2014. jún 27.

Big Brother Drone

írta: steve4security12
Big Brother Drone

42958807_drone_416x288.jpg

Sokan nem is sejtik, hogy az első drónok már az első világháború idején megjelentek, még ha nem is a mai technológiai színvonalon. 

Széleskörű  elterjedésük azonban az utóbbi 10 évben gyorsult fel. A jelenlegi trendek alapján a drónok az  életünk sok területén forradalmi változásokat hozhatnak. Lehet ennek örülni, vagy ez ellen akár tiltakozni is, - szerintem a fejlődési folyamat feltartóztathatatlan. Egyesek már egy világméretű összeesküvéstől tartanak, ahol a háttérhatalom vagyis a "Big Brother" mindent látni fog...

Jelenleg Magyarországon 150 méteres magasságig (és az irányító személytől ugyanilyen távolságig) egy legfeljebb 25 kilogrammos távvezérlésű repülő járművet bárki vezérelhet külön képzettség, és engedély  nélkül. Ugyanakkor minden repüléshez külön eseti légtérhasználati engedélyt kell(ene) kérni a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.  Az engedély iránti kérelmet  írásban lehet benyújtani, melynek elbírálása harminc naptól akár több hónapig is elhúzódhat. Talán fentiek következményeként igen sokan egyszerűen "mellőzik" a számukra bonyolult eljárást. 

Különösen tömegrendezvényeken kell vigyázni használatával, nehogy véletlenül a tömegbe csapódjon. "Elszabadult" drónok okoztak már sajnos balesetet, - sőt tragédiát is...

Annak is meg van a maga kockázata, hogy egy "kóbor" drón egy repülőtér közeli leszállási folyosóba téved és ütközik egy repülőgéppel. 

Meghibásodás esetén biztonságosan leszállni  csak  nyolcrotoros oktokopterrel lehet, ez kialakításából adódóan ugyanis még akkor is képes repülni, ha egyik rotorja teljesen leáll. A kevesebb lapáttal szerelt típusok esetén bármelyik rotor leállása esetén lezuhan a gép. A drónra szerelhető ejtőernyős biztonsági megoldások még gyerekcipőben járnak, egyelőre azonban túlságosan nehezek ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni őket.

A drónok szép lassan a civilizáció szinte minden területére behatolnak, mint ahogyan nagyon sok más katonai fejlesztéssel is megesett ez már. Lássuk szépen sorjában a legjellemzőbb fejlesztési irányokat:

1/ Amatőrök és tech. őrültek 

Nagyon sokan csupán saját kedvtelésükre építenek házilagos eszközöket, hogy kreatív műszaki képességeiket kibontakoztathassák, és örömet szerezzenek családtagjaiknak. Világszerte sok olyan közösség szerveződött, ahol a tagok szenvedélyesen építik saját örömükre és szórakoztatásukra az amatőr szintű repülő tárgyakat. A DIY DRONES web oldalra látogatók - némi kitartással -  gyakorlatilag műszaki felkészültség nélkül is megépíthetik saját készüléküket. 

Akik imádják  extrém sport tevékenységüket megörökíteni egy teljesen új lehetőséghez jutottak. Nem kell barátokat megkérni... A szabadban sportolókat automatikusan követi és persze filmezi hűséges társuk a drón. Olyan innovatív termék is megjelent már a piacon  amelyet egy okostelefonra telepített applikáció segítségével lehet vezérelni. Csupán be kell kapcsolni az alkalmazást, majd az okos rendszer azonnal felemelkedik és megfelelő magasságból követi gazdáját. 

2/ Az internet elérés javítása

 A piacvezető nagy cápák mint a Google és Facebook is erőteljesen gondolkodik drónok ilyen irányú hasznosításán. A technológia segítségével szeretnék egyes fejletlenebb régiókban az internet rendszerét fejleszteni. Sok elmaradott régióban ugyanis az internet elérés hiánya  miatt ezek a nagy cégek egyelőre  képtelenek előrelépni.

A két egymással is versengő cég még a dróne gyártásba is beszáll, - legalábbis a The Guardian értésülése szerint.

3/ Rendezvényszervezők és biztonságiak

Nagyszabású szabadtéri rendezvények szervezői ill. biztonsági szolgálatával megbízott vezetői kiválóan át tudják tekinteni a helyzetet mobil-, és drónra erősített kamerák segítségével. Amit a nagy tömegben nehezebb érzékelni, - azt a madártávlatból vezérlőpultra továbbított képekkel  lényegesen egyszerűbb áttekinteni.

A tömeg fölé engedett drónok mindig egyfajta baleseti kockázatot is jelentenek. Manapság már lehet bérelni drónokat szakértői közreműködéssel, akár napi 50 ezer forintért is. Teljesen fölösleges és rendívül kockázatos tehát, felkészületlen személyek által "vezérelt" amatőr eszközök közönség fölé engedése. Sajnos történt már ilyen típusú baleset.

De  a TV társaságok és más médiumok közvetítéseit és tudósításait is releváns módon fel lehet javítani madártávlatból készült gyönyörű képekkel. Lényegesen kisebb költséggel tudnak sokkal attraktívabb felvételeket készíteni, mint hagyományos eljárásokkal. 

4/ Katonai felhasználási terület

Különösen az Egyesült Államok jár élen a személyzet nélküli katonai légi járművek alkalmazásában. Ezek a távvezérléssel működő gépek felderítési, de akár fegyveres akciókra is képesek. Hagyományos légi járművekkel szemben itt semmilyen emberi veszteséget sem kockáztat a haderő. Természetesen a drónok bevetésének szenvedő alanyai ezt a kérdést teljesen másképp ítélik meg. 

 A katonai jellegű fejlesztések eredményei  előbb vagy utóbb mindig is átkerültek  polgári alkalmazásba. Nagyon örvendetes lenne, ha ezek az intelligens eszközök nem követelnének civil áldozatokat.  Valamennyien sokkal nagyobb szimpátiával szemlélnénk a katonai alkalmazásokat, ha azok   egyre inkább felderítési adatokkal, preventív módon  a háborúk és a vérontás elkerüléséhez járulnának hozzá.

5/ Rendőrség

 Szintén az Egyesült Államokban a rendőrség egyre erőteljesebben használatba veszi a kamerával felszerelt drónokat. Természetesen mint minden technológiai újítás esetén, - jelen esetben is vannak ellenzői a rendszernek. Egyesek emberi jogi szempontból megközelítve a kérdést Orwell 1984 c. könyvét emlegetik. Remekül illusztrálja az alábbi videó a rendszer jövőbeni fejlesztési lehetőségeit. 

A legújabb jelentések szerint immáron a tömegoszlató drón is elkészült, paprikasprayvel és vakító fényekkel. 

Egyébiránt szintén az Egyesült Államokban (Scranton) nemrég merült fel  egy olyan kezdeményezés, hogy egy speciális szoftver segítségével a rendőrség azonnal hozzáférhessen azon magán kamera rendszerek képeihez - akik előzetesen ehhez hozzájárultak. Egy bankrablás esetén így a rendőrség nem órákkal vagy akár napokkal később jut hozzá a releváns felvételekhez, hanem gyakorlatilag azonnal.

6/ Határőrség, polgárőrség, katasztrófavédelem

Előbb utóbb több polgári vagy állami szerv is  rendszerbe állíthatja  a kamerával felszerelt légi járműveket. Az éjszaka is látó kamerával felszerelt drónok például kiválóan alkalmasak határszakaszok folyamatos ellenőrzésére, és az illegális határátlépések detektálására. 

Földrengések, árvizek  esetén a helyzet gyors és pontos tisztázásában és a kárenyhítésben, - de akár menekítésben is nagy segítséget tudnak nyújtani a mozgékony és jól vezérelhető drónok. Atomerőmű katasztrófa esetén a megengedettnél lényegesen magasabb a  sugárzásveszély. Ilyenkor a helyzetértékelésben illetve bizonyos beavatkozások tekintetében is rendkívül jelentős szerepe lehet ezeknek az intelligens eszközöknek. A fukushimai katasztrófa helyzet kezelése során is bevetettek a szakemberek drónokat.

 Immáron a hazai  árvízi védekezésben is bevetésre kerültek ezek az okos légi járművek.  

7/ Magán biztonsági szolgálatok

A magán biztonsági társaságok is egyre jobban barátkoznak a gondolattal, hogy bizonyos speciális területek felügyeletére drónokat vessenek be. A TOR Robotics kifejezetten biztonsági cégek számára is forgalomba hozott már önjáró légi eszközöket. 

A Forbes magazin tájékoztatása szerint immáron a japán Secom cég is kifejlesztett olyan autonóm módon működő technológiát amelyek magánszemélyek lakásainak védelmi rendszerét támogatja. 

A vezérelhető légi eszközök nagysága a néhány centiméterestől akár 20 méteres nagyságig is terjedhet.  A gyakorlatilag apró pénzért létrehozható DIY eszközüktől a 4,5 millió $-os  fejlett katonai alkalmazásokig a beszerzési árak is meglehetősen különbözőek. A felhasználási területek iránya is roppant széleskörű  A fenti  összegzés csupán szubjektív kiemelés részemről, - nyilvánvalóan rengeteg más felhasználási terület is létezik. Afelől sincsenek kétségeim, hogy a jövőben a felhasználási irányok vélhetően még tovább fognak bővülni. Az eszközök használatának jogi szabályozása egy kicsit az egész világon lemaradt...

A rendszer széleskörű elterjedése sok szempontból üdvözlendő, de egyúttal rendkívül sok kockázati kérdés is felmerül.  Előfordulhatnak balesetek, sőt akár az eszköz maga légi katasztrófát is okozhat,  durva civil életeket kioltó katonai beavatkozások is előfordulhatnak ...

Mégis a legtöbben a személyiségi jogaink sérülésétől, ill bizonyos visszaélésektől tartanak.

Bízom benne, hogy  a totális megfigyeléstől a jövőben kizárólag csak a bűnözőknek kell majd  tartaniuk!

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés rendezvénybiztosítás kamerarendszer intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés