2014. aug 08.

2084 - Orwelli világ vár ránk?

írta: steve4security12
2084 - Orwelli világ vár ránk?

face_recognition.jpg

Az arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerarendszerek beüzemelése világszerte nagy érdeklődést, - sőt vitákat generál.

Bűnmegelőzési és kriminalisztikai szakemberek általában támogatják az ügyet, míg emberi jogi aktivisták pregnánsan megfogalmazzák aggályaikat.

Egyesek attól tartanak, hogy bűnügyi nyilvántartásban nem szereplő személyek mozgását és mindennapi életét is nyomon követhetik ezekkel a fejlett technológiákkal. Ennek a hiedelemnek egyébiránt szerintem semmi alapja sincs. 

Bizonyos  szakértők már már az  Orwelli totális megfigyelés és ellenőrzés rémképét is felvázolják. Nagy kérdés, hogy George Orwell 1984 c. könyvében írói fantáziával vázolt elképzeléséhez képest, mi lesz 2084-ben. 

Megvalósulhat egy olyan világ, ahol gyakorlatilag minden lépésünket nyomon követhetik, tudhatják majd, hogy kivel állunk kapcsolatban, kivel beszélünk telefonon? Sőt akár még a gondolatainkban is turkálhatnak majd?

Bármilyen meglepő így első hallásra, de a technológia jelenlegi fejlettségéből kiindulva, ez a jövőkép egyáltalán nem kizárható. Ha nem is minden országban, illetve nem is minden régióban, - de bűnügyileg fertőzött területeken, illetve visszaeső bűnözők vonatkozásában ebből a jövőképből sok minden valósággá válhat.

1/ A hagyományos kamera rendszerek helyét egyre erőteljesebben az intelligens kamera rendszerek veszik át, amelyek nagy mértékben segítik az operátorok dolgát. A jelenlegi kamera rendszerek felügyelete operátorokkal enyhén szólva nem tökéletes megoldás.

Az okos algoritmusok azonban  képesek rendszám és arc felismerésére, de vonal átlépésre, vagy tárgyak elmozgatására is azonnal reagálnak. A térfigyelő rendszerek már ma is képesek felismerni körözött személyeket, beazonosítani antiszociális magatartást, sőt akár a tömegben nem életszerűen viselkedő személyeket is képesek azonnal megtalálni. 

 A lakossági szegmensben is egyre több okos kamerarendszer jelenik meg, melyek akár öntanuló módon jeleznek a felhasználónak. Az okostelefonra küldött azonnali kép alapján a Canary rendszer felhasználói azonnal adekvát visszajelzéssel élhetnek, és egyben "tanítják" is a rendszert. 

1/a Az okos  kamera rendszerek okostelefon illesztéssel már manapság is azonnal jelzést tudnak küldeni az őröknek, az esetleges illetéktelen területre lépésről.  Kicsit viccesen hangzik, hogy a kőkorszaki kamerarendszerek egyszerűen és bután csak rögzítenek, miközben a betörők akár több száz kilós széfet is meglovasítanak. (Miközben erről az őrök lemaradnak..) Természetesen az egyre több okostelefon alkalmazás és adatforgalomnak is meg vannak a maga adatbiztonsági kockázatai.

 1/b Már a világ több részén elkezdődött egy olyan folyamat amelynek keretében önkéntességi alapon, egyes magánterületeken felszerelt kamerarendszereket egy okos szoftver segítségével a rendőrség által felügyelt térfigyelő rendszerekhez illesztenek. Ilyen kezdeményezés hazánkban is történt egy kereskedelmi bank részéről, - de arról nincs információm, hogy ez megvalósult-e. Nyilvánvaló módon  a rendőrség azonnal képbe kerülne egy bankrablás esetén, amely a bűnöző kézre kerítésének esélyét nagymértékben fokozná.  Az Egyesült Államokbeli Scrantonban ez a rendszer már be lett üzemelve. 

 shutterstock_105959135_800.jpg2/ A biometrikus rendszerek térnyerése egyelőre megállíthatatlannak látszik, bár erős ellenállás is érzékelhető helyenként.

A biometrikus azonosítás olyan biológiai jegy alapján történik, amely nagy mértékben egyedi (minden emberre vonatkozóan más-és más) és alkalmas arra, hogy megfelelő berendezések könnyen gyorsan felismerjék.  Természetesen minden esetben gondoskodni kell  egy adott informatikai rendszerben tárolt adatok magas szintű biztonságáról. 

A hagyományosan ismert ujjlenyomat mellet, hang alapú, vagy akár írisz (szivárványhártya) mintázat is szóba jöhet.  Ezen kívül egyébként más megoldások is szóba jöhetnek. 

Vállalati beléptetésre, vagy akár kiemelt sportesemények biztonságos megszervezése érdekében már manapság is világszerte használják ezt a technológiát. Hogy mit hoz a jövő előre szinte megjósolhatatlan.

Nem zárható viszont ki olyan forgatókönyv, hogy a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények visszaszorítása érdekében exponált közlekedési pontokon, például metró bejáratokon előzetesen az utasoknak valamilyen típusú biometrikus technikával  kell magukat azonosítani. 

3/ Az RFID chip beültetés témakörével egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam. Abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben - ha nem is a teljes lakosságot, de a visszaeső bűnözőket ellássák ilyen típusú azonosítóval, hosszabb vagy rövidebb ideig. De ha nem az RFID, - akkor valamilyen más típusú azonosítás jöhet látókörbe.

 Vallási szempontból is roppant érdekes a kérdés, - meghökkentő módon nem kevesen János : Jelenések könyvét idézik:

„Azt is teszi [a hamis próféta] mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” – Jelenések 13:16-1 

4/ A Gogle Glass szemüveg pedig szinte fenekestül felforgatja a mindennapi életünket, de a jelek szerint a bűnmegelőzési munkát is forradalmasíthatja. Természetesen még számtalan emberi jogi kérdés tisztázatlan a felhasználást illetően. Az biztos, hogy az arcfelismerő rendszert, amely a bűnügyi nyilvántartás adatai alapján készülhet, bizonyos hatóságok nagyon praktikusan használhatják. Az egy másik kérdés, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetők lesznek-e ezek az applikációk.

Az meg különösen sokakat foglalkoztat, hogy nem lehetséges -e ezt a roppant kényes  adatbázist  amelyet a mindennapi használat generál, legalábbis célzottan, valamilyen nagyobb rendszerbe bevonni. 

5/ Egyes tudományos fantasztikus filmekben már megjelent  mint lehetőség, hogy bűnügyileg fertőzött területek fölött légtérben közlekedő drónok készítenek folyamatosan légi felvételeket, sőt a technológiai fejlődés következtében a belátható közel jövőben képesek lesznek személyeket - például körözött bűnözőket - azonosítani. 

6/ Az üzleti és minden más célú hírszerzés elképesztő fejlődés előtt áll. Korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy előbb-utóbb minden lépésünket követhetik - a legújabb fejlesztések legalábbis erről árulkodnak. Különösen azokét, akik követik a technológiai fejlődést, és használják a közösségi média nyújtotta előnyöket, valamint rendszeresen  okostelefont használnak.  Amennyiben minden bizalmas és szenzitív adatot megadunk magunkról - gyakorlatilag minden lépésünket követhetik. Soha ne tévesszük szem elől, hogy ezeket a fejlett informatikai megoldásokat nem csupán a jó fiúk használják...

7/ Egyik korábbi írásomban már beszámoltam az előrelátó rendőrségi szoftverről, amelyet már sikeresen használnak az Egyesült államokban. Vélelmezhetően a rendszer továbbfejlesztésével és szélesebb adatbázis bevonásával, még hatékonyabb és pontosabb bűnügyi előrejelzés várható. Sőt 2084-re szerintem  az Orwell által váteszi képességekkel vizionált Gondolatrendőrség is meg fog valósulni...

                                         ..........................................................................

Tisztelt Olvasó!

Egyáltalán nem szándékom a riogatás, vagy különösen félelem keltés. A terrorizmus elleni küzdelem, és a bűnözés visszaszorítása érdekében kétségtelenül lépéseket kell tenni mind állami mind akár magán területen.  Mindazonáltal jó tudnunk, hogy többek között beazonosít minket a személygépkocsi rendszámunk, mobil telefonunk GPS koordinátája, bankkártyánk amikor fizetünk. Számítógépünk IP címe, vagy akár a WIFI hálózat ahova bejelentkezünk, szintén árulkodó jeleket hagyhat.  De előbb utóbb beazonosít minket arcképünk,és nem csak akkor amikor hatósági személy igazoltat minket. A közösségi oldalakon megosztott rengeteg személyes információ pedig egyenesen tárháza lehet illetékes, vagy akár illetéktelen  személyek által végzett adatgyűjtésnek. Talán nem véletlen, hogy nem kevesen be sem léptek a Facebook közösségi oldalra, fentiek miatt aggódva. De Google fiók létrehozása, és fotók megosztása Google + oldalon, vagy gmail-es címről szintén adatokhoz juttathat az  "érdeklődő" személyeket. 

A technológiai fejlődés érzésem szerint nem állítható meg,- jóllehet a szükséges jogi szabályozás esetenként késedelmet szenved. A szigorúan törvényes, ellenőrzött és biztonságos adatkezelés pedig elemi érdeke minden fejlett demokratikus országnak. Amennyiben pedig ez így lesz akkor egyáltalán nincs félni valónk a jövőtől. 

 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság vagyonvédelem bűnmegelőzés kockázatkezelés üzleti hírszerzés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem magánbiztonság kutatás fejelsztés