni. De még az agresszíven fellépő vendégeket sem szabad megverni...

Megfelelő szociális intelligencia nélkül szinte képtelenség ilyen feladatokat ellátni. A rendezvénybiztosítási csapat vezetőjének ugyancsak nagy a felelőssége, hogy folyamatosan nyugtassa és kondicionálja munkatársait. Nem véletlenül hívják ezeket a csapat vezetőket az éjszakai szórakozóhelyeken cooler-nek. A kulturális-, és más típusú rendezvények biztonsági vezetőinek is nagyon fontos feladata a feszültségek folyamatos csillapítása és egyfajta cooler szerepkör betöltése. 

A biztonsági cég vezetőinek is nagy a felelőssége, hogy a kiválasztás és képzés során - már amennyiben erre szánnak időt és energiát - milyen felelősségteljesen járnak el. Csak jelzem, hogy optimális esetben senkit sem lenne szabad alkalmazni, akinek magas a kockázati kitettsége adósságai miatt. Melyik cég tud ma felelősen és professzionálisan KT-t vagyis környezettanulmányt készíteni a kiválasztásra kerülő őrökről. Az esetek jelentős részében a nyomott piaci árak miatt a cégek eleve alvállalkozói rendszerbe kényszerülnek...

Pszichológiai tesztekkel, de többnyire egyszerű elbeszélgetés során is kiderülnek a rejtett agresszivitás -, és antiszociális magatartás szimptómái. Ilyen embereket pedig egyszerűen nem szabad alkalmazni a szakmánkban, - de különösen nem rendezvényeken ahol nagy eséllyel előfordulhatnak kisebb nagyobb konfliktusok. Néhány szerepzavaros "biztonsági cég vezető"  kizárólag erős testalkatú , "ütős" fiatalokat verbuvál ilyen feladatokra gyakorlatilag mindenféle szűrés nélkül.

 

A rendezvények szervezőinek is meg van a maguk felelőssége, hogy milyen referenciákkal és piaci múlttal, továbbá szakmai hátérrel rendelkező cégeket kérnek fel ilyen kimondottan szenzitív feladatokra. 

Szomorú látni, hogy viszonylag sok színvonalas rendezvény minőségét maguk az agresszív biztonságiak rontják le.

Nagyon sok rendezvényszervező cég vezetője és illetékese egyszerűen nincs tisztában a feladat komolyságával. Egyfajta hályogkovács nyugalmával választják ki a "tököm -bököm biztonsági BT-t"  az egyébiránt fontos feladat végrehajtására. Többnyire haverok kerülnek látókörbe, (nem is tudom miért?)   vagy olyan cégek akik a legolcsóbb ajánlati árral nyernek.  Pedig a biztonságiak működése, viselkedéskultúrája erősen rányomja a bélyegét az adott rendezvényről kialakult képre. A vendégek a legkevésbé sem akarnak félni a biztonságiaktól, - sőt ellenkezőleg tőlük várnak egyfajta védelmet!

Sok színvonalas biztonsági céget is ajánlhatnék itt a rendezvényszervezők figyelmébe. Viszont csupán egy céget ismerek -immáron 24 éve - alaposan, amelyet bátran ajánlok bárkinek. Ennek a cégnek a filozófiája az intelligens vagyonvédelem, és a diszkrét háttérben maradás.

rendezvény biztosítási témakör iránt érdeklődőknek nagy tisztelettel ajánlom korábbi bejegyzéseimet.

Szólj hozzá

bűnmegelőzés referenciák rendezvénybiztosítás intelligens vagyonvédelem