2015. ápr 13.

Hogyan "segíthetjük" a betörőket?

írta: steve4security12
Hogyan "segíthetjük" a betörőket?

best-home-security-system.jpg

Bármilyen meglepően hangzik, de nagyon  sokan szinte megkönnyítjük a betörők dolgát. Többnyire azért, mert képtelenek vagyunk a betörők fejével gondolkodni.

A biztonsági kérdésekhez egyébiránt nálunk,  mint a focihoz, szinte mindenki ért, - az eredmény is körülbelül hasonló.

De bizonyos rossz hagyományok és beidegződések  is esetenként  "átöröklődnek", támogatva a betörő urak minél komfortosabb és kényelmesebb bejutását. Sajnálatos módon, a körülmények szerencsétlen alakulása következtében, - gyakorlatilag egyetlen komolyabb hibának  vagy mulasztásnak is igen végzetes következményei lehetnek!

Nyilván nem áll szándékunkban, hogy  a betörők kezére játsszunk, de a meggondolatlanság, a feledékenység, a filantróp naivitás  könnyen bajba sodorhat minket. Ne feledjük, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve...

Vegyük tehát szépen sorra a legjellemzőbb bakikat, hogy ne feldúlt és kifosztott otthonunkba térjünk haza: 

 koormat_46.png1/ Kulcs a lábtörlő alatt! A több mint lezser szokás vagy, ha úgy tetszik beidegződés hihetetlen módon tovább él. Természetesen roppant kreatív elmék még tovább is fejlesztik a "technológiát" és nem a lábtörlő alá, hanem a bejárat melletti kültéri cserepes virág mellé, vagy éppen az ablak párkányára "rejtik" el a bejárati kulcsot. Meddig dolgozhattak a betörők ezen a projekten, - amíg így rögzült ez a hülyeség?

2/ Elhagyjuk a lakás kulcsunkat, és személyes iratainkat benne lakcímkártyával, amely tálcán kínálja a lehetőséget az alkalmi betörőknek. Amennyiben a lakáskulcsunkat lezser módon rövidebb-hosszabb ideig ott hagyjuk munkahelyünkön, szórakozóhelyeken, akkor azzal is számolnunk kell, hogy egy "leleményes" versenyző azt gondosan lemásolja. Innentől kezdve a másolt kulccsal bármikor gond nélkül...

3/ Ajtó, ablak kitárva, - ugye valamennyiünk előtt ismert ez a kifejezés.  A nyitva felejtett  ablak, vagy akár ajtó szinte inspiráló módon hat, és több mint megkönnyíti a besurranó tolvajok dolgát. Gyakran elegendő, ha csak leugrunk a sarki közértbe, és 10 perc múlva mire visszaérünk, már ki van rámolva otthonunk. 

4/ Ráutaló jelek, mint zsúfolt postaláda, - azonnal felkeltheti a bűnözők érdeklődését - egyértelműen jelezve, hogy nem vagyunk otthon. A bejárati ajtóra kifüggesztett post-it  is hasonló értékű "üzenetet" tartalmazhat.  De a gondozatlan kert, vagy a kiürítetlen és már nagyon büdös kukák is árulkodó jelnek minősülnek. Profi bűnözők még a kukát is átkutatják, - na persze nem vacak holmik után kutatva, - hanem azért, hogy releváns információkhoz juthassanak szokásainkat és életmódunkat illetően. Egy frissen vásárolt méregdrága elektronikus termék kukába kidobott doboza is árulkodó jel... Amennyiben hosszú napokig nem kapcsolják fel egy családi ház világítását az szintén árulkodó jel. Amennyiben az ablakon betekintve lehet látni a riasztó rendszer érzékelőit, vagy éppenséggel a kültéri érzékelő és hangjelző típusát, - ez profi bűnözőnek fontos szintén előzetes információ lehet. De a betörők szíve akkor is megdobban, amikor megpillantják a kétszintes családi ház garázsa mögé rejtett létrát, mert nagyon jól tudják, hogy az emeleti terasz ajtaja viszonylag könnyebben leküzdhető. 

Nagyon figyelemreméltó a  broken windows theory mely szerint ha családi házunkat elhanyagoljuk, például a betört üveget nem javíttatjuk meg, az a bűnözőket felbátorítja!

5/ Hetekkel korábban beharangozzuk az ismerőseinknek, hogy több hétre szabadságra utazunk! Vélt vagy valóságos gazdagságunkkal kapcsolatos  dicsekvésünket akár úgy is felfoghatjuk, mintha szép lassan bűnözők látókörébe manővereznénk magunkat.  De a közösségi portálokon szétkürtölt "szabadságra utaztunk" üzenetek is szinte hátra hagyott kulcsként segíthetik a betörőket. Nem árt tudnunk, hogy a közösségi oldalakon megosztott szenzitív információk akár bűnözőkhöz is eljuthatnak.

article-0-1ba21509000005dc-758_634x529.jpg

6/ Gyakorlatilag bárkit  beengedünk a lakásunkba, - sőt körbe is vezetjük a látogatót, ha reménytelenül naivak és óvatlanok vagyunk! Az úgynevezett tippadók rafinált trükkökkel és bűbájos stílussal jutnak be naiv és óvatlan személyek lakásába, és remekül felmérik a terepet.

Ezek a tippadók egyébiránt akár közvetlenül a helyszínen is bizonyos jeleket hagynak hátra, megkönnyítendő a betörők dolgát. A mellékelt fotón is ilyen "üzeneteket" látunk. Fotó: www.dailymail.co.uk

7/ Semmilyen riasztó-, vagy kamerarendszert sem szereltetünk fel. Mindaddig persze amíg nem bukkan fel komoly betörő, ennek nincs jelentősége, - akár teljes életutunk során is megúszhatjuk a betöréssel járó sokkoló traumát. A betörők viszont előszeretettel részesítik előnyben azokat a lakásokat, ahol tudomásuk szerint semmilyen biztonságtechnikai rendszer nincs felszerelve.

De "bio riasztót", vagyis kutyát is bevethetünk családi házunk megóvása érdekében. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a nagy testű kutyák elriasztják a betörőket. Ezzel szemben ezek az "óriások" gyakran  lustán "végigalusszák" a betörést az "apródok" pedig vakmerő módon hatalmas patáliát rendeznek.  

8/ Amennyiben megfeledkezünk a riasztó rendszer karbantartásáról és az időközben teljesen elromlik, azonnal emelkedik kockázati kitettségünk De az is gyakran előfordul, hogy a működő riasztórendszert a nagy sietségben elfelejtjük beélesíteni. Nem csupán felesleges, hanem adott esetben káros is lehet teljesen gagyi - semmire nem alkalmas - riasztó rendszerek beszerzése. 

burglar-kicking-door2.jpg

9/ A gyenge minőségű és szilárdságú bejárati ajtók és az ablakok  könnyen leküzdhetőek, - gyakorlatilag  fél perc alatt akadálymentesen be lehet jutni lakásunkba.

Igen gyakran nem is a zárszerkezeti oldal "gyengélkedik" hanem a vacak minőségű zsanér oldal. Ezeket a nem biztonsági, vagy nem megerősített ajtókat akár  egyetlen  erős rúgással is be lehet rúgni. Feszítővasak és más segédeszközök segítségével pedig még egyszerűbb feladat a "normál" bejárati ajtók leküzdése. De a gyenge minőségű és rosszul felszerelt zárszerkezetek is segítik a betörőket!

Fotó: www.prep.blog.com

10/ Az otthoniak erősen alkoholos, vagy bedrogozott állapotban szinte menlevelet kínálnak a betörők számára. Az   erősen "más" állapotban lévő személyek gyakorlatilag nem is érzékelik, amikor a betörők behatolnak! Sajnálatos módon bizonyos erős gyógyszerek is képesek lecsökkenteni a figyelmi-, és éberségi szintet. Egyes hírek szerint arra is van példa, hogy maguk a betörők fújnak be a lakásba kábító gázokat, hogy ily módon "üssék ki" a békésen szundikáló tulajdonosokat.

Érdemes mindig a másik fél, - jelen esetben a betörők fejével gondolkodnunk, és könnyűszerrel megelőzhetjük az áldozattá válást. Arra is érdemes tréningezni magunkat és családtagjainkat, hogy a biztonsági irányelveket folyamatosan betartsuk. Amíg a biztonsági intézkedések, mint az ajtók gondos bezárása, a riasztó rendszer beélesítése nem válik zsigeri szintű rutinná, - addig nem lehetünk teljesen nyugodtak.  Ha hosszabb időre elutazunk, érdemes úgy megszervezni családi házunk védelmét, hogy a betörők azt érezzék a ház nem gazdátlan. Egy garázs előtt parkoló személygépkocsi, egy automata rendszer amely az esti/éjszakai világítást bizonyos algoritmus szerint föl-le kapcsolja, egy profi riasztórendszer, egy jó barát, aki rendszeresen elvégzi a ház körüli teendőket, aranyat érhet! Ha mindent megtettünk, akkor még mindig nem lehetünk 100%-os biztonságban, - de legalább lelkileg megnyugodhatunk!

Ha szeretné ismereteit bővíteni iratkozzon fel ingyenes betörésvédelmi tudáscsomagunkra

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem magánbiztonság