2014. sze 19.

HelpyNet - Új közösségi bűnmegelőzési program

írta: steve4security12
HelpyNet  - Új közösségi bűnmegelőzési program

 

10419044_674325712649924_4406469337860759790_n.jpg

Új közösségi bűnmegelőzési program látott napvilágot a közelmúltban. A HelpyNet rendszerhez kizárólag okostelefonnal rendelkező személyek tudnak csatlakozni, méghozzá egy ingyenes applikáció segítségével.

A rendszer egyidejűleg alkalmas azonnali segítség kérésére, egészségügyi riasztásra, és "gyanús alakok a környéken"  menüpont segítségével "gyanús" személyek kiszűrésére.  (Erről a menőpontról később egy kicsit bővebben kifejtem véleményemet.) Amennyiben a felhasználó bajba jutna, egy érintéssel riaszthatja a legközelebbi biztonsági szerveket. 

Gere Ferenc a rendszer mentora több évtizedes rendőri tapasztalatait, egyesíti informatikai jártasságával. Pontosan és időben felismerte az okostelefonok és városi free wifi-k elterjedésének robbanásszerű térhódítását.  A program ugyan működőképes, - de akkor válik igazán hasznossá, ha intézkedési jogosultsággal rendelkező hatóságok is becsatlakoznak. 

Egyelőre  az érdeklődő magánszemélyek,  többnyire csak az általuk előzetesen megadott ismerősüktől vagy rokonuktól várhatnak segítséget. Nagy kérdés persze, hogy  csatlakozik-e egyáltalán  a rendszerhez a tervezői vízió szerint megálmodott módon, a Magyar Rendőrség, a Katasztrófavédelem, az Országos Mentőszolgálat, - de legalábbis az Országos Polgárőr Szövetség. 

Az applikáció többszintű hozzáféréssel lett megtervezve. A magánszemélyek csupán a saját geopozíciójukat láthatják. Az admin jogosultsággal rendelkező hatóságok  természetesen nem csupán a bajba jutott személy pontos geopozicióját látnák, hanem egy kis piktogram segítségével még azt is, hogy az adott intézkedésre jogosult  személy/egység kocsival vagy gyalogosan bevethető-e.  

Amint a bajba jutott személy egy érintéssel aktiválja a rendszert, azonnal tájékoztatást kap arról, hogy a segítségére siető  milyen távolságra van tőle. Sőt folyamatosan kap értesítéseket, a segítség közeledéséről. Egy bajba jutott személynél ennek elképesztően pozitív lelki hatása lehet. 

Ha legrosszabb esetből kiindulva a bajba jutott személytől azonnal elveszik a támadók a telefonját, legalább az utolsó helyszín ismert lesz a nyomozó hatóság előtt. Sok eltűnt személynél, nagy mértékben nehezíti a felderítési hatékonyságot, hogy gyakorlatilag nincs konkrét helyszín, amely kiinduló pontul szolgálhatna. 

Egy eltűnt személy felkutatására irányuló akció vezénylése a hatóságok számára az applikációval lényegesen könnyebbé válna, hiszen az érintett személyek, egységek látják egymás geopozicióját, - sőt a különböző piktogramok segítségével még egyéb információk is rendelkezésre állnak.

A rendszer azonnali  orvosi segítség kérésére is alkalmas, - sőt előzetesen sok olyan egészségügyi adat - például vércsoport - is megadható amely a mentőorvosok dolgát megkönnyíti.  A "gyanús alakok a környéken" menüpont használatát én vélhetően ismét végig gondolnám, de legalábbis a megnevezést finomitanám. A "gyanúsítás" egy rendőrségi kifejezés, és talán nem eléggé szerencsés, ha számunkra ismeretlen lakásunk környékén elhaladó autókat, vagy magánszemélyeket azonnal "gyanúsnak" minősítenénk.

 10606234_842848559060046_2358428159859271402_n.jpgTermészetesen hasonló közösségi bűnmegelőzési programok, szintén okostelefon applikációkra telepítve a világ sok részén működnek már. Érdemes  kicsit tanulmányozni a következőket:

AlartID,  Neighborhood Social App, Stop & Frisk Watch,  

Ezek a programok zömmel kisebb közösségek aktivitására és egymás iránti felelősségvállalására alapozva lettek kifejlesztve. 

Gere Ferenc megtette az első lépést egy hazai integrált - esetlegesen hatóságokat is érintő - bűnmegelőzési program kifejlesztése érdekében. Természetesen maga az okostelefonra feltelepíthető applikáció csupán a "jéghegy csúcsa". Rengeteg műszaki, programozási, informatikai továbbá logisztikai és szervezési feladat van még hátra, hogy egy valóban hatékony bűnmegelőzési program álljon össze. Mindez természetesen kizárólag önzetlen segítőkészséggel és megoldáskereső pozitív hozzáállású önkéntesekkel érhető el. Széleskörű összefogással, hatékony szervezési munkával egy nagyon komoly bűnmegelőzési, és egészségügyi riasztási rendszer épülhet ki!

A letölthető védelmi megoldást már vadőrök, polgárőrök, és közterület felügyelők is tesztelik.    Az önkormányzatok és  közösségek számára kiváló lehetőséget nyújt a program egy hatékonyabb és   összehangoltabb bűnmegelőzési tevékenység megszervezéséhez. Az illetékes hatóságok értesítése pedig akár percekkel felgyorsulhat/na, - amely adott esetben életbevágó fontosságú lehet.

Én  a magam részéről gratulálok Gere Ferencnek és  a fejlesztőknek egyaránt. Mindazonáltal a hazai közállapotokat ismerve, egyelőre némileg szkeptikusan figyelem a fejleményeket. Mindazonáltal remélem ezúttal tévedek, és a HelpyNet program kiteljesedik és jelentős mértékben hozzájárul valamennyiünk személyi biztonságához.

Szólj hozzá

közbiztonság okostelefon bűnmegelőzés védd magad magánbiztonság