2014. júl 29.

Arcfelismerő kamerarendszer Józsefvárosban

írta: steve4security12
Arcfelismerő kamerarendszer Józsefvárosban

A_Arcfelismero.jpg

"70 arcfelismerő térfigyelő kamerát telepít Józsefváros önkormányzata a kerületbe a kormány 250 millió forintos támogatásának köszönhetően. Kocsis Máté polgármester erről levélben tájékoztatta a józsefvárosiakat. A fejlesztés azért is egyedülálló, mert Magyarországon Józsefvárosban lesznek először olyan közterületi kamerák, amelyek képesek lesznek arcról felismerni a bűnözőket." (Józsefváros Önkormányzat hivatalos web oldal, 2014 március 27.)

A rendszer egyébiránt nem csupán arcfelismerő, hanem rendszámfelismerő algoritmussal is el lesz látva. Az önkormányzat csupán beszerezte a kamerákat, a szenzitív rendszert és felvételeket vélhetően vagy a rendőrség, vagy a titkosszolgálat fogja kezelni.

Világszerte egyre több helyen alkalmazzák immár a arcfelismerő szoftvereket. Az FBI már viszonylag nagy tapasztalattal rendelkezik, de a legutóbbi brazíliai foci VB-n is bevetették a rendszert.  Az angol rendőrség is a közelmúltban kezdte el a rendszer használatát. (A szigetországban  egyébiránt a biztonsági célú kamerák számát szakértők 6 millióra becsülik!) Az angol tapasztalatok ugyan biztatóak, mindazonáltal a rendszer időnként a nehéz fiúk helyett, hozzájuk hasonló pitiáner bolti tolvajt dob ki. De a fejlesztési munka a féléves tesztelési időszak alatt is folyamatban van. A Leicestershire-i rendőrségen az elmúlt időszakban a 200 ellenőrzésből 45 % volt sikeres azonosítás. 

Jelenleg  a rendszerek többsége több mint 99%-os pontossággal működik, ha szemből készül a felvétel. A frizura a világítás változásai és más eszközök - mint például napszemüveg, vagy kapucni, bukósisak - ezt a magas szintű találati arányt azonban  jelentős mértékben - akár a 0 %-ig - is leronthatja. A kamerák általában 30 - 80 méteres távolságból is értékelhető felvételeket képesek készíteni, de olyan rendkívül speciális kamerák is vannak már, amelyek akár több km-es távolságból is értékelhető arcfelismerésre képesek. 

Hazánkban az arcfelismerő rendszerek még újdonságnak számítanak, éppen ezért fokozott érdeklődéssel várják a szakmabeliek a startot, és az első tapasztalatokat egyaránt. Egy parlamenti párt is kérdést intézett jogi aggályaival kapcsolatban a belügyminiszternek. 

„Az arcfelismerő kamerák alkalmazásának, valamint a rendszer működtetése jogszabályi és technikai lehetőségeinek előzetes vizsgálata és az azzal kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak, ezért azokról pillanatnyilag nem áll módunkban bővebb felvilágosítást adni” – áll Pintér Sándor válaszlevelében.

Szerintem teljesen természetes jelenség, hogy társadalmi viták és aggodalmaskodó vélemények kísérik bármilyen új technológia előretörését. Elsősorban emberi jogi aktivisták támadják az arcfelismerő kamerarendszereket, mert személyiségi jogaink sérülésétől tartanak. Pedig ezeket a rendszereket rendkívül szigorú adatvédelmi jogszabályok alapján kezelik az illetékesek. Egy átlag állampolgárnak, aki soha sem volt még büntetve és büntető eljárás hatálya alatt sem áll, semmi félnivalója sem lehet, mert az ő arcképét nyilvánvalóan nem töltik fel a rendszerbe, - következésképpen követni sem fogják az operátorok mindennapi mozgását.

Minél több titkolózást és misztifikálást érzékel a társadalom a konkrét tervekkel kapcsolatban, annál nagyobb "ellenállás" várható.

Nyilvánvalóan az illetékes hatóságok előbb-utóbb pontos tájékoztatást adnak ki, az arcfelismerő szoftver bevezetésének céljáról, működési elveiről és nem utolsó sorban a szigorú - jogilag szabályozott - szigorú adatkezelési és -védelmi protokollokról. A rendszertől nyilvánvalóan nem a tisztességes és jogkövető állampolgároknak kell tartaniuk, - hanem pontosan ellenkezőleg, a bűnözőknek. 

 Egyelőre a megjelenő híradásokból vagy csak a száraz tények, vagy pedig egyfajta aggodalom érződik ki, az állítólagos jogszabályi rendezetlenség, illetve ismét felbukkant a szokásos "orwelli " paranoia. 

Jelen írásomban az eseteleges veszélyek és kockázatok helyett inkább azokra a lehetőségekre fókuszálok, amelyekkel nagy mértékben támogatható lenne a közbiztonság.

 Véleményem szerint az alábbi irányokban nyílnak lehetőségek a rendszer bűnmegelőzési célú felhasználása céljából: 

 1/ Olyan gyanúsított vagy már jogerősen elítélt személyek akik rendőrségi körözés alatt állnak. Jól tudnunk, hogy egyes közözött személyek esetenként hónapokig, vagy akár évekig sem kerülnek rendőr kézre.

 2/ Elvileg azok a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyek is számolhatnak arcképük rendszerbe emelésével, akik súlyos bűncselekményekkel hozhatók - megalapozott módon - kapcsolatba.

 3/ Azon személyek arcképe is a rendszerbe kerülhet, akik visszaeső bűnözők és éppen szabadultak büntetésüket követően. Ilyenkor az lehetne a nyilvánvaló cél, hogy a már büntetett előéletű személy ne essen vissza. (Az Egyesült Államokban egyébiránt a hatóságok általában írásban értesítik az elítéltek szabadulásáról azon "sértett" személyeket, akik vagy feljelentést tettek, vagy tanúvallomásuk miatt esetlegesen bosszúállásra számíthatnak.)

A pártfogói felügyelet mellett, segítséget jelenthetne a modern technológiával történő "szemmel tartás".

 4/ Ha már Józsefvárosról van szó, azon örömlányok arcképei is a rendszerbe kerülhetnek, akik már voltak büntetve, illetve erősen vélelmezhető, hogy továbbra is prostituáltként kínálgatják magukat. A türelmi zónák is ellenőrizhetőek, ill. a közerkölcsöt sértő magatartás beazonosítására is alkalmassá tehető a rendszer, ha megfelelő előzetes adatok állnak rendelkezésre.

5/ Elvileg az intelligens kamerarendszerek a drogterjesztő bűnszervezetek  beazonosításában és feltérképezésében is igen komoly segítséget képesek nyújtani.  A szoftver vezérlésével olyan nagyítások is készíthetők, amelyen látszik a drog átadása a fogyasztónak. Lehetséges, hogy kicsit utópisztikusnak tűnik, de a londoni Viseum fejlesztői már megoldották ezt az egyébiránt nem egyszerű feladatot.

6/  Visszaeső zsebtolvajok, csalók, szélhámosok,  és besurranó tolvajok elfogásában is segíthet a rendszer. Ezek a bűnözők sorozatban követik el ugyanazt a bűncselekmény típust, amennyiben bekerül arcképük a rendszerbe, sokkal könnyebb bűncselekmény közben azonnal tetten érni őket. 

7/ Egyes áruházi és bolti tolvajok gyakran elmenekülnek a tett helyszínéről. Az egyik budapesti áruházban a vezetőség kifüggesztette ("kipellengérezte") a tolvajok kameraképeit. Ennél lényegesen hatékonyabb lehetne egy arcfelismerő szoftver használata.  Jóllehet immár jogszabályi háttér is megoldott az áruházak nem élnek a kitiltás lehetőségével:

2012. évi II. törvény
a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről   / 12. A kitiltás

"A kereskedelmi tevékenységgel összefüggő szabálysértés miatt, e tevékenysége folytatásának megakadályozása érdekében az eljárás alá vont személy kitiltható a kereskedelmi létesítményből vagy kereskedelmi tevékenység helyéül szolgáló egyéb helyszínről."  A kitiltás gyakorlati  végrehajtásában nagy szerepe lehet a jövőben az arcfelismerő szoftvereknek. 

 Az intelligens szoftverek segítségével előbb-utóbb súlyos személy elleni bűncselekmények is megelőzhetők lesznek.

Ezek a  szoftverek már manapság is nagyon hatékonyan alkalmazhatók egy adott környéken történt bűncselekmény elkövetőjének beazonosítása során. Amennyiben a bűnöző például elkövet egy rablást egy üzletben és az ottani kamerarendszer rögzítette az eseményeket, akkor a térfigyelő rendszer felvételeivel könnyen össze lehet vetni a képeket. (Az Egyesült Államokban már elkezdték - természetesen önkéntes alapon - az intézményi, banki és áruházi kamerarendszerek összekötését a rendőrségi rendszerekkel.)

 8/ A rendszer elvileg eltűnt személyek megtalálására is alkalmas. Természetesen ez akkor lenne hatékony, ha sokkal szélesebb körben alkalmaznák az arcfelismerő kamerarendszereket. Hazánkban évente 25 ezer személy eltűnését jelentik be, -  ebből 14 ezer 18 év alatti, fiatalkorú. Ezen személyek minél előbbi megtalálása azért is különösen fontos lenne, nehogy bűnözői körök látókörébe vagy egyenesen tagjai sorába kerüljenek.  

 9/ Nyilvánvalóan az arcfelismerő kamerákat elsősorban a bűnügyileg fertőzött területeken szerelik fel. (Talán nem véletlen, hogy az első rendszer Józsefvárosban indul.) Ezeken a fertőzött területeken nagyobb eséllyel fordulnak elő utcai garázdaságok, zseblopások, és más bűncselekmények és antiszociális magatartások.

 10/Bár nem jellemző szerencsére hazánkban, - de akár terrorizmussal kapcsolatba hozható személyek is a rendszerbe kerülhetnek. Egy hongkongi rendszer a tömegben gyanúsan viselkedő személyeket is másodpercek alatt beazonosítja. Egy ilyen hatékony és gyors előszűrés rendkívül hasznos lehet. 

  Nyomatékosan szeretném rögzíteni, hogy a fenti felsorolt alkalmazási lehetőségek kizárólag a saját logikai spekulációimat tükrözik. Remélem nyilvánvaló, hogy személyes álláspontom  semmilyen módon sem tekinthető hivatalos tájékoztatásnak. Az általam vázolt lehetséges fejlesztési verziók jogszabályi és adatvédelmi összefüggéseivel én a téma bonyolultsága miatt nem foglalkoztam.  A fentiek megvalósulása egyelőre vélhetően nem csupán technológiailag, hanem többek között jogszabályi rendezetlenség miatt sem kivitelezhető. 

 stop-facial-recognition-software-from-finding-out-who-you-are-camera.w654.jpgTermészetesen a legmodernebb arcfelismerő szoftverek hatékony működését is meg lehet nehezíteni, mindenféle interneten terjedő trükkökkel. Napszemüveggel, kapucnival, baseball sapkával, álszakállal, és sok más "módszerrel" igyekeznek az arcfelismerést lehetetlenné tenni. Egyes vélemények szerint az agyonkamerázott Londonban azért terjedt el oly nagy mértékben a kapucnis divat, mert a fiatalok így fejezik ki tiltakozásukat a "totális megfigyelés" ellen.

Fejlesztők és "tiltakozók" között mindenesetre egy érdekes verseny fog kibontakozni. Az persze nem életszerű, hogy valaki hosszabb távon kapucnival takarja el az arcát. Nyári kánikulában azért ez nehezen képzelhető el, de legalábbis nem egyszerűen kivitelezhető. Hozzá kell tennem, hogy a fejlesztők már dolgoznak az arcfelismerő biometrikus azonosítási és testmagasság ill. testmozgási jellemzők kombinálásán, egy jobb felismerési eredményesség érdekében. 

Leo Selvaggio azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy saját arcmásáról készült műanyag maszkot dobott piacra, azzal a nem titkolt céllal, hogy hozzá hasonló orwelli világtól tartó személyek ily módon zavarják meg a rendszer működését. Ez sem életszerű, hogy bárki is képes lenne hosszabb időn keresztül maszkot viselni.

 Nincs információm arról, hogy itt Józsefvárosban milyen típusú rendszert telepítenek, de a VISEUM térfigyelő rendszer immáron antiszociális magatartásokat, drogterjesztőket, és fiatalkorú italozókat is képes komoly eredményekkel kiszűrni. 

Érdeklődőknek ajánlom a témakörrel kapcsolatos korábbi írásaimat.

Egyébiránt a konkrét hivatalos tájékoztatást én magam is érdeklődve várom!

Az esetleges kockázatok mellett az arcfelismerő szoftver sokkal több bűnüldözési és megelőzési előnnyel kecsegtet. Nagyon sajnálnám, ha a társadalmi párbeszéd megrekedne az "orwelli" félelmeknél és személyiségi jogi, továbbá adatvédelmi kockázatoknál. 

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer intelligens kamerarendszerek arcfelismerő kamerarendszer kutatás fejelsztés