2015. jan 04.

Okos lakatok

írta: steve4security12
Okos lakatok

lakat.jpg

A lakatokat már több ezer éve is használták elődeink például az ókori Egyiptomban. Manapság a felhasználók, de gyakran a vagyonvédelmi szakemberek is méltatlanul megfeledkeznek ezekről az ősrégi eszközökről.   Pedig az elmúlt évtizedben a klasszikus technológiai fejlődése   is elképesztően felgyorsult. Ezt kívánom igazolni jelen blog bejegyzésemmel:

A hazánkban elérhető legtöbb biztonsági lakat acélházas, vagy réz alapon acél borítással van megerősítve.  A lakathoz tartozó kulcs általában  pontfuratos, de sok más technológiai megoldás is létezik.   A magasabb kategóriájú biztonsági lakatok kulcsa kizárólag a lakathoz adott biztonsági kódkártya ellenében másolható, ellenőrzött körülmények között. (Mul-T-Lock, Kryptonite, Abus, stb.)

A megbízhatósági szint fokozható még a  kengyelvédelemmel is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztonsági lakat magasított vállas,  vagyis  a lakattest folytatódik a kengyel védelme érdekében.

A kengyelvédelemmel előzhetők meg azok a tipikus betörési módszerek, mint például az erővágóval történő levágás. Nyilvánvaló módon  nem elegendő egy biztonsági lakat megvásárlása, ha nem gondoskodnunk  egy hasonló minőségi szintet nyújtó lakatpánt beszerzéséről is. 

Kiemelkedő kínálatból lehet választani többek között a www.lakatok.hu webáruházban, de a sokak által kedvelt Elzett kínálatából is lehet válogatni vízálló, vagy számzáras kivitelű eszközök közül. 

Ma már kaphatók olyan intelligens lakatok amelyek  GPS technológia segítségével, folyamatosan tájékoztatják a tulajdonost minden eseményről, - vagyis nyitásról, zárásról, sőt a mindenkori geopozicióról is. Ideálisan alkalmasak ezek a készülékek többek között fuvarozó cégek szállítmányainak  transzparens biztosítására is. 

Rendkívül innovatív megoldás a riasztós lakat, amely fülsiketítő zajjal lepi meg a betörőt, aki éppen igyekszik behatolni az adott épületbe.  Ez a kreatív megoldás kombinálja a mechanikai és elektronikai védelem - többnyire klasszikusan elkülönülő - jellegzetes előnyeit. A masszív eszköz jegesedés ellen is védett, vagyis zord időjárási körülmények között is működőképes.

Tovább fokozhatja a betörő amúgy is magas stressz szintjét, és egyben lebukási kockázatát, hogy az erőteljes zajártalom közvetlen közelről "támad". Ideális használata olyan helyeken, ahol egyébiránt nem áll rendelkezésre áram forrás riasztó rendszer kiépítéséhez. A lakatba integrált riasztó egy évig képes működni elem csere nélkül.

Ezek a kombinált védelmi megoldások kiválóan alkalmasak lehetnek olyan épületek védelmére, ahol egyébiránt nem tárolunk nagy értékű eszközöket, de azért nem szeretnénk, ha oda bárki is jogosulatlanul bejutna. Szerszámok tárolására kialakított kerti faházikó, vagy akár vidéki házak melléképületei is kiválóan védhetők ilyen riasztós lakattal. Akinek nincs elég pénze garázsának riasztó rendszerrel történő védelmére, szintén egy alternatív megoldás lehet. ( Drága személygépkocsik vagy motorkerékpárok esetén azonban komolyabb riasztót javasolok!)

Lakott területtől távol eső tópartra kihúzott csónak biztosítására is tökéletes megoldásnak tűnik. Földbe épített picike borospincék lezárására sem tudok sokkal jobb megoldásokat elképzelni. De vállalati- és fitnesz termek öltözőszekrényeinek biztonságos lezárására is használhatónak látom az okos megoldást. Ez a roppant okos riasztóval ellátott lakat kevesebb mint 5000 Ft-ért beszerezhető.

Az okostelefonok-, és a bluetooth technológia megjelenésével megjelent a Noke (No Key) kulcs nélkül működő lakat is. Amennyiben az eszköz tulajdonosa magánál tartja okos telefonját és azon feltelepít és beállít egy applikációt, akkor minden további nélkül ki tudja nyitni a lakatot. Szükségtelen a kulcsot magunknál tartani, vagy egy számkombinációt megjegyeznünk. Akár ki sem kell vennünk a zsebünkből a telefonunkat máris nyithatjuk a lakatunkat. De ha nincs nálunk éppen a telefonunk, akkor egy előre beállított kombinációval is ki tudjuk nyitni okos készülékünket.

A rendszer arra is alkalmas, hogy távollétünkben egy barátunknak vagy családtagunknak megküldjük az okostelefonjára a  jelszót és ezzel "felhatalmazzuk" a lakat nyitására. 

A biometria terjedése a lakatokat is elérte a közelmúltban, mert megjelent az ujjlenyomat azonosításával vezérelhető lakat. Összesen 10 különböző előzetesen regisztrált személy is használhatja a roppant praktikus eszközt. Se kulcsra, se okostelefonra nincs szükség a készülék kinyitásához. Roppant egyszerű a készülék programozása és használata is. Ideálisan használható olyan eszközök megóvására, amelyhez csak családtagjaink vagy általunk meghatalmazott személyek férhetnek hozzá.

Egyes intelligens lakat rendszerek gyakorlatilag beléptető rendszerként is működtethetők, melynek segítségével pontosan nyomon követhetjük, hogy a jogosult személyek közül, ki és mikor lépett be az adott lakattal védett területre. 

Gyakran érzékelem, hogy a szakmabeliek is  gyakran alul értékelik, sőt negligálják a  klasszikus vagyonvédelmi megoldásokat mint biztonsági ajtó, lakat, rács. Azt gondolom, hogy a technológiai fejlődés minden újdonságát követnünk kell, - de ez közel sem jelenti azt, hogy a hagyományos védelmi technológiákat sutba kellene dobnunk.

Szerintem kár leírni a lakatokat, mert még nagyon sokáig nélkülözhetetlenek lesznek értékeink megóvása érdekében.

Szólj hozzá

biztonság közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem mechanikai védelem magánbiztonság