2015. ápr 16.

"Ósdi" rácsok, lakatok vs. elektronikus betörésjelző

írta: steve4security12
"Ósdi" rácsok, lakatok vs. elektronikus betörésjelző

shutterstock_119576713_800.jpg

Szinte felfoghatatlan, hogy még a vagyonvédelmi szakemberek is mennyire megfeledkeznek a mechanikai védelem jelentőségéről. Sokan úgy okoskodnak, hogy a rácsok és lakatok a régmúlt eszközei, és mint ilyenek immáron csupán muzeális jelentőségük van. 

Az egyik  kommentelő egyenesen a múlt emberének titulált engem, mert a "múlt" eszközével, a lakattal merészeltem foglalkozni egyik korábbi bejegyzésemben. 

Állásinterjúkon gyakran megkérdezem a jelentkezőket a vagyonvédelem legfőbb szegmenseiről. Szinte majd mindenki elfelejti megemlíteni a klasszikus védelmi megoldást. A lakatok,  rácsok, a biztonsági ajtók, a lemez-, és páncélszekrények továbbá egyéb mechanikai védelmi rendszerek valóban ősidők óta szolgálják biztonságunkat. Ez azonban közel sem jelenti, hogy bármilyen modern elektronikai vagy kamerarendszer eleve ki tudná váltani ezeket az "elavult" eszközöket. A riasztó rendszerek ugyanis értelemszerűen nem tudják megfékezni a behatoló betörőket.

Én már szinte restellem ezt sulykolni, - de a modern "technokraták" és az "elektronika világának megszállottjai" - akik egyre többen vannak - látóköréből egyszerűen kikerültek azok a masszív védelmi megoldások, amelyek képesek megállítani a betörőket. A newcomerek és a szakmailag dilettánsok többnyire csupán tájékozottságukat szeretnék villogtatni a legmodernebb elektronikus megoldások emlegetésével. Természetesen ha valaki, én maximálisan fejlődéspárti vagyok, - erről több korábbi bejegyzésemben is tanúbizonyságot tettem. De azért ne feledjük a makacs szakmai tényeket. Igen gyakran a legmodernebb elektronikus jelzőrendszerek és távfelügyeleti bekötés ellenére is a betörők kirámolják a védett épületet. A gyenge minőségű bejárati ajtókat egyetlen rúgással feltörik és percek alatt kereket oldanak  az értékes tárgyakkal, illetve készpénzzel. 

Tekintsük át a legjellemzőbb alábecsült és sokak által már "leírt" védelmi rendszereket: 

 

Felnyársalt betörő.jpg

Kerítés.  Kertes házak esetén az egyik leghatékonyabb védelmi eszköz egy stabil, erős kerítés.  Legfőbb funkciója, hogy megőrizze  magánterületünk integritását és óvja az ún. "komfort zónánkat".   Egyúttal pedig eleve elvegye a kedvét és bátorságát a "hívatlan" éjszakai látogatóknak. A mellékelt képen látható klasszikus "lándzsa hegyű" kerítés szinte fel is nyársalná a szerencsétlen betörőt.

A svéd típusú csupán jelképes erejű kerítéstől egészen az átláthatatlan kőkerítésig sokféle megközelítéssel találkozhatunk. Mindenki „stílusa és életmódja”  szerint alakítja ki a maga számára legelegánsabb és legbiztonságosabb megoldást. Akinek módjában áll, azoknak díszes, horganyzott kivitelű kovácsoltvas kerítést javasolok, mely esztétikai szempontból is  „feldobja” a ház megjelenését, egyidejűleg pedig jelentősen megnehezíti a betörők dolgát.

shutterstock_5392000_800.jpg

Bejárati ajtó. Ez a lakások egyik legérzékenyebb támadási pontja már ősidők óta, és valószínűleg még sokáig az is marad. Aki nem akar nagyon sokat invesztálni a bejárati ajtóra, az a meglévő ajtaját is megerősítheti speciális vasalatokkal, vagy hevederzárral, ill. biztonsági zárakkal.

Manapság nagyon sokféle biztonsági ajtót lehet beszerezni, melyek fémkerettel és erős fémdübelekkel kerülnek beépítésre. Ezeket az acélszerkezetből készült ajtókat természetesen elegáns faburkolattal is be lehet vonni.  A biztonsági záraknak számtalan változata is beszerezhető a piacon. A magam részéről kizárólag olyan típusú zárcilindereket javasolok, melyek esetében a kulcsot nem lehet „házilagosan” másolni. Ma már olyan cilinderek is beszerezhetők, melyek felszerelése esetén, ha bármelyik családtag elveszti a kulcsát, nem szükséges teljes cilinder betét csere, csupán a meglévő kulcsokat kell átprogramozni. 

Egyes normál bejárati ajtóknál sajnos rendkívül gyenge minőségű zsanérokat szerelnek fel a gyártók. Ilyen esetben nem kell nagyon meglepődni, ha az illetéktelen személyek az ajtót a zsanér oldalán feszítik fel. A bejárati ajtón mindenképpen legyen kémlelőnyílás, vagy egy biztonsági üveggel kialakított kitekintő ablakocska. Ennek bizonyos helyzetben nagyon fontos szerepe lehet.

shutterstock_58751371_800.jpg

Ablakok. A kertes házak ablakait célszerű biztonsági fóliával, vagy magasabb biztonsági igény esetén biztonsági üveggel felszerelni. Egyes biztonsági fóliák egyébiránt nem csupán az esetleges behatolást nehezítik meg, hanem egyúttal hő- és fényvédő hatásuk is van.  Érdemes odafigyelnünk a kisebb fürdőszobai ablakok és levegőző bukóablakok védelmére is, mert időnként - szinte a fizikai törvényekkel ellentétes módon- egészen kis ablakokon is be tudnak hatolni az elkövetők. 

  Nagyon sokan – egyébként érthető módon – viszolyognak a rácsok alkalmazásától, de bizonyos esetekben biztonsági szempontból nincs más megoldás. Azt viszont kevesen tudják, hogy manapság már esztétikus mobil rácsok is beszerezhetők, amelyek  kiépített sín és görgők segítségével a fal síkjába süllyeszthetőek. Ily módon nappal, mikor otthon van a család,  a rácsok nem keltenek börtön hatást.

A nyári melegben kitárt ablaknál is nyugodtan alhatunk, ha olyan speciális szúnyoghálót szereltetünk fel, amelyben riasztó rendszerbe integrált érzékelő szálak futnak, és azonnal jeleznek, ha bárki be akarna hatolni.

Kertes házak esetén javaslom a biztonsági redőnyök felszerelését, melyeket egyébiránt akár programvezérléssel is be lehet szerezni.  A mechanikai védelem hagyományos módszere a spaletták alkalmazása is, amely manapság már egyre kevésbé népszerű.

Más nyílászárók védelme. Sok háztulajdonos megfeledkezik egyéb nyílászárói védelméről. Ilyenek a pinceablak, hátsó udvari bejárat, illetve a  tetőablak is, hiszen ezek bármelyike lehet potenciális behatolási célpont. Gyakran természetesen valamilyen ésszerű kompromisszumot kell találni a biztonsági szempontok és az esztétikum között.  A pinceablakokat pl. gyakorlatilag csupán fémszálakkal megerősített biztonsági üvegből célszerű kialakítani, vagy ha a levegőzést is biztosítani szeretnénk, egy belülről felszerelt erős kiépítésű rácsot javasolok. Ne feledjük, hogy a rácsot mindig belülről szereljük fel, mert kültéri beépítés esetén a kockázati kitettség lényegesen magasabb, hiszen egy profi betörő könnyűszerrel el tudja távolítani azt.

 Ne feledjük, hogy a betörésjelző berendezések csupán riasztó jelzést adnak, valamilyen hatékonysággal és megbízhatósággal – de a betörőt nem képesek megállítani. A távfelügyeleti bekötés sem nyújthat 100%-os védelmet. A mai vagyonvédelem komplex megoldásokat igényel, és ennek alapja a mechanikai védelem.  Szeretteink biztonsága és nyugalma érdekében tehát először az otthonunk mechanikai szintű védelméről kell gondoskodnunk!

Én a hagyományos vagy ún. alternatív és modern orvoslás között sem választanék. Szerintem mindkettőnek helye van a gyógyításban. A vagyonvédelemben is  hasonló szerintem a helyzet.  A modern és hagyományos biztonsági  megoldásokra egyaránt szükség van. Sőt, első helyen és először mindig a mechanikai védelmet kell megerősítenünk, - csak utána következhetnek az elektronikus rendszerek. Egyébiránt egyre több olyan biztonsági megoldás is jelenik meg a piacon, amely integrálja a mechanikai és az elektronikus védelmi rendszerek előnyeit. Ilyenek például az okos lakatok!  Az intelligens elektronikus védelmi rendszer a betörőket "megrázó" élményben részesíti, és vélhetően kiveri a fejükből még a lopás gondolatát is! 

Ha szeretne további tanácsokat kapni, iratkozzon fel ingyenes betörésvédelmi tudáscsomagunkra!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem mechanikai védelem magánbiztonság