2015. máj 03.

Pancser betörők

írta: steve4security12
Pancser betörők

home_security_worlds_dumbest_burglars.jpg

 

Elég sokan a betörőket szinte szuper képességű személyeknek képzelik. Gyakran látok  leegyszerűsítő kommenteket, amelyek szerint "Ahova  be akarnak törni, oda be is fognak!" Nyilvánvaló módon a hollywoodi filmek is erősen hozzájárulnak a szuper betörők mítoszhoz. Pedig ebben a "szakmában" is vannak profik, átlagos képességűek, és pancserek egyaránt. Akik látták a kivételesen nem heroizáló "Reszkessetek betörők" című filmet, azok azt gondolhatják, hogy ilyen béna betörők csak a film alkotóinak fantáziájában születhetnek.

Maga az élet azonban gyakran a legfantáziadúsabb forgatókönyv írókat is "felülírja".  Közismert tény, hogy  valamire való betörők  képezik magukat - nem ritkán éppen a börtönök falai között osztják meg egymással "szakmai" tapasztalataikat. Közöttük is vannak magasan képzett profik, akik előzetesen felkészülnek a bűncselekményre, akár hetekig, hónapokig figyelik a kiszemelt célpontot. Vannak természetesen kezdő betörők, akik csupán pillanatnyi felindulásból - felkészületlenül vágnak bele egy - gyakran félresikerült - kalandba. Íme a példák...

Fotó: simplisafe.com

Tanulmányozzuk hát a kezdő pancserek csetléseit, botlásait - vállaltan némi kárörömmel és iróniával. Egyúttal a szuper képességű betörők (téves) mítoszt is árnyalni kívánom:

o Ez a "mesebeli figura" harisnyát húz a fejére, majd megkísérli egy kővel bedobni az üzlet kirakatát. Az üveg nem törik - mert vélhetően biztonsági fóliával védett - a riasztó megszólal, a pöttyös nadrágos pedig hanyatt homlok menekülni kezd, majd "lányos zavarában" eltanyázik. Ez a példa is hűen jelzi az edukáció nélkülözhetetlenségét, - méghozzá minden területen. A biztonsági szakma és a bűnözők folyamatos versengésében a pancserek - bármelyik oldalon is állnak - folyamatosan felsülnek. 

o Az alábbi nagyon "tehetséges versenyző" alig tud bejutni az élelmiszer bolt födém szerkezetén keresztül, viszont kijutnia már nem tudott. A biztonsági kamera felvételei természetesen nem produkálnak professzionális mozi élményt, de ettől eltekintve érdemes megnézni ezt az elképesztő szintű bénázást. Ez a burleszk szintű jelenetsor is remekül illusztrálja, hogy bizony ezt a "szakmát" is nagyon meg kell tanulni, ha valaki sikeres akar lenni.  A bűnöző egyetlen profi mozdulata a film végén látható, amikor a reggel kiérkező rendőröket -előírásszerűen és végtelenül kimerülten - hasra fekve várta. Végre kiszabadulhatott, de valószínűleg csak rövid távon...


o Az alábbi "menő" fiatalember egy spéci  biztonsági üveget akart bedobni kővel. Nem járt nagy sikerrel, hiszen a kő visszaverődött és pont telibe találta figyelő társát, majd a második dobásával önmagát is sikerült kiütnie. Ezek a fizika órákat elbliccelő srácok, automatikusan a "büntető eljárást" is "lefolytatták" önmagukkal szemben, - mégpedig rapid gyorsasággal a tett helyszínén.  Gyakran halljuk, hogy az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Jelen esetben  - kivételes módon - ennek ékes ellenpéldáját láthatjuk.   Világbajnok felvétel! Ez a szintű hülyeség már szinte felülmúlhatatlan:

o Van akinek az lett a veszte, - tekintve halláskárosult  - hogy nem hallotta meg a riasztó rendszer hangját.

Egy amerikai betörő annyira belelkesedett az általa helyszínen zsákmányolt gyémántok miatt, hogy azonnal szerette volna ellenőrizni az értéküket. Belépett a tulajdonos számítógépére, és megnyitotta saját FB profilját, hogy kapcsolatba lépjen valamelyik ismerősével. Pont ez okozta a vesztét, mert nem szállt ki saját profiljából, - és amikor a tulajdonos hazatért láthatta  a pancser fosztogató megnyitott  profilját! Ennél már csak az lehet édesebb, ha a személyi igazolványát hagyja hátra az idióta. 

De arra is volt már példa, hogy a nem túl felkészült csibészeket a tulaj megzavarta, és azok olyan riadt menekülésbe kezdtek, hogy mindeközben cipőjüket és zoknijukat is hátrahagyták.  

Az egyik amerikai lúzer maga hívta  a 911-es számot miután betört egy lakásba, - de váratlanul megérkezett a tulajdonos. Lányos zavarában a fürdőszobába menekült és segítséget kért a rendőrségtől. (?)

De az önfeladás sajátságos módját választották azok a balekok, akik a lakás kirámolását követően visszatértek, -  és egyenesen a helyszínelő rendőrök karjaiba futottak. Ily módon a hatóság megspórolhatta a felderítés és körözés költségeit. 

Hiába no, nagy az Isten állatkertje. Ezek a történetek legalábbis ezt igazolják. Kaján mosollyal, vagy akár harsány nevetéssel is reagálhatunk a kutyaütők bénázására. Ne áltassuk azonban magunkat, - mert sajnálatos módon ennél sokkal felkészültebb/ tanultabb bűnözők is felbukkanhatnak ingatlanaink körül. 

Azt kívánom, kedves olvasó, hogy  se béna, se pedig kitanult betörők ne próbálják  feltörni az Ön hajlékát.  Nagyon jól teszi azonban ha profi módon  minden eshetőségre felkészül, - nem úgy mint  mint ezek a  pancserek. 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság