2015. máj 12.

Humorral a betörők ellen?

írta: steve4security12
Humorral a betörők ellen?

betoro.JPG

 Nagyon sokan arról panaszkodnak, hogy gyakorlatilag már nincsenek is komolyabb értékeik, megtakarításaik, amit védeniük kellene. Nem vigasztalásként, csupán tényként állítom, hogy a legfőbb értékünk soha sem a készpénzünk, hanem a puszta létezésünk, életünk, - mert az pótolhatatlan. Humor vagyis életenergia nélkül pedig szinte létezni se tudnánk. Nagy kár lenne, ha a humorérzékünket  - mint utolsó mentsvárunkat - is elvesztenénk! Ezen gondolatok mentén írtam ezt a bejegyzést. Ha már tényleg nincs pénzünk riasztórendszerekre, akkor használjuk a humor "fegyverét"!

Szerintem  sokkal könnyebb elviselnünk az olykor elénk tornyosuló akadályokat és problémákat, ha pozitívan gondolkodunk és főleg ha van (maradt még) humorérzékünk. Hogy a vicc hatékony "megoldás" lehet-e a betörőkkel szemben, az persze egy másik kérdés. 

Otthonunk megóvása a tolvajokkal szemben  - mint örökzöld téma - a filmesek, humoristák fantáziáját is foglalkoztatja.

Fotó: azpara.blog.hu

Az interneten is nagyon sokan megosztják mulatságos ötleteiket, amelyeken jókat derülhetünk. A mókás fotók lehet hogy túl sokat nem segítenek, - de legalább javítják a hangulatunkat, az életenergiánkat. A játékosság,  a jókedvünk mellett egyúttal "ébren tartja" olykor szunnyadó kreativitásunkat is. Ötletekre és innovatív megoldásokra pedig mindig is szükség lesz, de a jelen gazdasági körülmények között különösen.

kedves-idiota-probalkozo-betoro.jpg

 Megsemmisítően lélekromboló lehet az "egyszerűen strukturált" próbálkozó számára, amikor leereszkedő  tárgyilagossággal  hívják fel figyelmét arra, hogy hiába próbálkozik. Egyébiránt a folyamatosan érkező hírek is jelzik, a szerencsétlen pancserek többnyire felsülnek, vagy a rendőrségi fogdában végzik...

Fotó: www.nyest.hu

75055_443576049044467_270983764_n.pngValahogy mindig cserben hagy a humorérzékem, amikor egyes felkent biztonsági szakértők a tisztességes, jogkövető állampolgárt szinte ab ovo felszólítják a bűnözőkkel szembeni azonnali kapitulációra. Természetesen nem vezethetünk elektromos áramot a kerítésbe és a pitiáner behatolók likvidálása se lehet cél. De azt se várják el tőlünk, hogy eleve feltartott kézzel - megadva magunkat - asszisztáljunk a bűnözőknek. Előbb vagy utóbb meg kell tanulniuk, hogy nem kizárólag a törvény szigorától kell rettegniük!

Fotó: madeinvicc.hu
homealone13.jpg A "Reszkessetek betörők" c. film nagyon sok humorral megspékelve nyújtott felejthetetlen szórakozást, - egyúttal rengeteg sziporkával azt is érzékeltette, hogy a látszólag kemény csibészeket is gyerekjáték megtréfálni. Engem egyébiránt mindig kicsit felbosszant amikor egyesek a bűnözőket valamilyen szuper képességű személynek kívánják beállítani. 

Fotó: Home Alone

 burglar-notice.gifA tolvajok, mint tudjuk elsősorban készpénzre és nagy értékű tárgyakra, például ékszerekre hajtanak. Amennyiben tudnák, hogy lakásunkban semmilyen nagy értéket se találnak, akkor vélhetően nem is strapálnák magukat! A mellékelt amerikai poén még 100 $-t is kilátásba helyez, - egyfajta ösztönzésképpen.. 

 Fotó: www.thetaoofmakingmoney.com 

nocarry.png

Félelemkeltrésre miért ne válaszolnánk mi is hasonlóan, - arra utalva, hogy fegyverrel rendelkezünk! Az USA-val ellentétben hazánkban   egyelőre gumilövedékes vagy gáz-, és riasztó "fegyvereket" szerezhetünk be jogszerűen. Ezek tartásáról és esetleges használatáról persze erőteljesen megoszlanak a vélemények.  Nagy kár, hogy nálunk csupán kevesek privilégiuma a legális önvédelmi eszköz. Sokan a gáz-, és riasztó pisztolyokat csupán játékszernek tekintik, pedig ennél azért kicsit többről van szó!

Fotó: amifreetogo.com

bldn9zscqaaxyq5.jpgKlasszikus népi bölcsesség, hogy "a szomszéd fűje mindig  zöldebb". Sokan haragos viszonyban vannak a közvetlenül mellettük lakókkal, - talán éppen "ki a menőbb" versengés következtében.  Ezen logika  mentén gondolják egyesek a lábtörlőre írt szöveggel (A szomszédaimnak jobb dolgai vannak)  tovább irányítani a betörőket.  

Vélhetően a Szomszédok Egymásért Mozgalom tagjai más módszereket tartanak követendőnek vagyonuk megvédése érdekében. Egyébiránt az irigység - mint motiváció -  esetenként szerepet játszik a vagyon elleni bűncselekményekben is. 

Fotó: twitter.com

tabla4.gif

A legtöbb csibész elképesztően tart a házőrző ebektől, - különösen a nagy testű kiképzett  harci kutyáktól. Erre is remekül rá lehet játszani a humor eszközeivel. Annál is inkább, mert ezek a poénok esetenként sokkal erőteljesebb üzenetet tartalmaznak, mint azt sokan gondolnák!

Fotó: boxer-team.hu

 "Humorban nem ismerek tréfát." - mondta Karinthy, és milyen igaza volt. Gyakran az arcomra fagy a mosoly, amikor hivatalos személyek rezzenéstelen arccal közlik velünk, hogy kis hazánkban kiváló a közbiztonság. Lehetséges, hogy a rendőrségi statisztikák javulást mutatnak, de nem árt tudni, hogy sok állampolgár feljelentést sem tesz - talán nem véletlenül. Ezek az "elhallgatott" ügyek pedig még csak látókörébe se kerülnek  a hatóságoknak, következésképpen   a statisztikusoknak sem.  Mint az élet majd minden területén számunkra mások az  absztrakt adatok és  teljesen más   szubjektív - megélt valóság - vagyis a biztonságérzetünk.

Ami pedig a humort illeti, - inkább mi tréfáljuk meg a bűnözőket, mintsem fordítva...

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem magánbiztonság