2014. sze 10.

Téves riasztások

írta: steve4security12
Téves riasztások

A_Teves_risaztas.jpgBorzasztó érzés hajnal tájban arra felriadnunk, hogy a szomszédunk lakásriasztója 110 decibel hangerővel süvölt.  Ez különösen akkor bosszantó, ha eleve tudjuk, hogy a gagyi riasztó rendszeresen, és többnyire hosszú percekig frusztrál minket.  

 Igyekszünk  immúnissá válni a fülsiketítő jelzésekre, de egyszerűen megszokhatatlan a rengeteg téves jelzés.  Ezek a fals riasztások egyrészt zavarnak valamennyiünket, másrészt pedig sajnálatos módon "leértékelik" a betörésjelző rendszerek bűnmegelőző funkcióját. A távfelügyeleti központokhoz csatlakoztatott rendszerek esetén a téves vagy nem adekvát riasztásokat követően fölösleges költségek - a kivonuló szolgálat helyszínre érkezése - és esetenként viták keletkeznek. Gondolta volna kedves Olvasó, hogy a a téves riasztások az Egyesült Államokban évente 1,8 milliárd $ értékű veszteséget generálnak?

Egy jó tíz éve szintén az USA-ban végzett  kutatás tanúsága szerint a lakás riasztó jelzések 94-99%-a téves riasztás! Az a gyanúm, hogy a helyzet hazánkban sem lehet sokkal jobb, - bár ilyen típusú hasonló kutatásról nincs információm. Különösen nagyvárosokban a rendkívül magas zajszennyezési szintet, csak tovább növelik a téves riasztások. 

A kültéri rendszerek  sokkal korábban adnak jelzést az esetleges betörési kísérletről, ezért taktikailag sokkal hatékonyabban használhatók. Hátrányuk viszont, hogy különösen a szélsőséges időjárási viszonyok, az érzékelő térbe belógó bokrok és faágak, továbbá madarak, pókok és más állatok is bezavarhatnak. 

Az egyes érzékelők a közhiedelemmel és a gyakran pongyola megfogalmazással ellentétben többnyire nem adnak téves jelzést. Valamilyen valóságos dolog, emberi mulasztás, vagy  természeti jelenség hatására a beállított érzékelő gépiesen végzi a dolgát. Az érzékelő nem tévesen, csupán nem kellően intelligensen ad ilyenkor jelzést.

Tekintsük át mik a klasszikus kiváltó okok, melyek nem adekvát jelzést generálnak:

1/ Viszonylag  gyakori hiba, hogy a felhasználók belépéskor késve, vagy tévesen ütik be a deaktiváló jelszót. Az is elő szokott fordulni, hogy a lakás tulajdonos csak a földszinti lakrészét élesíti be éjszaka és amikor álmosan lesétál hajnalban a nappaliba, hogy igyon valamilyen gyümölcslevet, akkor véletlenül besétál a beriasztott felületre. Ilyenkor a távfelügyelt rendszerek tulajdonosai azonnal kapnak egy telefonhívást, ahol azonnal tisztázhatják a félreértést. 

2/ Nyitva felejtett ajtó, ablak következtében a levegő erőteljes mozgása, vagy akár egy berepülő pillangó is riasztó jelzést generálhat. 

3/ Bekapcsolva hagyott olyan műszaki berendezések, melyek a levegő hőmérsékletét és mozgását eredményezik, mint  légkondi, fűtőtest, konvektor.

false-alarm-facts.jpg

4/ Nem megfelelő minőségű, továbbá szakszerűtlenül telepített érzékelők is generálhatnak "téves jelzéseket". A felületesen felmért tulajdonosi igény és a gagyi érzékelők is sok zavart okozhatnak. A kültéri passzív infra érzékelők esetében egy érzékelési körbe repülő madár, vagy a PIR érzékelő felületre mászó keresztespók is kiválthat "valódi" riasztó jelzést, mely természetesen nem adekvát jelzés. 

 5/ A kábelkivezetést az érzékelő házon kialakított furaton keresztül oldják meg a telepítők. Ha a furat túl nagyra sikerül és nem gondoskodnak a légrés tömítéséről, akkor ennek végzetes következményei lehetnek. A  kis résen keresztül rovarok - menedéket keresve -kerülhetnek az érzékelő testbe, ami nagy eséllyel "téves" riasztásokat fog kiváltani..

6/ Kültéri rendszereknél eleve sok téves riasztás elképzelhető, különösen akkor, ha nem professzionális rendszert telepítettünk. A locsoló rendszer hideg vízsugara, a reggel automatikusan kinyíló napernyő is okozhat nem adekvát riasztást. 

7/ A nyitásérzékelők is gyakran beriasztanak, amennyiben az ajtó vagy ablak szárny nem elég stabilan záródik (illeszkedik) és egy erősebb széllökés a nyitásérzékelő felületét mozgásba hozza.

8/ A riasztórendszereket folyamatosan karban kellene tartani, mert egyébiránt előbb-utóbb számolhatunk "téves" jelzéssel.  A legegyszerűbb esetben a pók hálót szőhet az elhanyagolt érzékelő elé, amelyre akár por és egyéb szennyeződés is rárakódhat, és már jön is a nem adekvát riasztó jelzés.

9/  A füstérzékelő viszonylag gyorsan riasztó jelzést generál, amennyiben zárt térben hosszan elkezdünk cigarettázni. Olyan eset is előfordult már, hogy egy elegáns állófogadáson feledkeztek meg a szervezők a füstérzékelőről.  Itt azonban nem csupán a riasztó jelzés szólalt meg, - hanem a beépített sprinkler rendszer is azonnal "el kezdett oltani". 

Tekintsük át a valódi téves jelzések okait:

a/ Klasszikus hiba, hogy a rendszer nincs karbantartva, - por lepi az érzékelőket, a kábelek  beázás miatt zárlatosak, gyakori az áramkimaradás és az akkumulátor már szinte teljesen lemerült.

b/ Az érzékelők érzékenysége szakszerűtlenül lett beállítva. Például kisállat védelemmel ellátott érzékelő hibás beállítása következtében rendszeresen jelzést generál a kutya mozgására. 

c/ Ugyancsak téves jelzéseket generálnak az eleve gyári hibás - előzetesen nem megfelelően letesztelt érzékelők. 

Hogyan kerülhetjük el a zavaró téves vagy nem adekvát jelzéseket: 

1/ A riasztórendszerek megrendelésekor  arra kell kérni a telepítőket, hogy a lehető legegyszerűbb kezelői felületet szereljenek fel. Mielőtt a telepítő cég munkatársa távozna a helyszínről, teszteljük a rendszer működését és kapnunk kell egy rövid hatékony képzést.(Célszerű ha valamennyi érintett családtagunk jelen van.) Mindenképpen kérjünk tervdokumentációt és műszaki leírást is.  Miután távozott a telepítő cég munkatársa az ideiglenes élesítési jelszót azonnal változtassuk meg.  Minden érintett családtagnak meg kell alaposan tanulnia a rendszer beélesítését és deaktiválását.  Legalább három havonta teszteljük a rendszer működőképességét. 

 2/ Kerülni kell azokat a helyeket, ahol az infrát (akár természetes, akár klímaberendezés vagy ventilátor általi) huzat érheti!  Miután riasztóberendezés kerül lakásunkba, – a téves riasztások elkerülésének érdekében – a nyílászárókat zárva kell tartanunk élesített állapotban.

3/ Mozgó vagy hőt kibocsátó, illetve gyors hőmérséklet-változtatásra képes tárgyakra (például radiátor, légkondicionáló, telefax, lézernyomtató) lehetőleg ne nézzen az infra! A fűtőtest vagy egyéb hőforrás fölé, vagy azok közvetlen közelébe történő szerelés minden esetben elkerülendő.

4/ Az erős fényhatások zavarforrások lehetnek, ezért az infrát ne érje tartósan közvetlen vagy visszavert napsütés, illetve az autók fényszóróiból származó fény!

5/ Ügyelni kell arra, hogy az érzékelő elé ne kerüljön semmilyen, a védett térrészt leárnyékoló tárgy! Ha spontán módon átrendezzük lakásunkat (polc, szekrény, függöny stb. kerül az érzékelő látókörébe), az érzékelő látótere csökken, az érzékelés hatásfoka pedig romlik.

Kerülendő a rádióadó-berendezés közelébe történő telepítés is, mert ez értelemszerűen zavarokat okozhat!

hs.jpg 6/ Figyeljünk arra is, hogy az a felület, amelyre az infrákat szereljük rezgésmentes és stabil legyen – különösen a duál technológiás infrák esetében.

7/ Ne nézzen az infra olyan területekre, amelyek zavart okozhatnak vagy instabilak lehetnek, például reflektáló, fényes, festett felületek, vagy az úszómedence vize! Ha ez elkerülhetetlen, akkor ezeket a részeket az infra optikáján ki kell maszkolni.

8/ Ha a lakásban kisállatok is vannak, a mozgásérzékelő kiválasztása és a szerelés módja alapos megfontolást kíván. Csak olyan infrát válasszunk, amelyik rendelkezik kisállatvédelemmel. Nagyon hatékonyak a duplex érzékelők, illetve ha a riasztó jelzés élesítése előtt a tulajdonos egy videó képet is lát az okostelefonjára telepített applikáció segítségével és azonnal el tudja dönteni, hogy téves vagy esetleg éles riasztásról van -e szó 

9/ Rendkívül hatékonyak az Optex digitális infra-radar mozgásérzékelők, amelyekben az infra szenzor mellett mikrohullámú érzékelő is működik. Ezek az  érzékelők kistestű, 20 kg alatti állatokra (pl. házi kedvencekre, rágcsálókra) eleve nem reagálnak. 

 Az ún. digitális "pajzs" algoritmus segítségével ezek az érzékelők immáron egyfajta "intelligenciával" is rendelkeznek. Ez a bizonyos  "pajzs" egy téves jelzés szűrő algoritmus, ami 3 fő részből áll:

Real Time DSP (Valós idejű digitális jelfeldolgozás),
Movement Analysis (Mozgás analízis), és
RFI/EMI Protection (elektromágneses vagy rádiófrekvenciás interferencia védelem)

10/ Erőteljesen javaslom, hogy igazi profikat kérjünk fel a riasztórendszerünk tervezésére és telepítésére. Egyébiránt "büntetésből" folyamatosan át kell élnünk a téves riasztásokat.   A riasztórendszerek folyamatos karbantartásáról, de legalábbis  portalanításáról is gondoskodnunk kell. 

                                 .............................................................

A beltéri rendszerek esetében a "téves" riasztásokért (nyitva hagyott ablak, vezérlő panel téves kezelése, lakás esetleges átrendezése, stb.) döntően a felhasználó a felelős. A kültéri rendszerek esetében viszont döntően a természet ( erős napfény, szélvihar, bogarak, madarak, stb.) a ludas.

Professzionális és jól telepített riasztórendszerek rendszeres karbantartás (de akár csupán egyszerű portalanítás) esetén 3-4 évig kiválóan működnek. Maximum egy akkumulátor csere lehet szükséges. 6-8 évet követően viszont a rendszerek egyes elemei elöregedhetnek, és komoly valószínűséggel célszerű egy felülvizsgálat, - majd rendszer felújítás. 

Tudom, hogy sokan maguk szerelnek fel lakásriasztó berendezéseket. Sőt azt is tudom, hogy nagyon sokan - takarékossági szempontból - olcsóbb rendszereket részesítenek előnyben. A döntés előtt azonban úgy gondolom, a hatékonyságra, és az esetleges roppant zavaró téves riasztásokra is gondolnunk kell. Amikor kis gyerekeink, vagy unokáink fülsiketítő téves riasztásra riadnak fel hajnalban, - talán már kicsit megkéstünk a helyes döntéssel. 

Szólj hozzá

biztonság lakásriasztó riasztórendszer lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság