2015. ápr 21.

Rettegjetek bűnözők!

írta: steve4security12
Rettegjetek bűnözők!

Jön az előrelátó rendőrség!

 

kulonvelemeny_3.jpg

El tudja Ön képzelni, hogy a rendőrség  nem a bűncselekményt követően jelenik meg a tett helyszínén, hanem preventív jelleggel előtte?

 Néhány éve nagy siker volt a mozikban a Különvélemény c. film. A Tom Cruise által megformált főhős, aki szerepe szerint rendőrnyomozó - médiumok és egy komoly informatikai rendszer  segítségével - a jövőbe lát. Mielőtt a bűnözők elkövetnék bűncselekményüket, a rendőrség mindig közbelép. Gondoltuk volna, hogy a sci-fi jelenetek ilyen gyorsan valósággá válhatnak? 

Az informatikai fejlődés a rendőrség működésében is világszerte robbanásszerű változásokat generál. Az elképesztő mennyiségű bűnügyi statisztikai adatból egy roppant zseniális rendszer immáron időben is előremutató következtetéseket képes levonni!

A tudományos-fantasztikus kategóriába sorolt film sokunk arcára mosolyt csalt. De bármilyen megdöbbentő is a hír, az amerikai rendőrség már évek óta tesztel egy "előrelátó" szoftvert, amely nagy valószínűséggel előre jelzi a várhatóan bekövetkező bűncselekményeket. 

Ki gondolná, hogy a gazdag Amerikában is a rendőrségi büdzsé csökkentése inspirálta a vezetőket a fejlesztésekre és innovációra. Nagyon sokan szkeptikusak voltak az informatikai rendszerek térhódítása miatt, sőt helyenként ellenállás is tapasztalható volt. De az eredmények ma már önmagukért beszélnek. Míg más területeken növekedett a vagyon elleni bűncselekmények száma,  az intelligens szoftver mindenütt eredményeket hozott. 

Tavaly ősszel Londonban tesztelték a rendszert, jelenleg Arizona államban várnak a rendőrök egy 2 millió $-os projekt beindítására, de hamarosan debütál a rendszer Brandenburgban is. Egyszóval a jelek szerint az előrelátó rendőrségi szoftver óriási tempóban terjed a világban!

Fotó: filmtrailer.hu

A fejlesztők abból indultak ki, hogy amint a földrengésnek vannak utórezgései, a vagyon elleni bűncselekményeknek is hasonló módon jöhetnek "utórezgései". Kriminológiai, pszichológiai, statisztikai és több más tudományos módszer integrálásából született ez a szoftver, melyet Predictive Policing rendszerként neveztek el és állítottak alkalmazásba több államban - így például Californiában is. Az eddigi eredmények biztatóak, mert a statisztikai adatok alapján a vagyon elleni bűncselekmények száma 10-30%-kal csökkent.

A szoftver antropológiai és kriminológiai viselkedésmódok kutatási eredményeire épül, de mindezt matematikai korrelációs modellek is megtámogatják. Nyilvánvaló módon nem képes tökéletes biztonsággal megjósolni a várható bűncselekményeket, de nagy valószínűséggel előrejelez várható cselekményeket. Jelenleg a vagyon elleni- és erőszakos  bűncselekmények felderítésében és megelőzésében használják a rendszert. Gyilkosságok, továbbá családon belüli erőszak esetén - illetve szenvedélyből elkövetett bűncselekmények megelőzésére a szoftver ma még nem alkalmazható. Jóllehet hat hónap alatt 24 letartóztatást is produkált az egyik városban, a rendszer  elsődleges célja a bűnmegelőzés.

Az intelligens rendszer nem tud többet, mint a profi, tapasztalt  rendőr, de sokkal több adatot képes rendszerezni, feldolgozni, mint bármelyik nyomozó. A fiatal, tapasztalatlan rendőrök számára viszont elképesztően nagy segítséget jelent. A rendszer egy adott körzetben 15 szenzitív helyet, úgynevezett hot spot-ot jelöl ki. A tapasztalt nyomozók felkészültségükből és rutinjukból adódóan ebből 8-9 helyet meg tudnak jelölni maguktól is, - de a fiatal pályakezdők csupán egy-két helyet képesek beazonosítani. 

A szoftver kifejlesztése nyilvánvalóan team munka, - mégis alapvetően Jeffrey Brantingham nevéhez kötődik.

Természetesen a profi, tapasztalt rendőrök megérzéseit és kreativitását a rendszer nem pótolhatja, viszont elemzett és feldolgozott adatok alapján vetíti előre a várható vagyon elleni bűncselekményeket. A járőrök folyamatosan táplálják a legfrissebb adatokat a rendszerbe, frissítve és naprakésszé téve a feldolgozandó adatbázist. A rendőröknek a rengeteg információt nem szükséges fejben tartaniuk - ezt a rabszolga feladatot helyettük elvégzi a Predictive Policing szoftver, amely 5 év adatait képes kezelni.  A szoftver a nyilvánosság számára is készít bűnügyi térképeket, amelyet folyamatosan frissítenek. Természetesen a nyilvánosság számára semmilyen személyes adatot nem tesznek közzé.

Az előre jelzett bűncselekmény-helyszíneket a rendszer automatikusan betáplálja a járőrözési útvonaltervbe.  Takarékossági szempontból igen sok rendőr egyedül hajt végre járőrözési feladatokat. Ilyenkor a sofőr melletti műszerfalra felerősített laptopon futó szoftver gyakorlatilag a tapasztalt "öreg róka" szerepkörét is átveszi. Apró kis megjegyzésem, hogy az intelligens szoftver semmiről sem "feledkezik meg" , amíg ez egy megfásult idősebb kollégánál megeshet.  

 image25.jpg A különböző bűnözői körök működésében érzékelhetőek hasonló magatartási minták, melyeket a rendszer szintén feldolgoz, és előre jelzi a várhatóan bekövetkező bűncselekményeket. Közismert tény, hogy sok bűnöző "megfertőzi" a környezetében élő egyes könnyebben befolyásolható ismerőseit, családtagjait. A hasonló szocializáció utánzó viselkedésmintákat, - következésképpen elkövetési módszereket is eredményez. Ugyanakkor az áldozatok esetében és környezetében is nagyobb eséllyel lehet számolni újabb bűncselekmények elkövetésére. A szoftver az ilyen típusú kriminológiai és szociológiai tapasztalatokat is beépíti az előrejelzés érdekében.

A mellékelt műholdképen láthatók azok a bűnügyileg "fertőzött" területek, ahol az adott időszakban "forró helyzetek" alakulhatnak ki.  Egy nagyszabású szabadtéri techno fesztivál nagy eséllyel azonnal felkerülhet a meleg színekkel jelzett szenzitív területek közé. Ezekre a területekre automatikusan vezérli a rendszer a járőröket, - mégpedig a megfelelő időben. 

Egy kis településen dolgozó rendőr ezeket az adatokat rutinból tudja. Nagyvárosokban azonban  a sokkal nagyobb adathalmazt képtelenség fejben tartani.

Az adott előrejelzett helyszínen a rendőrnek nincs joga az elkövetőt azonnal megbilincselni, viszont igazoltatja és megkérdezi, hogy milyen célból tartózkodik az adott helyszínen. 

PublicEngines Inc. fejlesztői gondoltak egy merészet és a külön-külön is roppant innovatív Google Glass és Predictive Policing koncepciókat  építették egy rendkívül hatékonynak ígérkező rendszerbe. A rendőr járőrök elképesztő sok adatot és információt küldenek be a központi számítógépekbe. A szoros lakossági kapcsolatok - így például a Szomszédok Egymásért Mozgalom tagjaival tovább árnyalják az apró részletkérdéseket. Ugyanakkor az "előrelátó" rendszer elképesztően sok információt küld vissza villámgyorsan a járőröknek. A Google Glass segítségével a járőröző rendőr úgy fér hozzá számára releváns bűnügyi információkhoz, hogy közben sem mozgásában, sem pedig kezeinek használatában nincs korlátozva. Azonnal láthatja és felismerheti  a "kivetített" képernyőjén a körözött személyt. Ez az elképesztő információ áramlási gyorsaság a rendőri munka hatékonyságát jelentősen felerősíti.

Néhány napja jelentették be,  hogy immáron évek óta működő  okostelefon applikáció jelzései - integrált módon - immáron szintén hozzájárulnak az intelligens szoftver hatékonyságához. Véleményem szerint roppant hasznos, hogy az állampolgárok anonim módon tudnak bűncselekményekre utaló jeleket (tippeket) a hatóságok vagy akár közvetlenül tanintézetek biztonsági szervei számára továbbítani, és adott esetben 1000 vagy akár 2000 $ jutalomban is részesülhetnek!

 Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban elsődlegesen a bűnmegelőzés területén hasznos igazán a rendszer, mert oda tudják vezényelni a limitált számú rendőri erőket, ahol az leginkább indokolt. Az erőforrások optimalizálása pedig manapság minden szervezetnél jelenlévő napi kihívás. 

A jövőben sem lesz több pénzem, és nem lesz több beosztottam sem. Abban kell fejlődnöm, hogy jobban kihasználom a meglévő erőforrásokat, és ez az, amiről a prediktív rendfenntartás szól... Ha én, az egykori  öreg utcai rendőr meg tudtam  változtatni a hozzáállásomat, akkor tudom, hogy az embereim is így lesznek ezzel.”

- Charlie Beck, Los Angeles-i Rendőrkapitány 

aaa.jpg

Engem kicsit zavar, hogy miközben rengeteg információhoz és adathoz hozzáférhetek az interneten a tengerentúli PredPol projekthez, - addig a hazai fejlesztésű Robotzsaru programról viszonylag kevés érdemleges információ jelenik meg.  
Gondolom valamennyien nagyon szívesen olvasnánk a hazai rendőrségi innovációkról, és a Robotzsaru program aktuális fejlesztési helyzetéről és eredményeiről.

Az Európai rendőrségek számára kifejlesztett tudásmenedzser szakrendszert, azaz Infóvadászt a kutatás-fejlesztési pályázat keretében  a Magyar Tudományos Akadémia együttműködésével hozta létre a Montana Zrt.

 Az világosan látszik számomra, hogy az informatikai rendszerek szép folyamatosan, minden területre belopóznak, így a vagyonvédelem és közbiztonság területére is. Természetesen lehet bárkinek különvéleménye, - de az átütő erejű fejlődésnek és innovációknak, hosszabb távon nyilvánvalóan nem lehet ellenállni. A mai felgyorsult információs sztrádán immáron egyre kevésbé lehet lassú és muzeális értékű telefaxokkal, és papír alapú feljegyzési tömbökkel "közlekedni".

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kutatás fejelsztés