2015. máj 07.

Bűnügyi apparátus vs. app

írta: steve4security12
Bűnügyi apparátus vs. app

Ne csak utáld a bűnözést, - inkább jelentsd!

 

hate-crime-reporting-app.jpg

Egy fiatalember Budapesten azzal "szórakoztatja" magát, hogy minden előzmény nélkül villamoson közlekedő hölgyeket rúg fejbe. Szomorú, hogy senki sem avatkozik közbe, és tartja vissza az "ámokfutót" a rendőrség kiérkezéséig. Ma már nincsenek önkéntes rendőrök, de egyelőre a nemzetközileg már egyre jobban elterjedő mobil telefonról kezdeményezhető "feljelentésekre" is várnunk kell! 

Okos megoldásokkal azonnali jelentést lehetne küldeni a hatóságok számára, vagy akár a nyomozást/körözést segítő fényképfelvétel is készíthető lenne! 

A lakosság és rendőrség közötti kommunikáció fejlesztése területén egyre jelentősebb szerepet játszanak az okostelefonokra letölthető bűnmegelőzési/ bejelentési applikációk. Részben a hatóságok megoszthatják az állampolgárokkal a releváns bűnügyi adatokat, részben a smartphone tulajdonosok is bejelenthetnek bűncselekményeket, vagy akár gyanús eseményeket. Ideális esetben hazánkban is kifejleszthető lenne ilyen rendszer, és  akár több tízezer "önkéntes" segíthetné azonnali bejelentésekkel a bűnmegelőzést, a javuló közbiztonságot!

Az intelligens rendszerek, megfelelő kommunikációval és közönségkapcsolati/PR tevékenységgel megtámogatva kiválóan alkalmasak arra, hogy a civileket aktívan bevonják a bűnmegelőzésbe. Megfelelő szociális hozzáértéssel és profi kampányokkal a bűncselekményekkel szembeni felháborodás által generált "energia" nem tehetetlen dühként csapódna le, hanem átkonvertálható lenne hasznos bűnmegelőzési aktivitásba. Egyúttal a felhasználók biztonságérzete is javulhatna,  és a jelenlegi tapasztalható közöny és passzivitás is csökkenhetne. 

Fotó: hatecrimevigils.wordpress.com 

A CrimeReports rendszer segítségével az észak amerikai felhasználók rákereshetnek a környékükön, akár a saját utcájukban jellemzően előforduló bűncselekményekre. A bűnügyi térkép program vizuálisan teszi sokkal könnyebben érthetővé a laikusok számára az elkövetők tipikus cselekményeit. Külön fejezet foglalkozik a szexuális zaklatások és más erőszakos bűnesetekkel, - de automatikus e-mail riasztási lehetőségre is fel lehet iratkozni. 

A Citizen COP projekt azzal a céllal jött létre, hogy áthidalja a rendőrség és a társadalom között tornyosuló akadályokat. A rendszer lehetővé teszi a panaszok azonnali és anonim jelentését a rendőrség számára, de a hatóság azonnali közvetlen hívása is csupán egyetlen gombnyomással kezdeményezhető. Bármilyen eltűnt/ellopott értéktárgyat azonnal lehet jelenteni, illetve az előre beprogramozott személyektől azonnali segítséget lehet kérni. 

A londoni rendőrség széleskörű társadalmi beágyazódását  nagymértékben segíti a Self Evident  app, melynek segítségével az állampolgárok azonnal jelzést küldhetnek!  Egyrészt fokozzák használóik biztonságérzetét, másrészt automatikusan partnereivé válhatnak egy széleskörű bűnmegelőzési programnak. Amikor szemtanúivá válnak  egy embertársunk utcai bántalmazásának, akkor nem szemlesütve, arcunkat elfordítva kell tovább állniuk, hanem egy fénykép vagy akár egy rövid videó felvétel becsatolásával azonnal értesítést küldhetnek a rendőrségnek.

A Petty Crime app hozzájárul az Olaszországban gyakran előforduló illegális parkolót üzemeltetők kiszűrésében. Ezen kívül természetesen autólopás, erőszakos bűncselekmények jelzésére is képes a rendszer. 

Csak 3 érintés - és már továbbítottuk  is a panaszt - hirdeti az oldal, mindezt a helyszín(geopozició)  és az idő automatikus rögzítésével,  melyhez opcionálisan  kommentet, és fotót is fűzhetünk!
A weboldal alján az utolsó 10 bejelentés látható, ezzel is inspirálva a látogatókat aktív közreműködésre! Amennyiben ráklikkelünk bármelyik bejelentésre, a Google Street view  nagyon könnyen beazonosítja és vizualizálja a bejelentés pontos helyszínét.  Rendőri intézkedés során a gyors helyszínre érkezés, a pontos helyszín azonnali beazonosításának akár életmentő jelentősége is lehet. 

Az Ausztrál Rendőrség is használ egy praktikus applikációt, amely alkalmas rapid segítségkérésre. A  földrajzi adatok bediktálásával az operátor azonnal precízen be tudja azonosítani az adott helyszínt. Ez egy rendkívül fontos funkció, mert a bajba jutott emberek, magas adrenalin szinten gyakran képtelenek megadni a pontos allokációt. Sőt még az a látszólagos apróság is roppant fontossá válhat, hogy csupán egy érintéssel lehet hívást kezdeményezni, és nem szükséges az adott (esetenként hirtelen elfelejtett) számokat beütni.

St. Louis államban  olyan applikáció is elérhető, amellyel az eljárás alá vont személyek (vagy a közelben lévő ismerőseik) készíthetnek videó felvételt az intézkedő rendőrök esetleges túlkapásairól, brutális fellépéséről! Ezzel a rendszerrel a rendőrség a saját presztízsét és hitelességét védi, egyes hatáskörüket túllépő alkalmazottaival szemben. 

A közelmúltban jelentették be,  hogy az  immáron évek óta működő applikáció jelzései - integrált módon - szintén hozzájárulnak az intelligens szoftver, a Predictive Policing hatékonyságához.  Az állampolgárok anonim módon tudnak bűncselekményekre utaló jeleket (tippeket) a hatóságok, vagy akár közvetlenül tanintézetek biztonsági szervei számára továbbítani, és adott esetben 1000 vagy akár 2000 $ jutalomban is részesülhetnek! Gyakorlatilag a rendőrség munkáját "önkéntes ügynökök" sokasága egészíti ki aktív közreműködésével. 

Miközben egyes országok végzetesen lemaradnak a bűnesetek jelentését támogató app-ok használatát illetően, mások már az állatok nem megfelelő tartására vonatkozó fejlesztéseket is beindították! 

Egyik korábbi írásomban már összefoglaltam a hazai fejlesztésű HelpyNet rendszer előnyeit, itt ezt nem kívánom megismételni.  Az újszerű közösségi bűnmegelőzési megoldás méltatlanul "szerény" társadalmi-, és sajtó érdeklődést váltott ki. Nem beszélve arról az apróságról, hogy a rendszerhez csatlakozó személyek egyelőre elsősorban csak  a rokonaikat és ismerőseiket tudják értesíteni, ha bajba kerülnek. Olyan app egyelőre még nem készült hazánkban, amellyel azonnal lehetne közvetlenül a rendőrséget is értesíteni! 

Lehetséges, hogy a "mindenható" államtól várunk továbbra is minden bajunkra panácea szerű megoldást?!

 

A mai fiatalok egyre inkább online vásárolnak, bankolnak, keresnek moziműsort, küldik be  egyetemi vizsgadolgozataikat. De a modern vállalatok is egyre inkább áttérnek az elektronikus kommunikációra, melynek végpontjai immáron nem csupán a számítógépek, hanem  okostelefonok és tabletek. A mai felgyorsult világban, sokkal életszerűbben elvárható a néhány gombnyomással történő bejelentés küldés. Sokan eleve a tanúskodástól is tartanak, illetve az azzal járó helyenként bürokratikus időpocsékolástól is. 

Az intelligens szervezetek egyre kevésbé képesek nélkülözni ezeket az innovatív megoldásokat. A hagyományos papír alapú apparátusok helyét egyre inkább átveszik az elektronikus rendszerek, melyek sokkal gyorsabbak, kényelmesebbek a felhasználók számára. Az informatika robbanásszerű fejlődése területén lemaradók könnyen úgy járhatnak, mint a dinoszauruszok ...

A bűncselekmények megelőzése és felderítése során a gyorsaság, a helyszín egzakt meghatározása a szó szoros értelmében életbevágóan fontos lehet! A bejelentő állampolgár pedig végre megízlelhetné a kezdeményezésével realizált sikert, vagyis a bűnözők elfogását. A rendőrség számára a társadalmi kapcsolatok továbbfejlesztése, a felderítési arány javítása és az egyre erősödő közbiztonság jelenthetné az igazi motivációt.

Szólj hozzá

rendőrség biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés kutatás fejelsztés