2014. júl 23.

A pusztító drog

írta: steve4security12
A pusztító drog

A_Drog.jpg

Világszerte óriási üzlet a drog, - egyes becslések szerint éves szinten mintegy  870 milliárd US $-ról van szó.  Jóllehet folyamatosan változnak az erőviszonyok, sőt  hullanak a fejek, - de a mindenkori drog bárók és kartell főnökök elképesztő illegális jövedelmeket realizálnak. 

 A  kartellek felszámolásáért folytatott-, továbbá  a piac újrafelosztásáért vívott ádáz küzdelem folyamatosan emberáldozatokat követel. Csak Mexikóban - a drog terjesztés egyik fellegvárában -  5 drogkartell vezetőt fogtak el vagy lőttek le az elmúlt félévben. De olyan hatalmas pénzekről van szó, és olyan elképesztően nagy a kísértés, hogy a bűnszervezetek mindig újra szerveződnek. A hatalmas pénzekkel rendőröket, ügyészeket, és politikusokat is rendre megvásárolnak. A drog terjesztők gyakran kísértésbe esnek és a nagy pénzekkel eltűnnek, - ami további véres leszámolásokat és banda háborúkat generál. 

Ezt a hatalmas világméretű extraprofitot biztosító (véres és pusztító)  üzletet naiv - többnyire önmagukat is pusztító - fogyasztók tartják életben. Majdnem minden alkalmi vagy rendszeres drog fogyasztónak meg van a maga  külön története. Vannak akik divatból, vagányságból,  a jó buli kedvéért, - vannak akik valamilyen szinte feldolgozhatatlan traumát akarnak enyhíteni.

Sajnos arra is akad bőségesen példa, hogy egyes elkövetők észrevétlen módon juttatnak party drogokat (például Ginát) fiatalok italaiba, akik viszonylag hamar önkívületi állapotba kerülnek. Az akaratuktól függetlenül, "akarat vesztett" fiatalokkal ezt követően szinte bármit megtehetnek. Kirabolhatják őket, vagy akár szexuális erőszak áldozatai is lehetnek. 

Tombol a nyár és egymást követik a partyk. Ez a világméretű  évi 870 milliárd US $-os gátlástalan bűnözői kör világszerte újabb és újabb fogyasztókra/ áldozatokra pályázik. Ha Ön nem szeretne áldozat lenni, vagy szeretné gyerekeit megóvni ettől a veszélytől, fogadja tanácsaimat és ajánlásaimat:

1/  A szabadság, a bulizás, a kellemes zene és a jó társaság már eleve nagyon feldobja a fiatalok   hangulatát. Az önfeledt szórakozás közepette a feledékenység és óvatlanság akár alkohol vagy bármilyen bódító szer fogyasztás nélkül is könnyen kialakulhat. A jó hangulat közepette is érdemes megőriznünk mértékletességünket és főleg realitás érzékünket. Soha se hagyjuk magunkat ledominálni és soha se mondjunk le a józanságunkról ill. józan ítélőképességünkről. 

2/ Ha már mégis "lazítani" akarnak a fiatalok, amibe italozás - és akár részegség is belefér - akkor kizárólag olyan helyen és olyan megbízható baráti körben tegyék, ahol gyakorlatilag kizárható bármilyen visszaélés. Azt persze jó tudni, hogy az alkohol - de különösen drog - hatására egyébként normális kedves emberek is esetenként képesek kivetkőzni emberi mivoltukból. 

3/ Azt javaslom a fiataloknak, hogy óvakodjanak az agresszív és túlzottan domináns személyektől, mert könnyűszerrel   alárendelt - vagy akár kiszolgáltatott -  helyzetbe kerülhetnek. Semmilyen társaság és főleg alkalmi "menő" kedvéért se kell lemondania senkinek önálló akaratáról és személyisége integritásáról. A jó társaság, az igazi barát mindig tiszteletben tartja a többiek szabad akaratát és véleményét. Egy jó barát soha nem akar senkit ledominálni agresszív magatartással. Ha pedig a társaság domináns bunkójának akarnak megfelelni, aki semmi mással nem képes menő lenni, csak az alkoholfogyasztás erőltetésével - az végtelenül alacsony színvonalat jelez. Egy jó közösség soha egyetlen tagját sem akarja kényszeríteni semmire. A jó közösségben mindenki vállalhatja szabadon önmagát - mindenféle nyomás gyakorlás nélkül.  

4/ A hirtelen feltűnő  "jófejeket" szintén megfelelő óvatossággal kell fogadni, mert a gáláns úriember álarc mögött esetenként számító bűnözők rejtőzködhetnek.   Ezek a nagymenők  igyekeznek elbűvölni az általuk kinézett áldozatot valamilyen alattomos hátsó szándékkal. Érdemes roppant óvatosan ismeretségeket kötni...

Inkább térjünk át üvegből fogyasztásra, mintsem üveges szemmel,  "bénultan" kelljen  átélni borzalmakat.   Különösen veszélyes a Gina nevű szer, amely italba juttatva a szerencsétlen áldozatot gyorsan kiüti, és akarat nélküli lénnyé deformálja.  Egy alattomos bűnözőnek ideális célpont az ilyen Ginával "lebénított" személy. Szexuális visszaélés és kifosztás lehet többek között a keserű tanulság. Rosszabb esetben akár súlyosabb egészségügyi következmények is adódhatnak. Célszerű tehát a szórakozóhelyen kihozott italokat folyamatosan felügyelet alatt tartani. Különösen fiatal hölgyek figyelmét keltheti fel egy érdekes új fejlesztés,melynek neve: partidrog jelző pohár.

5/ Különös módon miközben milliárd dollárok mennek el drogfogyasztásra világszerte, addig drogprevencióra sajnos világszerte nagyon kevés jut. Egy roppant hasznosnak látszó termékre, amely szinte azonnal jelzi az italba helyezett drogot, közösségi finanszírozás kereteiben gyűjtenek 100.000,- US $-t. (Csak jelzem, hogy a nagy drog kartelleknek ez gyakorlatilag csak zsebpénz.)  A pd.id nevű terméket az indegogo menedzseli. A termék-ötlet azért is figyelemre méltó, mert világszerte sok nőt olyan trükkel molesztálnak szexuálisan, hogy előtte az italába feltűnés mentesen drogot kevernek. 

 6/ Jóllehet én semmilyen drog vagy  akár alkohol fogyasztást sem tudok ajánlani, azért roppant árnyalt a kép. Ha már valaki mégis droghoz folyamodik, akkor sem mindegy, hogy mit vesz magához. Vannak kevésbé ártalmas úgynevezett könnyű drogok (marihuána, hasis) és lényegesen veszélyesebb nehéz drogok, (heroin, kokain, crack) - de a legveszélyesebb azok a fusi munkában készült szennyezett drogok, amelyek már sok fiatal életét követelték. 

 main_glass_bong_gwc281.jpgEgyes becslések szerint minden hét végén 70–80 ezer(!) fiatal fogyaszt hazánkban  partidrogot, de az elmúlt időszakban különösen veszélyes amfetamin és más szennyezett drog került forgalomba. Valószínűleg a dílerek sem tudják, mit árulnak. 

 A drogvásárlás az orosz ruletthez hasonlatos, mivel 25 százalék az esélye annak, hogy a fogyasztó nem azt kapja, amit venni akart – vélekedik dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője.

 Egészséges fiatalembereknek egyébiránt abszolút nincs szükségük külön hangulatjavító szerekre, még alkoholra sem. A túlzott alkoholfogyasztás vagy drogok hatására könnyen beállhat az eszméletvesztés,  amely teljesen kiszolgáltatottá - sőt áldozattá - tehet bárkit. Kerüljük azokat a haverokat, akik folyamatos vedelésre akarnak rábírni minket. Különösen kerüljük a drogdílereket, akik gyakran fognak kezet a fiatalokkal, de csak néhány szót váltanak, illetve gyakran vonulnak félre- illetve a WC-re, hogy intézzék az ügyleteiket.   

Lássuk mik a drogfogyasztás legfőbb kockázatai/ veszélyei:

a/ A túlzott alkoholfogyasztás vagy a drogozás elsődlegesen egészségügyi kockázat. Bárki bármit mond, a tiszta tudatunkra épp úgy szükségünk van, mint "függetlenségünkre". Ha rövid távon nem is, de hosszabb távon, testi és lelki függőséggel, leépüléssel, sőt akár súlyos egészségügyi problémákkal is számolni lehet.

b/ Másodlagosan viszont világosan látni kell, hogy egy - gyakran magatehetetlen -  részeg vagy belőtt embert sokkal egyszerűbb kifosztani, mint egy cselekvőképes, józan állapotú személyt. A reflexek, a reakcióidők lelassulnak, az érzékelés esetlegessé válik. Zsebtolvajok és más pitiáner bűnözők számára igazi paradicsom egy erősen bódult állapotú személy. 

c/ Agresszív személyek lényegesen könnyebben tudnak  magatehetetlen embereket bántalmazni, vagy  akár szexuális visszaéléseket elkövetni.

d/ Sok drog viszont olyan szinten felpörgeti a fiatalokat, amely szintén kockázatos, mert sokkal könnyebben válnak agresszívvé, mely akár verekedésekbe és atrocitásokba torkollhat. De az erős függőség nagyon sok fogyasztót kriminalizált már, mert egyre több és több drogra vágynak, amely nagyon sokba kerül. Olyan sokba, hogy az szinte megfizethetetlen. Van, aki a saját szüleit meglopja, vagy minden maradék értékét eladja, vagy akár prostituálja magát, mert pénzre van szüksége a drog megvásárlásához. 

f/ Sokan megfeledkeznek arról is, hogy ma már a BTK nem csupán a terjesztőket, de a fogyasztókat is komoly büntetési tétellel "fenyegeti". Eleve aki fogyasztóvá válik, akarva akaratlanul bűnözi körök látókörébe kerül, ennek összes további kockázatával együtt. Később a drogfogyasztó akár zsarolhatóvá is válik, - mint ahogyan erre már bőven volt precedens. 

Mondj nemet a drogra.jpg

 Hogyan lehet felismerni a rendszeres, vagy erős drogozást?

A következő általános tünetekre érdemes azonnal felfigyelni:

Testi tünetek:
•beesett arc, tűszúrásnyomok, erős fogyás, üveges tekintet, fényérzékenység ,kitágult pupilla, bőrelszíneződés, zajérzékenység, szájszárazság következtében túlzott vízfogyasztás, étvágytalanság, stb.

Lelki (pszichés) tünetek:
•depresszió, idegesség, túlérzékenység, ingerlékenység, levertség, ok nélküli érzelemkitörések, alvászavarok , szorongás, kimerültség, stb.

Magatartásbeli változások:
•költekezés, titkolózás, tanulmányi eredmény hirtelen romlása, életmódváltás, zárkózottság, kimaradozás , elhanyagoltság, korábbi  értékek eltűnése, folyamatos anyagi problémák, stb.

Gyanút keltő tárgyak:
•megégetett kanál, öngyújtó, vatta, injekciós felszerelés, nagy melegben is hosszú ujjú ing viselése, gyógyszeres dobozok, színes tabletták, napszemüveg rendszeres használata (mivel eltakarja a pupillákat) 

Minden fiatalnak azt ajánlom, hogy őrizzék meg szabad akaratukat és józan ítélőképességüket - higgyék el, nagy szükségük van rá. Ha minderre akkor döbbennek rá, amikor magukhoz tértek a kábult magatehetetlen állapotból - súlyos esetben  kifosztva és megerőszakolva - egy "kicsit" késő. Fontos, sőt akár életbevágó fontosságú, hogy tiszta tudatállapotban előre gondolkodjunk és senki kedvéért se kezdjünk el drogozni. Nagyon sokan "elszálltak" már a szó szoros értelmében, sok többre hivatott karrier megtört már. Soha se feledjük, hogy a droghoz vér, erőszak, korrupció,  és sok más bűncselekmény tapad...

Van értelme naiv önpusztító módon, -  önmagunkat tönkre téve - nemzetközi szervezett bűnözői körök bankszámláját gyarapítani? 

Szólj hozzá

közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság