2014. aug 19.

Értékőrző trezorok

írta: steve4security12
Értékőrző trezorok

shutterstock_84025852_800.jpg

A páncélszekrényeket a köznyelvben  mackónak vagy az angolszászból átvett kifejezést használva széfnek (safe) is nevezzük. De a német nyelvben használt Tresor és csehek által használt trezor kifejezés is meghonosodott nálunk.

A páncélszekrényeket a profi cégek kiemelkedően erős dupla borítású acéllemezből,  zsanérlevágás és ajtó kiemelés elleni védelemmel látják el. Alapvető követelmény továbbá a megfúrás elleni védettség, és a tűzbiztos és golyóálló kivitel. A páncélszekrényeknek eleve rendkívül nagy a súlya, - de ezen túlmenően gyakran be is építik, vagy akár hegesztik hogy gyakorlatilag elmozdíthatatlan ok legyenek.  A széfeket lehet hagyományos kulccsal, elektronikus vagy mechanikus számkombinációval, sőt akár időzárral is nyitni. 

A Wertheim sok ember számára szinte egyet jelent a páncélszekrénnyel, - talán nem véletlenül. De  és Burg Wächter  is a komoly brandnek minősül. Az Egyesült Államokban többek között a Liberty Safe rendkívül népszerű.

A páncélszekrényeket gyakran keverik a lényegesen kisebb biztonsági szintű lemezszekrényekkel, amelyek többnyire egy viszonylag erős acéllemezből készülnek.

A páncélszekrények nagy testvére az általában bank használatban elterjedt trezor helyiség, amelyek igen komoly értékek tárolására is alkalmasak.

A széfeket többnyire készpénz, értékpapírok, drága ékszerek vagy műkincsek, továbbá pótolhatatlanul értékes íratok tárolására használjuk. Egyesek a pénzügyi válságtól tartva megtakarításaikat aranyba fektetik, és a vásárolt arany rudacskákat szintén biztonságos páncélszekrényben tárolják.  De a fegyver tulajdonosok világszerte szintén széfekben tárolják roppant szenzitív eszközüket. Sajnos a pisztolyok gondatlan tárolásából már több esetben történt kisebb nagyobb, vagy akár végzetes baleset. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kockázatvállalási értékhatár alapján értékeli a különböző biztonsági berendezéseket. Egy "A" besorolású lemezszekrény félmillió , egy "M" kategóriájú páncélszekrény viszont már 300 millió forint kockázatvállalási értékhatárral rendelkezik. Mindazonáltal nagyon megfontolandónak tartok ekkora összegeket készpénzben otthon tárolni. Amennyiben biztosítást kívánunk kötni a páncélszekrényünkben tárolt értékekre, - akkor a fent említett MABISZ előírásokat célszerű alaposan tanulmányoznunk. 

Vásárláskor érdeklődjünk a trezor tűzállóságát illetően is. Egy tűzálló széfben harminc percen keresztül ezer Celsius fokos külső hőmérséklet esetén sem emelkedhet ötven fok felé a belső hőmérséklet. Vagyis nagy eséllyel a benne tárolt értékek nem rongálódnak meg. Ha már kockázatkerülő magatartást követünk, - akkor az esetleges tűz kockázatot is zárjuk ki, mint lehetőség.

 

Az olcsó bútor széfekkel kapcsolatban jó tudnunk, hogy azok leküzdése, sajnálatos módon viszonylag egyszerű feladat. Egyes kisebb méretű olcsó széfeket szinte egy erős ököl csapással ki lehet nyitni. De egy csavarhúzó és néhány speciális eszköz segítségével sem túl bonyolult "mutatvány" egy olcsó széf kinyitása. Érdemes előzetesen a szállodai széfeket is szemügye vennünk, mielőtt nyugodtan hátrahagyjuk értéktárgyainkat. (Természetesen inkább a gyenge minőségű széfben hagyjuk pénztárcánkat, mintsem lazán az éjjeli szekrényen.)

Komoly védelmet kizárólag minősített - különböző szabványoknak megfelelő -  páncélszekrényektől várhatunk el. természetesen ezek az olcsóbb bútor széfek is hasznos eszközként szolgálhatnak minket, - csak tudnunk kell, hogy hol a helyük és szerepük a vagyonvédelemben.  

Hol kell elhelyeznünk az értékmegőrző trezorunkat?

Lehetőleg a vendégeink számára nem látható helyen célszerű elhelyeznünk páncélszekrényünket. Kiváló elhelyezést biztosít egy alagsori helyiség, vagy egy száraz biztonságos pince. Elvileg a lépcsőfeljárat alatti üres területre is beépíthető, olyan módon, hogy azt a belépő vendégeink ne észlelhessék. Arról, hogy széfünk van és főleg arról, hogy mit  tárolunk abban, lehetőleg senkinek sem kell tájékoztatást adnunk,  nehogy véletlenül az információ illetéktelenek tudomására jusson. 

 Hogyan próbálkoznak a bűnözők?

o A legbrutálisabb módszer hívei egyszerűen behatolnak egy erős gépjárművel az adott helyiségbe - akár a fal áttörésével is - és erős láncokkal igyekeznek a páncélszekrényt elvontatni a helyszínről. 

o Kevésbé felkészült bűnözők a behatolást követően hidegvágóval, fúrógéppel, savval, fagyasztással, vagy akár robbanószerrel igyekeznek "megadásra kényszeríteni" a trezort.

o Igazán profik zárfésűs módszerrel, fonendoszkóppal, továbbá speciális eszközökkel - de főleg rendkívül alapos előzetes trezor műszaki adatokkal felvértezve -  támadják a páncélszekrény gyenge pontját vagyis a zárrendszer rögzítését. 

Mit tehetünk, ha elfelejtettük a számkombinációt, vagy egyszerűen nem találjuk a széf kulcsot?

Profi szakemberek az esetek 90%-ában roncsolás mentesen képesek kinyitni a páncélszekrényünket. Érdemes alaposan tájékozódnunk, és kizárólag hatósági engedéllyel és kiváló referenciákkal rendelkező szakembert találnunk.

A megerősített értékőrzésre alkalmas tárolóhelyek arzenálja a fentebb már említett olcsó bútor széfektől egészen a banki trezor helyiségekig terjed. VIP személyek védelmének fokozása érdekében manapság már biztonsági-, közismert nevén pánikszoba is kialakítható.  

Mindazonáltal a komolyabb páncélszekrények értékeit, a dupla lemez mellett elektronikus jelzőrendszernek, ellenálló mechanikai védelemnek és akár más védelmi eszközöknek is kell támogatniuk. Önmagában a legjobb páncélszekrény sem ér semmit, ha nem kellő körültekintéssel alakítjuk ki védelmi rendszerünket.

Szólj hozzá

vagyonvédelem bűnmegelőzés mechanikai védelem magánbiztonság