2015. már 15.

Mi tehetünk az áruházi tolvajok ellen?

írta: steve4security12
Mi tehetünk az áruházi tolvajok ellen?

1883065260_1389179804.jpg

A vasárnapi zárva tartási rend különösen a szombati napokon több áruházban is  zsúfoltságot generálhat. Ez pedig nem csupán az árbevételt, de a lopások számát is megdobhatja!

Az önkiszolgáló rendszer elterjedése világszerte már eleve növeli az üzletek forgalmát. A vevők kézbe vehetik az árukat és ez nagy mértékben fokozza az impulzív vásárlást. Az áruk közvetlen közelsége egyes "vásárlóknál" azonban nem spontán vásárlást, hanem alkalmi eltulajdonítást eredményez!

Becslések szerint nagyjából az éves forgalom 0,5 és 1,2 százaléka is lehet  az „ismeretlen eredetű veszteség”. Bár pontos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, de a veszteségek nagyságrendje akár a több 10 milliárdos nagyságrendet is elérheti éves szinten hazánkban.  Igaz, ennek a jó része – nagyjából 60 százaléka – az áruházon belül tűnik el, ami szintén származhat könyvelési, adatkezelési problémából, áruromlásokból, selejtezésekből,  de belsősök által végrehajtott lopásokból, ill. szervezett manipulációkból is. 

A hiper- és szupermarketekből eltulajdonított áruk közel felét ma már a megrendelésre dolgozó bűnszervezetek lovasítják meg.  A "legkelendőbbek" a márkás italok és drága kozmetikumok. Ezek a profi csoportok felkészülnek és képzik magukat. Szinte pontosan ismerik az áruvédelmi -, és a kamerarendszerek  működésének gyenge pontjait, folyamatosan figyelik a célkeresztbe helyezett áruházak személyzetét, "tesztelik" az áruvédelmi berendezéseket, továbbá az őrök éberségét is, - de a  lebukás esetére is vannak "forgatókönyveik".

Bolti, áruházi lopások világszerte előfordulnak. Németországban ki is tilthatják a visszaeső tolvajokat az áruházakból és szakboltokból. Egyes országokban a tolvajok fényképeit is kihelyezik az üzlettérbe, hogy ezzel szégyenítsék meg az elvetemült személyeket. 

 Nézzük tehát mit tehetünk a lopások visszaszorítása érdekében?

 

1/  Az aktív eladói fellépés a személyes légkör egyidejűleg fokozza a a vásárló komfort érzetét, de az üzlet biztonságát is. Sok önkiszolgáló nagy áruházban kialakult egy  személytelen, elidegenedett, - helyenként gépies kapcsolat a vevőkkel. Az árufeltöltőkké "transzformálódott" eladók egykedvűen töltik fel a hiányzó polcokat és többnyire ügyet se vetnek a vásárlókra. (Tisztelet a kivételnek.)

Egy kedves mosoly, szemkontaktus  és a vevő köszöntése már önmagában előrelépést jelentene a kellemes vásárlói légkör, de a hatékony vagyonvédelem területén is. A tisztességes vevők túlnyomó többsége értékeli a figyelmességet, - a tolvajok kevésbé.  Sőt, a profi eladók meg is szólítják a vevőket, hogy tudnak-e bármiben segíteni.  Amennyiben a vásárló  nem igényel segítséget, - akkor jöhet az igazán kedves (de tolvajok számára "fenyegető" ) mondat. Csak nyugodtan nézelődjön, - itt maradok a közelben, -  ha segítségre van szűksége, csak szóljon!

Statisztikai adatok igazolják, hogy kisebb településeken ahol az üzlet személyzete  személyesen ismer  mindenkit lényegesen kevesebb az árueltulajdonítás. 

 Aa_lopas_2.jpg2/ Nagyon sok áruházban látunk álló és forgó tükröket egyaránt. A dolog kis szépséghibája, hogy esetenként a tükröket szinte csak a tolvajok használják. Miközben az áruállványok között haladó tolvaj a kedvező pillanatra vár, - vagyis amikor senki sem tartózkodik közvetlen közelben - a felszerelt tükrök segítségével ezt megteheti. Ez a közel sem apró mozzanat is jelzi, hogy minden eszköz ellenünk fordulhat, ha azt nem tudjuk megfelelően használni. Ezt sport hasonlattal élve öngólnak nevezzük. Egyébiránt a forgó tükröknek praktikus haszna eleve nincs, - azok kizárólag pszichológiai preventív hatást fejtenek ki. A tükrök azonban alapvetően segíthetik a kereskedőket, - viszont a teljes áruházi személyzetet folyamatosan inspirálni és motiválni kell azok használatára.

3/ Ma már nehezen elképzelhető egy áruházi vagyonvédelmi rendszer kamerák nélkül. A legtöbb mai rendszer gyenge pontja a monitor szobában található. 40-60 - esetenként több kamera képét kellene elemeznie egy-két operátornak. Egyszerűen nem várható el egyetlen, még oly zseniális személytől sem, hogy órákon keresztül elemezzen számtalan monitorképet. Nagy előrelépést jelentenek a 360 fokos látószögű ill. az un. csőkamerák mert segítik az operátorok munkáját.

Az igazi megoldást azonban  az intelligens kamera rendszerek jelenthetik, melyben egy feltelepített szoftver segít felismerni bizonyos előre beprogramozott magatartásformákat. A tolvajok mozgását komoly valószínűséggel "felismerő" intelligens megoldásokra azonban egyelőre még várnunk kell...

 A kamerákat úgy kell elhelyezni, hogy minden szenzitív területet, például esetleges beszögelléseket, úgynevezett holt területeket , továbbá a pénztárzónát is felügyelet alatt tarthassuk!

Amennyiben a bejárat közelében kihelyezünk egy kontroll monitort, amelyet minden belépő rossz szándékú vásárló lát, - akkor sokkal jobban tudatosodik bennük a lebukás kockázata. 

4/ Az áruvédelmi rendszerek lényege, hogy az értékesebb árukat etikettekkel látjuk el, melyeket a pénztáros a pénztárnál eltávolít. A tolvajok által a táskájukban elrejtett árucikken elhelyezett etikett pedig riasztó jelzést vált ki, amikor áthaladnak a pénztárak között elhelyezett érzékelő kapun. Sajnálatos módon a profi tolvajok ezeket a rendszereket is hatástalanítani tudják, - például oly módon, hogy eltávolítják a kemény etikettet...  De egyes tolvajok az etikettekkel felszerelt árucikket alufóliás mirelit szatyorba teszik, amely leárnyékolja azt... 

Nagyon sokféle technológia létezik, melyből lehet válogatni, - mágneses, akusztikus-mágneses, rádiófrekvenciás, mikrohullámos.  A leghatékonyabb EAS áruvédelmi megoldás a forráskódos biztosítás. Ennek során az adott termékbe helyezik el az érzékelőt, így az nem távolítható el. Az egyik jó nevű cipőmárka esetén például a jeladó a cipő sarkába van beépítve. Vásárláskor a pénztáros a terméket behelyezi egy mélyedésbe és egy mozdulattal deaktiválja a jeladót. 

A fentieken túlmenően nagyon sok mechanikus áruvédelmi rendszer is beszerezhető, mint pl. zárható üveg vitrinek, áruvédelmi széferek és acélsodronnyal megerősített biztosítás. 

5/ Az áruházak áttekinthető kialakítása, is hozzájárul a vagyonvédelem eredményességéhez. Az árukkal túlzsúfolt közlekedő utak, a túl magasra felrakodott áruk rendezetlen képet alakítanak ki a helyszínről, mely a tolvajokat szinte bátorítja.  Az értékesebb árucikkeket zárható vitrinben, vagy nagyon frekventált, szem előtt lévő helyre, például a pénztár közvetlen közelébe kell elhelyezni. 

Az áttekinthető közlekedő utak, a transzparens áruelrendezés és  betekintő kirakat  jó benyomást kelt a vásárlókban, és egyúttal eleve elbizonytalanítja a tolvajokat. A tökéletes világítási rendszer is csökkenti a lopási késztetést. 

Telitalálat az átriumos elrendezés, ahol az emeleti közlekedőkről, sőt üveg felülettel leválasztott irodákból is rá láthat a személyzet az üzlettérben zajló folyamatokra. 

Felmérések tanúsága szerint sok tolvaj nagy sporttáskával, vagy hátizsákkal érkezik az üzlettérbe. A bejáratnál kialakított zárható értékmegőrző segítségével részben egy gesztust tehetünk a tisztességes vásárlóknak, másrészt erőteljesen lecsökkenthetjük a segédeszközökkel elkövethető  lopási cselekményeket.

Az üzletek áteresztőképességének fejlesztése szintén fontos feladat, hogy elkerülhessük a zsúfoltságot. A nagy tömegben ugyanis nem csupán a bolti tolvajok, de még a vásárlókat megkárosító zsebtolvajok is aktivizálódhatnak.

6/ A fenti biztonsági intézkedéseket és alrendszereket egészíti  ki általában a biztonsági személyzet. Részben formaruhás őrök ellenőrzik a pénztárzónákat, részben civil ruhás magándetektívek teljesíthetnek szolgálatot az eladótérben. Nagyon fontos irányelv, hogy a vagyonőrök soha egyetlen vásárlót sem nevezhetnek tolvajnak, még akkor sem, ha egyébiránt a körülmények egyértelműek. A vagyonőrök kizárólag az érzékelő kapuk által adott jelzéseket ellenőrzik, illetve azokat a "vásárlásokat" ahol minden kétséget kizáróan lopás történt.

Kizárólag tényeket állapíthatnak meg, melynek lényege, hogy az adott áruk az áruházból származnak, és azok nem lettek kifizetve. A minősítés nem az ő feladatuk, hanem az illetékes szerveké. A biztonságiaknak ezt a közel sem hálás feladatot a lehető legdiszkrétebben kell végrehajtaniuk, ideálisan egy erre a célra fenntartott (külön) helyiségben. A lopási jegyzőkönyv felvétele során arról mindig gondoskodni kell, hogy a biztonsági szolgálat (illetve az üzlet) részéről legalább két fő legyen jelen.

Az is megoldás természetesen, ha a jegyzőkönyv felvételt biztonsági kamerarendszer rögzíti, az esetleges későbbi viták elkerülése érdekében.

7/ A kritikus pont a tolvajok számára a kijárat. Következésképpen a pénztárat célszerű a kijáratnál elhelyezni. A tolvaj kétszer is meggondolja, ha a lopott árucikkel kell áthaladnia a pénztárzóna előtt az érzékelő kapukon keresztül haladva. Ha egyúttal egy biztonsági őr is ott tartózkodik, az nagy mértékben megnöveli a lebukási kockázatot. 

Sok üzletben a kijárat egyben bejárat is. A bejáratoknál elhelyezett belépést jelző szignál is egyfajta biztonsági megelőzésre utal a tolvaj számára. 

 

shoplifting1.png 8/ Nagyon sok pszichológiai módszerrel is csökkenthetők a lopási kockázatok. Sok áruházban figyelmeztető feliratok hívják fel az érintettek figyelmét a tolvajlások következményeire. Mindez piktogramokkal is megoldható, és egyúttal a nyelvi (megértési) korlátok is azonnal elhárulnak. Hazánkban csupán elvétve láthatunk igazán jól megfogalmazott a lelkiismeretre is ható, ugyanakkor humoros felhívásokat. (Lásd a mellékelt angol nyelvű felhívást!)

Hangosbemondói közleményekben is el lehet rejteni burkolt figyelmeztetéseket, - melyek a lopások számát csökkenthetik. 

A fent már említett forgó tükörnek, vagy a bejárat fölé kihelyezett ellenőrző monitornak  - továbbá kamu kameráknak - szintén csak pszichológiai hatása van. Preventív módon tudatosítják a tolvajok agyában a technológiai felügyelet jelenlétét, és egyúttal a lebukás kockázatát.

 
9/ Manapság az üzleti élet szinte minden területén egyre fontosabb a képzés, közkedvelt szakmai zsargonnal az edukáció. Az áruházi személyzetet - de különösen a biztonságiakat - folyamatosan tréningezni kell(ene) áru-, és vagyonvédelmi ismereteket illetően. A képzés  részeként a lopási trükkökre és segédeszközökre is fel kell(ene) hívni az érintettek figyelmét. A képzés és tréningek hatékonyságát nagy mértékben fokozhatja egy konzekvens érdekeltségi rendszer bevezetése. Vagyis amennyiben az áruházi munkatárs, vagy a biztonsági őr feltár egy lopási cselekményt akkor valamilyen módon őket érdemes premizálni.

 Agyafúrt lopási módszerek, trükkök sokasága nehezíti meg a kereskedők és a biztonsági személyzet dolgát. A tolvajok többnyire segédeszközökkel érkeznek. Kezükben kézitáska, vagy szatyor. Ruházatukon nagy zsebek, kapucnik találhatók. Gyakran a pulóver, vagy esőkabát sem puszta véletlenül és divatból van a vállukra dobva. Vannak aztán, akik a szokásostól merőben eltérő - esetenként szubkulturális - ruházatukba rejtik el a lopott árucikket, néha meglehetősen arcátlan módszerekkel! Számtalan segédeszközt is bevetnek, mint esernyő, újság, gyerekkocsi, sporttáska, stb. Természetesen mindez még közel sem elégséges a gyanúhoz.

Az igazán profi tolvaj csoportok gyakran műbalhéval terelik el az eladók és biztonságiak figyelmét, - miközben az áruház túlsó végén akcióba lendülnek. Arra is volt már sajnos példa, hogy szándékosan nagy füsttel járó "éles" balhét generáltak, kizárólag azzal az előre megtervezett céllal, hogy a sűrű koromsötétben villámgyorsan több milliós értékű ékszert lovasítsanak meg.

Sok kereskedő azért tart a vagyonvédelmi intézkedésektől, mert attól félnek, hogy azokkal elriasztják és megbántják a tisztességes vásárlóikat, - akik aztán elpártolnak tőlük. Ez egy komoly szakmai tévedés. Hiszen megfelelő képzéssel és szociális intelligenciával az értékesítési - vevő megtartási - szempontok összeegyeztethetők vagyonvédelmi óvintézkedésekkel, - mégpedig oly módon, hogy az egyetlen vevőnek sem lehet bántó jellegű. 

Amikor például a pénztáros szúrópróbaszerűen leellenőrzi egyes dobozos árucikkek beltartalmát, akkor ki kell hangsúlyozniuk, hogy mindezt a vevők érdekében teszik. "Nehogy véletlenül  egy sérült árucikket vigyen haza!" Egyúttal persze az is kiderülhet, hogy nem került-e a fogkrémes dobozba "véletlenül" egy körömlakk.

10/ Folyamatos ellenőrzés.  Az áruházi vagyonvédelem színvonalát meg lehet becsülni, de egzakt képet akkor kaphatunk ha teszteljük azt. Tesztvásárlásokkal ill. akár tesztlopásokkal sokkal valóságosabb képet kaphatunk a biztonsági intézkedések és rendszabályok hatékonyságáról, mint egyszerű becslésekkel. Természetesen a személyzet (és vagyonőrök) folyamatos jelenlétére és udvarias ellenőrzési munkájára is szükség van. Biztonsági szempontból a legkisebb üzletekben is legalább két főt kellene foglalkoztatni. Az üzletvezetésnek nyíltan kell ezekről a szenzitív kérdésekről beszélniük munkatársaikkal, - sőt a tisztességes vevők egy részét is be lehet vonni a tolvajok elleni fellépésbe.

A rendszeres és gyakori leltározás, - legalábbis az értékesebb áruk esetén - nagymértékben támogathatja az áruvédelmi célokat.

 

Úgy kell kialakítani az üzletteret és a működési rendszert, hogy a tolvajokat elrettentsük, de legalábbis elbizonytalanítsuk. 

 Amíg nincs egy "megkomponált" komplex biztonsági rendszer, addig az ad hoc  védelmi "ötletek" nem képesek átütő eredményt produkálni. Az összes veszteség kockázatot fel kell mérni, hiszen a lopásokon és más visszaéléseken kívül, véletlen árusérülés (vagy romlás) is veszteséghez vezethet. Minden veszteségforrás elhárítására intézkedéseket kell bevezetni...

 A biztonsági  rendszer tervezésekor  természetesen az áru és pénz, valamint  bizonylatok útját kell követnie, beleértve az áruátvételt, raktározást, továbbá árufeltöltés technológiáit, a selejtezést, göngyöleg kezelést, és nem utolsó sorban a pénztárosok működését. Az egyik legkritikusabb terület egyébiránt a pénztárzóna, ahol professzionális ellenőrzési rendszer nélkül meglehetősen nagy  a kísértés. Egyébiránt  a legnagyobb veszteséget az áruházi dolgozók közé beférkőző svindlerek képesek okozni. Preventív jelleggel a lehető legkonzekvensebb, ellenőrzött és dokumentált belső folyamatokkal lehet elejét venni bizonyos manipulációknak.

Szólj hozzá

kereskedelmi vagyonvédelem bolti lopások