2015. feb 14.

Védjük otthonunkat - okosan

írta: steve4security12
Védjük otthonunkat - okosan

 

shutterstock_18461845_800.jpgSokan úgy gondoljuk, hogy mi megúszhatjuk, mert eddig is másokhoz törtek be. Különben is miért pont a mi otthonunk kerülne célkeresztbe? 

Gyakran egy életen át tartó kemény munkával dolgozunk meg javainkért: lakásunkért, személygépkocsinkért és megtakarított pénzünkért. De ha nem gondoskodunk értékeink védelméről, akár percek alatt szinte mindent el is veszthetünk!

Abban gondolom valamennyien egyetértünk, hogy nem érdemes kockáztatnunk vagyonunkat - családunk biztonságát!

Abszolút nem hátrány ha mi is tájékozódunk a vagyonvédelmi rendszereket illetően, mert  a bűnözők egyre agyafúrtabb módszerekkel "dolgoznak", következésképpen a védelmi rendszert is intelligens módon kell felépítenünk.

Ha már elhatározzuk magunkat érdemes komolyan vennünk ezt a kérdést. A gagyi legolcsóbb kínai biztonsági ajtók, és távol keleti riasztó szettek önámításként csupán hamis biztonságtudatunkat fokozzák. Valamire való betörő ezeket játszva kiiktatja..

Minden egyes családi ház, vagy otthon  megvédése során szükség van védelmi koncepcióra. Mindez nem csak  abból áll, hogy milyen típusú betörésjelző- vagy kamerarendszert szereltetünk fel. Egyáltalán a biztonságtechnikai eszközök arzenáljából melyiket preferáljuk? Először is irányelveket kell megfogalmaznunk, amely mentén a védelmi koncepció kialakulhat. Lássuk a legfontosabb irányelveimet:

 shutterstock_10542850_800.jpg1/ Első számú feladat a mechanikai biztonság megteremtése. Legyen stabil - nehezen leküzdhető - kerítés a házunk körül. Egy antik stílusú kovácsoltvas kerítés   gyönyörű keretet ad otthonunknak, miközben a betörők számára leküzdése abszolút kockázatos - a hegyes végű díszítő elemek miatt. Elsősorban az egyik leggyakoribb betörési pontot a főbejáratot célszerű egy professzionális biztonsági ajtóval megvédeni. Az egyéb nyílászárókat (ablakokat, szellőző nyílásokat, stb.) ugyancsak erősítsük meg, biztonsági-, fóliával, vagy redőnnyel, vagy akár elegáns (mobil) rácsokkal.  A pinceablakokra belső beépítésű rácsokat javaslok felszereltetni. Mindezeken túl széles a mechanikai védelmi eszközök repertoárja, kifeszítés-, vagy kiemelés  gátlókból, biztonsági üvegekből, és zárszerkezetekből. 

Megfelelően biztonságos mechanikai védelmi megoldások esetében még profi betörőnek is minimum 5-10 percre lenne szüksége a behatoláshoz. (Ehhez persze komoly eszközökre van szüksége, és mindez komoly zajjal, - tehát lebukási veszéllyel jár!)

2/ Célszerű ha mindig tartózkodik otthon egy felnőtt személy. Több generáció együttélése során ez viszonylag könnyen megszervezhető, egyébiránt  nem egyszerű feladat.  Az otthon tartózkodó elsősorban idős embereket igen gyakran megtévesztik sajnos szélhámosok, ezért őket fokozottabb körültekintésre és óvatosságra kell intenünk. De kiskorúakat se hagyjunk otthon egyedül, még rövid időre se.

Leghűségesebb társunk a házőrző kutya is nagy mértékben elősegítheti otthonunk védelmét.  A betörők számára macerás dolog a kutyák kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.

3/ Csupán a fenti irányelvek megvalósítását követően jöhet szóba  a lakásriasztó-berendezés, továbbá távfelügyeleti bekötés. A lakásriasztó-berendezéseket  úgy kell kialakítani, hogy  idejekorán adjanak jelzést az érzékelők a betörő behatolási szándékáról, tehát már az épületen/lakáson kívül. Minél korábban jeleznek a rendszerek, annál nagyobb valószínűséggel lehet elhárítani , vagy megelőzni a bűncselekményt. Jóllehet a kültéri rendszerek esetében több a téves riasztás, - viszont erőteljesebb preventív jellegük.

Ha már a riasztó rendszer legszebb álmunkból riaszt minket az éjszaka kellős közepén, - akkor legalább legyen még időnk "magunkhoz térni" és az ilyenkor szükséges elhárító, megelőző lépéseket megtennünk.

 Manapság sokan megfeledkeznek a fenti egyes pontban vázolt mechanikai védelmi megoldások fontosságáról. Sajnálatos módon egyesek keserű tapasztalataik alapján tanulják meg, hogy viszonylag limitáltak a mégoly profi betörés-, és távfelügyeleti rendszerek lehetőségei is, ha egyébiránt a betörők fél perc alatt bejutnak a lakásba és 3-4 perc múlva távoznak is. Általában a távfelügyeleti kivonuló szolgálatok nem érnek ki  a helyszínre 10 percen belül. 

Természetesen ha már betörés-, és távfelügyeleti rendszert rendelünk mindenképpen a legkorszerűbb megoldást javaslom.

shutterstock_23152960_800.jpg 4/ Idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba - különösen akkor, ha egyedül tartózkodunk otthon. Senkinek se nyissunk azonnal - ellenőrzés nélkül -  ajtót. Célszerű kaputelefont felszereltetni, vagy egy kisméretű kitekintő ablakot kialakíttatni a bejárati ajtón. Manapság egy videó-kaputelefon rendkívül olcsó, és egy gomb megnyomásával tudunk  bárkit lefotózni, vagy a kiskapun beengedni. Addig senkit se engedjünk be magánterületünkre, amíg nem tisztáztuk kellő alapossággal az illető célját. Soha se érezzük magunkat nyomás alatt vagy kényelmetlenül, amíg tisztázzuk a látogató célját és szándékát. Manapság már az is megoldható, hogy a videó kaputelefont távollétünkben kezeljük - mintha otthon lennénk - okostelefon applikáció segítségével! 

5/ Kerüljük a feltűnő  és túl "laza" életmódot, a nagyzolást. Lehetőleg ne dicsekedjünk fűnek-fának gazdagságunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük a lakásunk belső képeinek megosztását, továbbá olyan az érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni.  A hivalkodó ház és autó, az egzotikus  luxus utazások könnyen felkelthetik bűnözői körök figyelmét. Különösen méreg drága ékszerek, műkincsek, és nagyobb készpénz otthoni tárolása esetén több mint ajánlott a diszkréció. Tizenéves gyerekeink által viszonylag "lazán" megszervezett házibulik is meglehetősen kockázatosak, főleg ha 30-40 "jó hangulatú" fiatal átmenetileg "birtokba veszi" a egész lakást. Akik viszonylag "laza" szokások szerint fogadnak lakásukban vendégeket, ismerősöket és ismeretleneket egyaránt értelemszerűen nagyobb kockázati kitettséggel kell számoljanak.

6/ A lakásunkban lehetőleg ne tároljunk nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket. Szerintem sokkal biztonságosabbak a banki trezor és értéktárolók. Amennyiben mégis otthon tartjuk drága ékszereinket vagy nagyobb értékű készpénzünket, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el. Ne csak az értékeinket, de magát a széfet is alaposan rejtsük el lakásunkban, például egy szekrény mögé a falba beépítve, - és minderről lehetőleg a legszűkebb családi körön kívül senkinek sem kell tudnia.

Erőszakos bűncselekmények/ rablások ellen manapság már biztonsági szoba kialakítása is lehetséges.  

7/ Értékes tárgyainkat - amennyiben ezekről nem kívánunk lemondani - pl. festményeinket , más műkincseinket mindenképpen olyan módon jelöljük meg, vagy tegyük felismerhetővé, hogy azokat egy esetleges eltulajdonítást követően hitelt érdemlően tudjuk beazonosítani. Használhatunk speciális tollat, amely által megjelölt eszközöket csak UV fény mellett  tudjuk beazonosítani, de akár egyszerű fényképfelvételek készítése is megteszi. Mindez akkor lehet perdöntő jelentőségű, ha mégis elszenvedünk egy betörést és a hatóságok számára bizonyítanunk kell mit tűnt el otthonunkból. 

8/ A védelmi koncepciónak alkalmazkodnia kell a lakók életmódjához, szokásaihoz és nem utolsósorban elvárásaihoz.  Különösen több generációs családi házakban rendkívül körültekintően kell kialakítani a védelmi rendszert. Sohasem az embereknek kell szolgálni a technikai megoldásokat, hanem pont fordítva. A modern riasztórendszerek esetében megoldható minden látszólag komplikált kérdés, csak éppen a telepítést végző mérnököknek alaposan le kell modellezniük az igényeket. Szúnyoghálóba vagy akár tapétába beépített érzékelő szálak, a széfekbe beépített nyitásérzékelő vagy akár támadásjelző berendezések is kiegészíthetik a hagyományos riasztó rendszereket. 

A mai komplex rendszerek már nem csak a betöréseket képesek észlelni, hanem akár tűz-, füst-, vagy magas szén-monoxid szint esetén is képesek jelezni.Mindig ragaszkodjunk egzakt kiviteli tervdokumentációhoz, - mert az esetleg évekkel későbbi karbantartás és felújítás során ennek hiánya problémákat okozhat.  

hs.jpg9/ Véleményem szerint a védelmi rendszereknek egyre inkább részét képezi a távoli hozzáférés - pl. okostelefonok segítségével. A távoli hozzáférés egyidejűleg  erősíti a biztonságunkat, és  biztonságérzetünket is. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus előnyei lehetnek éles helyzetekben - mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha erről megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel, bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon bármikor visszanézhetünk egy időszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is. Ha már kamerarendszert kívánunk felszerelni, akkor mindenképpen az azonnali értesítést küldő intelligens kamerarendszereket preferáljuk!

 10/ A helyi bűnmegelőzési közösségek, különösen kisebb településeken, vagy városrészekben nagy segítséget jelenthetnek a betörések megelőzésében. A Szomszédok Egymásért Mozgalom, a Polgárőrség és más közbiztonság érdekélben létrehozott társadalmi szervezetek nagy segítséget nyújtanak az állampolgároknak és rendőri szerveknek egyaránt a bűnözőkkel, betörőkkel szemben.

                                             ..............................................

Ha még lakásvásárlás előtt állunk, érdeklődjünk a  környék bűnügyi fertőzöttsége felől. Rendőrségi weboldalakon, de esetenként ingatlanügynökségektől is beszerezhetünk ilyen adatokat. Javaslom megtekinteni a rendőrségi bűnügyi térképet. Vagyonvédelmi szakértők is nagyon szívesen segítenek ezekben a kérdésekben. Nyilvánvaló módon lehetőleg olyan környéken vásároljunk lakást, ahol kevesebb betörés történik. Már olyan kerítéssel és sorompós beléptető rendszerrel működő lakóparkok is működnek, ahol folyamatos vagyonvédelmi szolgálat működik.

 A fenti  irányelveket követően célszerű lakásvédelmi koncepciót kialakítani. Nyilvánvaló módon a védelmi koncepció a konkrét helyzet, életmód - és nem utolsó sorban az elvárások - ismeretében alakítható ki. Többféle koncepcióban gondolkodhatunk, de mindenképpen kell egy jól végig gondolt elképzelés.  Természetesen valamennyien különbözőek vagyunk. Van aki olyan védelmi rendszert óhajt, amely abszolút nem feltűnő - sőt gyakorlatilag észrevehetetlen.
 Mások ellenben pont azt szeretnék kihangsúlyozni, hogy lakásukat komoly védelmi rendszer védi az illetéktelen behatolókkal szemben. Egyébiránt a kerítésünkre, vagy a bejárati ajtóra kitett  "Kamerarendszerrel védett terület" feliratú táblával is "üzenhetünk" a betörőknek! 

Manapság a vagyonvédelem tárháza elképesztően kibővült, akárcsak az eszközrendszere. A lakások védelmi rendszerének kialakítása során össze kell hangolni az egyes védelmi megoldásokat. Egy profi vagyonvédelmi szakember mielőtt bármilyen javaslatot és ajánlatot tenne a védelmi rendszerre vonatkozóan, előzetesen az alábbiak szerint jár el:

1/ Kimegy az ügyfélhez és felméri az aktuális védelmi szintet, a gyenge pontokat. Ajánlatadáshoz kér az ügyféltől egy alaprajzot, vagy ennek hiányában készít egy skiccet. 

2/ Az ügyféltől tájékozódik annak elvárásait illetően, továbbá a speciális életkörülményeket is összesíti. Nem mindegy ugyanis, hányan élnek az adott lakásban, ki mikor ér haza és hagyja el a lakást. Profi szakemberek úgynevezett ellenőrző lista segítségével mérik fel az igényeket és körülményeket.

3/ Első lépésként mindig a leggyengébb pontok kiiktatására kell törekedni. Ez pedig az esetek többségében a mechanikai védelem gyengeségei. (Lásd fent 1-es pont!) Egy profi vagyonvédelmi szakember minden gyenge pontra és jelentős kockázatra korrekt módon felhívja a megrendelő figyelmét.

Nagyon sokan tévesen abból indulnak ki, hogy tekintve  nekik nincsenek értékes műkincseik, nem tárolnak otthon se drága ékszereket, se pedig nagy értékű készpénzt, - következésképpen semmi szükségük betörésjelző és más védelmi rendszerekre. Ezzel szemben nekem az a véleményem, hogy az otthonunk-, és családunk nyugalma pénzben kifejezhetetlen érték. Még ellenségeimnek se kívánom, hogy feldúlt, kirámolt otthonukba térjenek haza egy hétvégi kirándulást követően!

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem intelligens vagyonvédelem magánbiztonság