2015. jún 01.

Élvezzük, de éljük is túl a nagy nyári bulikat

írta: steve4security12
Élvezzük, de éljük is túl a nagy nyári  bulikat

Biztonsági tanácsok az önfeledten szórakozni vágyó fiataloknak

 

 mikecrane_august5_2011_028.jpg Szinte nincs olyan nyári szabadtéri fesztivál ill. buli  szezon, hogy ne lenne egy, vagy akár több halálos áldozat is.  Többnyire rossz minőségű drog fogyasztás, vagy túlpörgés állnak a háttérben. Mindezt nem riogatásként, hanem csupán az elővigyázatosság kedvéért említem meg. Közeledik ugyanis a nyári "őrület" és egyáltalán nem árt némi elővigyázatosság!

Természetesen a szervezők felelőssége a biztonságos és kulturált körülmények megteremtése, de nyilván nem állíthatnak minden vendég mellé személy- és vagyonőrt. Következésképpen a szórakozni vágyó fiataloknak meg van a saját elemi felelősségük, hogy a bulizást ne vigyék túlzásba. Mindenkinek tudnia kell, hogy mennyi alkohol fogyasztás után áll be nála a "filmszakadás" állapota...
Fotó: feminspire.com

 A nagy kánikula, az emelkedett hangulat, az ital és más bóditó szerek, kisebb-nagyobb szervezési hibák következtében kialakult tömegpszichózis már többször vezetett tragédiákhoz. Különösen a nyári többnapos szabadtéri fesztiválokra és mega rendezvényekre készülőkre gondolva szedtem össze azokat a javaslataimat melyeket megfontolásra ajánlok. Nem az elrettentés a célom, hanem a biztonsági tudatosság fejlesztése.

1/ Készüljön  fel az eseményre, már előzetesen tájékozódjon a rendezvény helyszínéről, megközelíthetőségéről. A legtöbb nagy fesztivál közösségi oldalon vagy webfelületen ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. Tervezze  meg a közlekedést, de a költségkeretet is,  nehogy a végére pénz nélkül maradjon. Inkább nem várt kiadásokra is tartalékoljon, mintsem, kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön. Én már rég megtanultam, hogy amit ingyen kapunk, az a legdrágább dolog...

2/ A felkészülés részeként tervezze meg a szállás, vagy kempingezés  körülményeit. A sátorban nyugovóra térőknek az esőre és esetleges éjszakai lehűlésre is érdemes felkészülniük. Hasznos lehet a jó minőségű hálózsák és takaró is. De a hajnalig tartó erős zene és hangzavar is megpróbáltatást jelenthet a kezdőknek, akik eddig nyugodt, kényelmes, pláne  légkondicionált külön szobájukhoz szoktak.  A sátrakat mindig gondosan le kell zárni, és ha bent alszanak sem szerencsés, ha szellőztetés címén tárva-nyitva hagyják a bejáratát. 

eventstaff3.jpg

3/ Érdemes előzetesen egy ellenőrző listát készíteni, hogy semmi fontosat se hagyjon otthon! Törölköző, fogkefe, fogkrém, konzervnyitó, papírzsebkendő, napolaj, ruhaneműk, szalmakalap... Eleve ajánlatos a kocsiba (vagy hátizsákba) is bepakolni a "túlélést" biztosító eszközöket, úgymint: elsősegély csomag, elegendő ivóvíz, elemlámpa,  és higiéniai eszközök. Drága fényképezőgépeket, laptopokat vagy akár ékszereket ne vigyen magával, mert túl kockázatos!

Közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, mint fegyver, robbanószer, tőrkés, szamurájkard, láncos bot, stb. tilos a rendezvényekre bevinni, - azokat a biztonságiak "elkobozzák"  és csak a rendezvény végén adják vissza, de szükség esetén a hatóságokat is értesítik.  A security szolgálat tagjainak jogukban áll a vendégek csomagjainak, hátizsákjainak  tartalmát kulturáltan átvizsgálni, de abban turkálni nincs.
Fotó: www.e4s.co.uk

4/ Kiemelt figyelmet kell szentelni a pénztárca, személyigazolvány, bankkártya, mobiltelefon gondos megőrzésére. Ideális esetben egy övtáskába pakolva ezek  mindig legyenek nálunk, de látóterünkben, vagyis elől hordva. Ha rendelkezésre áll biztonságos értékmegőrző, akkor nyert ügyünk van, mert ott is elhelyezhetjük ezeket a dolgokat, de akkor a kulcsra kell nagyon vigyáznunk. Az őrzött parkolóban hagyott személygépkocsi biztonságosan lezárt kesztyűtartója is szolgálhat egyfajta széfként.

5/ Mindenképpen érdemes csoportosan részt venni többnapos rendezvényeken, mert akkor könnyebben megszervezhetik egymás, és  a hátrahagyott eszközök felügyeletét. Kis közösséget alkotva könnyebben elkerülheti, hogy erőszakos személyek, vagy akár bűnözők látókörébe kerüljön. Szinte kódolható, hogy találkozni fog túlfűtött, hiperaktív és gátlástalan, konfliktus kereső figurákkal is. Eleve kerülje el a zűrös helyzeteket, inkább térjen ki és menjen tovább, - ne konfrontálódjon agresszív személyekkel! Ne engedje meg senkinek se, hogy ledominálják és olyan dolgokba vigyék bele, amibe nem szeretne beszállni. Hasznos lehet, ha már előre gondolva konfliktus-, kezelési vagy deeszkalációs tréningeken képezi magát. 

6/ A nagy kánikulában napi 2-3 liter tiszta víz fogyasztás javasolt. Alkohollal és élénkítő szerekkel sokan próbálkoznak, de nem lehet megelőzni a kiszáradást. Mindig legyen Önnél legalább egy kis műanyag palack ásványvíz. De a változatos táplálkozásról se feledkezzenek meg, így pl. zöldségek, gyümölcsök, és elegendő kalória beviteléről. Alvásra és pihenésre is elegendő időt kell szentelnie, hogy képes legyen regenerálódni szervezete. Ne feledje, hogy nyári kánikulában, főleg ha kimerült, teste sokkal érzékenyebben fog reagálni, - és mindez nem csupán egészségügyi kockázat. A fittség hiányában két bekínált vodka, vagy egy eltévedt balegyenes is sokkal könnyebben kiütheti Önt. 

reading-festival-2011-007.jpg

7/ Az alkohol fogyasztása - különösen "kezdőknél" kockázatos. A nagy forróságban különösen éhgyomorra elfogyasztott túlzott mértékű  szeszesital (főleg a tömény alkoholtartalmú röviditalok)  könnyen eszméletvesztéssel járhat.  Ennek pedig beláthatatlan következményei  lehetnek, mint kifosztás, nemi erőszak... Bármilyen ünneprontóan hangzik, ezzel tisztában kell lennie. Soha ne feledje, hogy a magatehetetlen emberek szinte mágnesként vonzzák az antiszociális személyeket (bűnözőket), akik bárhol, bármikor felbukkanhatnak. A detoxikálóban kitisztulni sem egy felemelő érzés...  
Fotó: www.theguardian.com

 8/ Óvatosan és elővigyázatosan ismerkedjen idegenekkel, ugyanis a hirtelen és főleg nagy sebességgel kialakult vonzásoknak/érzelmi kapcsolatoknak akár komoly "mellékhatásai" is lehetnek. Soha se fogadjon el idegenektől már felbontott italt... Gyakran előfordul ugyanis, hogy a fiatal csinos hölgyeket italba kevert Ginával "veszik le a lábukról". Drogdílerek felbukkanása a nagy fesztiválokon szinte előre bekalkulálható. Európában elsőként hazánkban jelent meg az úgynevezett Facebook drog, amely még "beavatott versenyzők" számára is roppant veszélyes lehet. 

Az egyéjszakás kaland is bárkinek szíve joga, - de annak kockázataival is tisztában kell lenni. Kijózanító érzés úgy felébredni egy "rapid liezont" követően, hogy a pénztárcájának és okostelefonjának már csak hűlt helyét tapogatja.

 720x405-454406520.jpg9/ A nagy és sűrű tömegeket illetőleg az agresszív  embereket azonnal kerülje el, - jóllehet ez nem mindig egyszerű feladat. Lehetőleg egy percre se maradjon egyedül, - mindig legyen egy jó barát a társaságában,  aki segítségére siethet. Ezek a nagy tömegrendezvények nem csupán a szórakozni vágyó fiatalokat vonzzák, hanem a kifosztásra és más erőszakos bűncselekményre készülő csibészeket is. Ne legyen könnyű préda! 

Fotó: www.rollingstone.com

 cckynjdweaeaedk.jpg10/ Lehetőleg az okostelefonja mindig legyen Önnél, természetesen töltőről is gondoskodjon. Ne felejtse el  aggódó szüleit naponta egyszer legalább fél percre felhívni, hogy legyenek nyugodtak. Folyamatosan maradjon kapcsolatban barátaival, akikkel közösen mentek el bulizni. Minden eshetőségre gondolva hasznos lehet, ha a legfontosabb telefonszámokat és neveket egy papírra felírja és azt mindig zsebében tartja.  Bármilyen komolyabb gond adódna, azonnal forduljon a helyszínen lévő biztonságiakhoz, vagy rendőri erőkhöz. Legyen szolidáris azokkal is akik bajba kerültek, -  nyújtson segítséget, de minimum jelentse az incidenst a biztonságiaknak. Hazamenetkor ne üljenek be olyan autóba, melyet láthatóan drogos, vagy erősen ittas ember vezet. Válasszanak inkább taxit, vagy a vasúti közlekedést.   
Fotó: www.scoopnest.com

Azt kívánom, hogy frissen, kipihenten és csupa jókedvvel készüljön fel a nagy nyári mega bulikra, és épségben térjen haza! Legyen  óvatos és elővigyázatos a forró napon, és  a  felforrósodott, fékeveszett fergeteges hangulat közepette is őrizze meg hideg vérét.

Rengeteg élménnyel lesz gazdagabb, és mindenképpen nyertes lesz. Akár csodálatos élményekkel, akár keserű (megspórolható) tapasztalatokkal tér haza. Ha Ön okos, akkor mások  hibáiból tanul, - ha nem akkor saját megélt negatív "élményein" keresztül fog fejlődni. Így vagy úgy, előbb vagy utóbb mindenki tanul.

Legyen okos!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság drogprevenció nemi erőszak edukáció rendezvénybiztosítás