2015. ápr 24.

Lesz-e belátás trafik ügyben?

írta: steve4security12
Lesz-e belátás trafik ügyben?

Vagy marad a "sötétség"?

8244585_177327_0669bc6e354ec795fd1e001c19de6e01_wm.jpg

Belátható időn belül változásra van szükség   a nemzeti dohányboltok arculatára vonatkozó előírásokat illetően. A trafikosok elsődlegesen a kirakatok és ajtók átláthatatlanságát kifogásolják, - mégpedig teljes joggal. De a biztonsági szakemberek is régóta  állítják,  -  mindhiába - hogy a beláthatatlan portálok jelentősen megemelik ezen kis üzletek bűnügyi kockázati kitettségét!

Végtelenül szomorú történet, hogy sem az érintett trafikosok, sem pedig a biztonsági szakemberek véleményét nem hajlandók meghallgatni a döntéshozók! Én magam is már többször szóvá tettem korábbi írásaimban, hogy ezeknek a beláthatatlan portáloknak beláthatatlan következményei lehetnek! Bár tévedtem volna...

A bűnözőket többek között ezek az elsötétitett kirakatok és ajtók  vonzzák. Számukra ugyanis a beláthatatlan kirakatok egyfajta védelmet jelentenek. A rablásokról megjelent biztonsági kamera felvételeket látva megállapítható, hogy  gyakorlatilag mindig akkor rontanak be az üzlettérbe, amikor ott az eladón kívül senki sem tartózkodik. Nyilvánvaló módon előzetesen szemrevételezik az adott üzletet, és kivárják a megfelelő pillanatot. Érthető módon nincs szükségük szemtanúkra, illetve olyan személyekre, akik esetleg megakadályozhatnák cselekményüket.  A profibbak már azt is megtanulták, hogyan kell elrejteni arcukat a "kíváncsi" biztonsági kamerák elől.

Fotó: index.hu

 Tekintsük tehát röviden át azokat a kockázati tényezőket és releváns körülményeket  amelyeket a beláthatatlan portálok továbbra is, -  sőt egyre erőteljesebben elénk tolnak:

1/ A bűnözők eleve nagyobb eséllyel és némileg felbátorodva veszik célkeresztbe a trafikokat, mert azzal kalkulálnak, hogy az elsötétítés miatt viszonylag alacsonyabb lebukási kockázattal követhetnek el bűncselekményeket. 

2/ A többnyire egyszemélyes üzletek eladói az eddigi sok bűncselekmény, de különösen a beláthatatlanság miatt eleve kevésbé érzik magukat biztonságban. A biztonságérzet csökkenése pedig szép lassan az egészséges önvédelmi reflexeiket is felemésztheti. A tehetetlenségi és "kilátástalanság" érzése könnyen előídézhet egyfajta lemondó önfeladást. 

3/  A támadás, agresszió pillanatában az eladó nem remélhet azonnali segítséget, sem a pánik riasztó megnyomásától, sem pedig a felszerelt kamerarendszerektől. Azt ugyanis mindannyian pontosan tudják, hogy jobb esetben is hosszú perceket vesz igénybe, amíg a kivonuló szolgálat a helyszínre érkezhet. Egyetlen remény és esély maradhat az eladók számára, ha közvetlenül az utca felől kapnának rapid módon bármilyen támogatást. Sajnálatos és szerencsétlen módon a beláthatatlan portálok, pont ezt az egyetlen azonnali segítség nyújtási esélyt iktatják ki! 

4/ Amennyiben a bűnözők szervezetten lépnek fel ők "élvezhetik" az együttes fellépés előnyeit, míg a trafikos ezzel szemben tökéletesen izolált helyzetbe sodródik,  tekintve többnyire egyedül látják el egyre kockázatosabb munkakörüket. A lefóliázott portál által keltett "bezárt tér" effektus még csak tovább fokozza a lelki "magára hagyottsági" érzést. Mindennek  sajnos további beláthatatlan következményei lehetnek. Bár tévednék...

2015042321-eves-szinkronuszo-lanyt-oltek.jpg

5/ Amennyiben a pénztár a bejárat/kijárat mellett van elhelyezve, akkor a pénztáros/ eladó gyakorlatilag "nyilvánosság" előtt végzi munkáját, - ami jelen esetben is egyfajta védettséget jelentene. A beláthatatlan portál ezt a fajta "nyilvánosságot" is eliminálja. 

6/  Jelek szerint a bűnözők nem különösebben izgatják magukat a kamerarendszerek, és más biztonságtechnikai berendezések miatt. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az azonnali segítséget jelentő betekintő kirakat biztonsági funkciója jelenleg  mélyen alul van értékelve. Nagyon sok "egyszerűen strukturált" bűnöző ugyanis csupán a közvetlen és azonnali lebukástól tart. Kevésbé gondolkodnak előre, és többnyire felkészületlenségük miatt nem kalkulálnak kellően a kamerarendszerek jelentette lebukási kockázattal! Végre meg kellene értenünk, hogy ezek a bűnözők teljesen más logika mentén gondolkodnak és cselekszenk, mint a nagy többség.  Fotó: http://hirpub.hu/

7/ A zárt portál egyidejűleg okozhat egyfajta klausztrofóbiát  és  - a napfény hiányában  - akár enerváltságot is. A trafikos egészséges fizikai, mentális kondíciója, önvédelmi reflexeinek állapota közel sem mellékes. Viktimolológiai szempontból elemezve is egyenesen öngólnak gondolom a besötétített portált! 

8/ Szerény véleményem szerint a betekintő kirakatok alap funkciója a vevők becsalogatása, az üzletbe. Amennyiben pedig egyszerre több vevő is bent tartózkodik az üzlethelyiségben, - akkor nyilvánvaló módon a legelvetemültebb bűnöző sem kezd akcióba.  Kereskedelmi és biztonsági szempontból is egyszerűen értelmezhetetlen a "zseniális találmány" vagyis a beláthatatlan portál. Az pedig egyenesen viccesen hangzik, hogy bárki is a betekintő kirakat impulzív hatása  miatt szokik rá  a dohányzásra... De ha így is lenne, ez a társadalmi kár még mindig sokkal kisebb mint a rablások okozta veszteség. A gyilkosság által okozott veszteség pedig sajnálatos módon nem felbecsülhető-,  és reparálható! 

 9A rablók még a helyszín elhagyása után is kvázi "nyugodtak" lehetnek, hiszen senki sem lát be, és a szerencsétlen áldozatoknak néha percekre van szükségük amíg felocsúdnak a sokk hatásból, és cselekvőképes állapotba kerülnek. A súlyosan vagy életveszélyesen sérült munkatárs elvileg akár hosszú percekig ellátatlan is maradhat, amely adott esetben végzetes lehet. De ennél sajnálatos módon akár  sokkal rosszab scenárió is elképzelhető, - amint ezt a legfrissebb kaposvári tragédia is jelzi.

10/ Íróasztal mellől megálmodott rendszerekkel nem lehet hatékonyan semmit sem üzemeltetni. A valóságos tények és statisztikák következtében folyamatosan képesnek kell lennünk az önkorrekciókra. Ez adott esetben életmentő jelentőségű lehet a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.  Szerintem hazánkban immáron mindenki tudja, hogy ez a besötétítés egy téves döntés volt. Mindenki követ el hibákat, - de a szociális intelligenciával megáldott emberek képesek tévedéseik belátására és az azonnali korrekcióra! Ketyeg az óra, - végzetes hiba lenne tovább tétlenkedni!

 

                      ..........................................................................

Több mint egy éve  a sorozatos rablások miatt már szóba került az inkriminált jogi szabályozás módosítása, - legalábbis ezt közölte az RTL Klub híradója. Már úgy tűnt az illetékesek talán belátják, - azonnali változtatásra van szükség. A 20 éves ártatlan eladó lány teljesen értelmetlen halála - 22 ezer forint zsákmányért - ha eddig nem, - itt már végképp változást kell hozzon. Különös tekintettel arra, hogy ez a helytelen intézkedés épeszű ember számára nem most vált világossá,  - hanem már az első nap. 

Ezúton csupán megismétlem a 2013 október 15-i bejegyzésem néhány gondolatát, - remélem ezúttal utoljára: 

"Nagyon remélem, hogy a belátható jövőn belül a kirakatüvegek is beláthatók lesznek! Az átláthatatlan kirakat szerintem senki kedvét sem fogja elvenni a dohányzástól. Az átlátható kirakat viszont jó néhány bűnözőnek elveheti a kedvét. Én a magam részéről az átláthatóság híve vagyok."

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem