2015. máj 26.

Defender - a virtuális testőr

írta: steve4security12
Defender - a virtuális testőr

how3-takedown.jpg

Egy okos önvédelmi eszköz fejlesztésén és piacra dobásán dolgozik az indiegogo. A defender azonnali védelmet biztosít a tulajdonosa számára, mégpedig paprika spray használatával. A gombnyomás pillanatában ráadásul a készülék lefotózza az agresszort,  és továbbítja fényképét, pontos geopoziciókkal a helyi hatóságoknak. (A tervek szerint egyelőre az Egyesült Államokról és Kanadáról van szó.) Az se véletlen, hogy az USA-ban kezdődött el a termékfejlesztés, ahol minden 25,3 másodpercenként történik erőszakos bűncselekmény...

A fénykép elkészítésével egyidejűleg a vaku villanó fényével és egy előre felvett tájékoztató szöveggel is igyekszik cselekvésképtelenné tenni a támadót. Miközben a maró hatású paprika sprayt törölgeti a szeméből, közben tudatosul az agyában, hogy lefényképezték és már a rendszer továbbította is adatait a helyi hatóságoknak. Nem egy "nyerő" szituáció ez egy bűnöző számára....

Fotó: www.getthedefender.com 

A defenderbe épített kamera bluetooth segítségével kapcsolódik az androidos vagy iphonos applikációhoz. Egyúttal a rendszer egy miniatűr hangszóró segítségével a támadót is tájékoztatja, hogy fotóját geopoziciókkal  a hatóságokhoz továbbította. Vélhetően ez a közlés még a maró hatású paprika spray-nél is fájdalmasabb érzést generál.

A defender felhasználója számára óriási előny, hogy egyetlen gombnyomással gyakorlatilag paprika sprayjel, riasztó hangjelzéssel, és a hatóság értesítésével képes megvédeni magát. A támadóról készült fotó és geopozició nagy mértékben támogatja a hatóságok eredményes munkáját.

how2-alert.jpg

Annak ellenére, hogy elvileg egy okos és hasznos kezdeményezésről van szó, a jelenlegi adatok alapján 179 US $-os előfizetési díjért (egy éves monitoring szolgáltatással) sem tolonganak az érdeklődők,- pedig a rendszer egészségügyi vészhelyzetek kezelésére is alkalmas. A kampány első napjaiban tapasztalt óriási érdeklődést követően egyelőre előrendelésre van lehetőség, illetve a befektetni kívánókat is nagy örömmel fogadják. Eredetileg a tavalyi év végére várták a projekt finanszírozásához szükséges összegek előteremtését. Fotó: www.getthedefender.com

 A fenti rendszer egyébként nevében és koncepciójában is tovább fejlesztett változata az évekkel korábban már működő OnCall Defender programnak, amely szimplán csak segélyhívásra volt kifejlesztve. (Bár lehetséges, hogy csupán véletlenek egybeeséséről van szó.)

 Ezt a készüléket csupán azért mutatom be röviden, hogy inspirációként szolgáljon az érdeklődő szakemberek számára. (Mellesleg én nagy örömmel fogadnék egy ilyen típusú hazai fejlesztést.) Jelenleg megjósolhatatlan, hogy a készülék gyártása egyáltalán beindul-e, mindennapok használata során beválik-e, vagy csupán egy érdekes koncepció marad.

Addig is amíg a defender nem jelenik meg a hazai piacon, maradnak a már jól bevált önvédelmi eszközök, vagy a valódi testőrök!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés személyvédelem védd magad önvédelmi eszközök magánbiztonság kutatás fejelsztés