2014. jún 13.

Fapados riasztó - szereld magad

írta: steve4security12
Fapados riasztó - szereld magad

GIqjx.jpg

Évek óta szakmai viták tárgya, hogy a készen megvásárolható lakásriasztó csomagok milyen hatékonysággal képesek működni. Egyáltalán laikusok képesek-e ezeket az előre legyártott, viszonylag olcsó rendszereket szakszerűen felszerelni?

Mindig is volt igény olcsó lakásvédelmi megoldásokra vagy valamilyen barkács védelmi "technológiára". Már a nagyszüleinktől is láthattuk a szék vagy a partfis bejárati ajtóhoz támasztását, vagy papír galacsin beillesztését az ajtó sarkába otthonról történő eltávozáskor. Az idők változásával a technológiák is rohamosan változnak... De egészen vad úgynevezett gettó trükköket is alkalmaznak egyesek - lásd a mellékelt képen - melyet egyébiránt senkinek sem ajánlok.

Mindenki személyes tapasztalatai és meggyőződése szerint hoz, -  vagy nem hoz döntéseket biztonsági kérdésekben. Én általában semmilyen területen sem vagyok híve a kizárólagosságnak. Így jelen esetben is azt gondolom, mindkét iránynak lehetnek előnyei és hátrányai. Az sem utolsó szempont persze, hogy különösen a mai gazdasági helyzetben az olcsó - elérhető áru - termékekre széles körében mutatkozik igény. 

A kényszerű gazdasági változások ismét lendületbe hozták a csináld magad mozgalmat, melyek világszerte reneszánszukat élik. A Forbes magazin közelmúltban megjelent írása  arról tudósít, hogy az Egyesült Államokban hamarosan milliárd $-os üzlet (!)  lesz a  DIY Home Security piac. 

do-it-yourself-home-security_1_1.jpg

Nagyon sok profi szakember egyszerűen gagyinak tekinti ezeket a házilagosan felszerelhető szetteket. A  barkácsolás és a csináld magad mozgalom elkötelezett hívei pedig úgy látják, - ahelyett, hogy  hatalmas pénzeket húznának le róluk a biztonságtechnikai szakcégek, ők lényegesen olcsóbb megoldást választanak. Mindeközben még a szerelés, és rendszer létrehozás alkotó örömét is átélik. 

Sőt egyes csoportok úgy vélekednek, hogy a professzionális vállalatok kizárólag a nyereség hajhászására törekszenek, és óriási pénzeket húznak le a gyanútlan felhasználóktól. Mindeközben állításuk szerint fontos és releváns információkat hallgatnak el, hogy ezzel is misztifikálják tevékenységüket.  Számomra egyértelmű, hogy sokan keresik az olcsóbb megoldást. Az természetesen egy másik kérdés, hogy mit nyerek és egyáltalán nyerhetek-e azzal, ha magam javítom meg a személyautómat, magam telepítem a lakásriasztómat, és magam építem meg a családi házamat is. Szerintem a világ mégis csak a szakosodás és specializálódás irányába halad. Ettől függetlenül a jelek szerint mindig is lesznek olyan személyek akik szeretik "önmaguk kézbe venni a dolgokat". 

Az Egyesült Államokban és Európában is megoszlanak a vélemények e professzionális és szereld magad irányokat illetően. Társasházakban ill. panelházakban lévő kisebb lakások esetében gyakran elegendő egy előre megvásárolt riasztórendszer telepítése. Valamilyen műszaki szakértelemre azonban  szükség van az ilyen esetekben is. Nagy kérdés, hogy a törvényszerűen bekövetkező hibákat, ill. karbantartást a tulajdonos el tudja -e végezni kellő szakszerűséggel. További fontos kérdés, hogy az olcsóbb előkészített szettek élettartalma, hogy fog aránylani az ár relációkhoz. Nagyon sokan csak a bekerülési árat elemzik, és a rendkívül fontos ár- érték arányokat nem vonják górcső alá...

 Nagyobb családi házak esetében ahol viszonylag több nyílászáró van felszerelve, különösen pedig, ha több szintes épületről van szó ezek a hobby megoldások semmiképpen sem képesek profi védelmet alkotni. 

Nagyon sikeresen fejlődik a SimpliSafe, amely mint a neve is jelzi, egyszerűen felszerelhető egységcsomagokat forgalmaz, különböző kiszerelésekben. Az árak 250 - 500 $ körül mozognak, amely  messze elmarad egy profi biztonságtechnikai cég árajánlatával (kb. 2000 - 3000 $)szemben.  Az egyes érzékelők vezeték nélküli kivitelben készülnek és öntapadó felület segítségével könnyen beilleszthető a megfelelő helyre. A profi weboldalon érzékelőnként videó felvételek ill.  szöveges magyarázat segítségével adják meg a megfelelő instrukciókat a felhasználóknak. A tengerentúlon immáron nagyon népszerű edukáció, egyre komolyabb marketing instrumentummá válik.

Érzékelhetően a fejlesztők egyszerűségre és a közismert felhasználóbarát (userfriendly) stílusra fókuszáltak. A felhasználók által feltelepített riasztó rendszereket természetesen csatlakoztatni lehet okostelefonhoz is, és ily módon a távoli elérés is megoldható. 

A néhány év alatt eladott több mint 100.000,- egységcsomag felkeltette a befektetők figyelmét is. Nem véletlen, hogy a kreatív startup cégbe  a közelmúltban 57 millió $-t invesztált  egy pénzügyi csoport.

A Korner mint ahogy ezt  missziójukban megfogalmazták, olyan személyek számára fejlesztettek ki elérhető áron kreatív és elegáns megjelenésű riasztó rendszert, akik az alacsony vagy közepes kereseti kategóriákba tartoznak. A nyílászárók sarkába illesztett esztétikus kivitelű "tag"-ek (jeladók) egy internet router segítségével tovább is tudják küldeni a riasztó jelzést egy okostelefon applikációra. A felhasználó riasztás esetén választhat, hogy a rendőrséget, vagy az előre beprogramozott riasztási kört értesíti azonnal.  Egyébként a tengerentúlon egyre gyakrabban szerveznek kisebb közösségek tagjai riasztási köröket, amelynek tagjai jelzés esetén egymást is értesítik és azonnal akcióba is lépnek. (Ez a kreatív közösségi szerveződés, a Szomszédok Egymásért mozgalom mai kornak megfelelő továbbfejlesztett változata. Mindez persze csupán akkor működőképes, ha a közösségekben erős összetartozás és segítőkészség fejlődik ki, - és nem csupán verbálisan...)

A Canary márkanevű termék - amelyről napokkal ezelőtt már írtam - ugyancsak azok közé a siker gyanús termékek közé sorolható amelyek számára  szakma értői és rendszeres figyelői nagy jövőt jósolnak.  Hasonló termék a Dropcam is amelyre egyelőre szintén csupán előrendelést lehet felvenni.

Hazánkban is nagyon sok lakásriasztó szett kapható, már hosszú évek óta. (Akár már 2390 Ft-os áron is megrendelhető webshopból mini infra riasztószett.)  A fenti termék fejlesztések és különösen marketing megoldások viszont az európai piac számára is roppant tanulságosak lehetnek. Előbb utóbb ezek a kreatív megoldások a hazai piacon is meg fognak jelenni. Itthon is van bőségesen igény, olcsó és elérhető áru lakásriasztó rendszerekre. A vagyonvédelem ugyanis természetesen nem csupán a gazdagok kiváltsága. 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem magánbiztonság