2015. jún 05.

Amíg mi a nyaralásra-, a betörők lakásunk kifosztására készülnek!

írta: steve4security12
Amíg mi a nyaralásra-,  a betörők lakásunk kifosztására készülnek!

Az üresen hagyott lakásainkról álmodoznak

039425-9af030fe-9079-11e4-87ee-29b4813340c4.jpgHamarosan indul a nyaralási időszak - és  eközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni üresen maradt házunk védelméről. Miközben az utazás és szállás foglalás ügyeit intézzük, a betörők is szorgalmasan készülnek   a "szezonra".

Mielőtt útra kelünk,  érdemes tehát otthonunk védelmét is még egyszer   alaposan átgondolnunk. Felelőtlen és passzív hozzáállásunkkal, talán mégsem kellene kimondottan elősegítenünk, hogy "áldozattá" váljunk, és egyúttal a zsiványok pénztárcáját vastagítsuk.   A bűnözők  ugyanis a könnyű prédára ill. zsákmányra pályáznak.

Írásomban igyekszem összefoglalni a  nyaralás előtti legfontosabb teendőket annak reményében, hogy a jól megérdemelt szabadságunkat igazi gondtalan pihenéssel tölthessük. Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk/teszünk otthonunk védelme érdekében, akkor vélhetően nem a feltört bejárati ajtó látványára térünk haza. Természetesen opcionálisan választhatjuk a passzív rettegés-, vagy a "biztosan megússzuk" verziót is. Fotó: www.heraldsun.com.au

Nekem azonban továbbra is az a véleményem, hogy javaink védelme folyamatos, - sőt egyre fontosabb feladatunk:

facebook.jpg

1/ Ne tegyük közzé előzetesen nyaralási terveinket a Facebookon és más közösségi oldalakon. Minél több ismerősünknek, szomszédunknak,  kollégánknak  dicsekszünk, hogy hová készülünk - annál nagyobb eséllyel juthat el az információ bűnözői körökhöz.  A nyaraláson készült fotókat pedig egy-két hét csúszással is megoszthatjuk a barátainkkal. Ne azokat a sztárokat utánozzuk, akiknek egyébiránt profi riasztó rendszer és éjjel-nappali biztonsági szolgálat felügyeli hátrahagyott luxus rezidenciáját.  Látszólag apróságnak tűnhet, - de  érdemes odafigyelni, hogy az indulás előtti bepakolást az autóba a lehető legdiszkrétebb módon végezzük el, kerülve mindenféle feltűnést. 

Fotó: www.ibtimes.com

 2/ Igyekezzünk  egy betörő fejével gondolkodva felmérni otthonunk esetleges gyenge pontjait. Vizsgáljuk át alaposan a nyílászárókat, hogy megfelelően működnek-e. Különösen a bejárati ajtó szilárdságát és stabilitását ellenőrizzük! Ne feledjük, hogy  egy nyitva hagyott garázs- vagy pince szellőző nyílás is elegendő lehet a vékony és filigrán behatolóknak. Ha találtunk kockázati kitettséget, azt mindenképpen még időben  hárítsuk el. Most még nem késtünk el! 

szem_alt2.jpg

3/ Ne hagyjunk hátra árulkodó jeleket, mint kiürítetlen kuka, és ápolatlan kert. Érdemes megszerveznünk otthonunk felügyeletét legalább olyan szinten, hogy valaki rendszeresen kiürítse a postaládánkat,  és a legszükségesebb teendőket ellássa. Kérjünk fel egy "lakásszittert" aki elvégzi ezeket a feladatokat! A telefon üzenetrögzítőnkön se hagyjunk hátra üzenetet, hogy szabadságra utaztunk. Ideális esetben a hívásokat és a kaputelefonunkat is okostelefonunkra irányíthatjuk! 

A Szomszédok Egymásért Mozgalomnak pont ez a lényege, hogy SZEMmel tartsák ingatlanunkat amíg mi távol vagyunk!  A tradicionális közösség is halad a korral, - legalábbis az USA-ban - és az egyes tagok elektronikus platformba  integrálódva felügyelhetik egymás ingatlanait. Az ún. riasztási körhöz természetesen csak azok vannak hozzáadva akiket a tagok arra felhatalmaztak. A VillageDefence szerintem  nagyszerű és követendő kezdeményezés, kár hogy nálunk még nincs hasonló innovatív megoldás.  

Fotó: szabolcsbakapolgarorseg.hu

4/ Szakemberek segítségével be lehet állítani elektronikus vezérlőket, amelyek olyan hatást keltenek kívülállók számára, mintha otthon lennénk.  A rendszer föl-le kapcsolja a világítást, akár az esti órákban a TV-t is bekapcsolja. Arra  figyeljünk, hogy mindezt életszerűen, vagyis ne "gépiesen"  ismétlődve tegye.  A modern biztonsági redőnyöknél ez a funkció eleve adott,  vagyis előre be lehet programozni. Ezeket is lehet "otthonlétünket szimulálva" naponként eltérő módon időzíteni. Természetesen ha nem akarjuk, hogy  bárki is belásson távollétünkben  az a legegyszerűbb módon megoldható. (Ennek persze  kockázatos  "üzenet" értékével számolnunk kell!)

5/  A családi házunk táján is alaposan nézzünk körbe, hogy minden esetleges kockázati tényezőt elháríthassunk. Inkább öt perc alapos ellenőrző szemle, mint napokig tartó depresszió "komfort zónánk" feldúlása miatt. Semmilyen eszközt ne hagyjunk a teraszon amit bűnözők ellenünk fordíthatnak. Létrával, de kerti szerszámokkal se segítsük a csibészeket, hogy könnyebben bejuthassanak lakásunkba. Következésképpen a melléképületeket és kerti szerszámos faházakat,  gondosan zárjuk be lakattal.

6/ Ha van riasztórendszerünk, azt teszteljük (vagy teszteltessük) le, hogy valóban működik-e. De közvetlenül az indulás előtt a beélesítésről se feledkezzünk meg.  Ha még  nincs kiépített biztonságtechnikai rendszerünk, és  van némi időnk a nyaralásig, akkor  ideiglenes riasztórendszert is bérelhetünk. Ez lényegesen olcsóbb egy komoly  védelmi rendszernél - ezért hatékonysága is kisebb - de sokkal többet ér a semminél. Ha valamilyen jártassággal rendelkezünk technikai területen akkor ún. DIY rendszert is rendelhetünk és telepíthetünk gyakorlatilag percek alatt. 

 image.jpg7/ Se a lábtörlő alatt, se pedig  a virágvázában ne hagyjuk hátra a bejárati ajtó kulcsát. De még a némileg kreatívabb megoldásnak látszó  postaláda alá ragasztást se erőltessük.    Nagyobb értékű készpénzt és ékszereket se hagyjunk otthon. Ha van   széfünk - az megoldást jelenthet. Értékesebb műtárgyainkat vagy fotózzuk le, vagy pedig valamilyen módon jelöljük meg, hogy a legrosszabb esetben egyértelműen be tudjuk azonosítani mi tűnt el.  UV marker tollat de akár az eredetileg amerikai hadsereg által kifejlesztett DataDot DNA rendszert is alkalmazhatjuk, amely nem csak személygépkocsik beazonosítására alkalmas.  Fotó: www.eveningtelegraph.co.uk

8/   Nagyon hasznos megoldás a mozgásérzékelővel kombinált világítótestek telepítése. Amint bárki közelít a családi házunkhoz, ezek bekapcsolnak és egy előre beállított időpontig - például 5 percig - nappali fényt produkálnak. A betörők ezt nagyon nem szeretik, mert inkább a sötétben elrejtőzve szeretnek "dolgozni".   Halogénes és ledes kültéri reflektorok már 4000 Ft/ darab áron is beszerezhetők, de  a legprofibbak sem kerülnek többe mint 50.000, Ft. Felszerelésük ugyan roppant egyszerű, mégse bíznám villanyszerelőkre...

9/ Családi házunkat megvédi hűséges házőrzőnk - de ellátásáról  előre gondoskodnunk  kell. Lakáson belül nem ajánlatos  kutyát egyedül hátrahagyni, mert az kockázatos. Viszont érdemes olyan riasztót vásárolnunk, amely nyitásérzékelővel kombinálva veszélyes ugató hangot produkál. Az ajtón kívülről nem lehet megállapítani, hogy nem egy valódi felhergelt pitbull van odabent, - és  még a legelvetemültebb bűnözőket is meghátrálásra készteti.

smartphone-home-security-system.jpg10/ Manapság   okostelefonok segítségével bármikor ellenőrizhetjük riasztórendszerünk állapotát, és amennyiben kamerák is fel vannak szerelve   bármikor haza is nézhetünk. Mobil lakásriasztó is rendelhető  az interneten, amelyet bárki könnyedén beüzemelhet. Nemrég adtam hírt a Canary nevű egyre népszerűbb "tanuló" kamerarendszerről. Ez a megoldás alapvetően a biztonságérzetünket erősíti. Nyaralásunk alatt is bármikor haza nézhetünk!

Különösen egyszerűen felszerelhető a Scout nevű termékcsalád, amely rendkívül népszerű a tengerentúlon. Fotó: www.cctvhotdeals.com

11/ Ha pénzünkkel és drága időnkkel is spórolni akarunk, akkor  legalább helyezzünk ki a kerítésre vagy a bejárati ajtóra  figyelmeztető táblát! "Riasztóként" hat a zsiványokra, ha felhívjuk  figyelmüket, hogy "Vigyázz a kutya harap!" vagy "Riasztó-, és kamerarendszerrel védett terület". Bármilyen meglepő ezek a elrettentő hatású táblák még a legelvetemültebb bűnözőket is gondolkodásra késztetik.

12/ Ha megengedheti magának,  hívjon biztonsági szakembert, aki véleményezi a már meglévő védelmi rendszert, javaslatot tesz az esetleges hiányosságok megszüntetésére, és még az esetleges kockázatokat is azonnal el tudja hárítani. Valamennyiünkre jellemző legalább egy kicsit az ún. "üzemi vakság" - vagyis egyfajta szubjektivitás. Ezért is érdemes külső, tapasztalt profit bevonnunk, hogy objektíven  lássa  azt, ami felett a mi figyelmünk elsiklott.  

Miközben mi kitörő örömmel várjuk a nyaralást, mások betörésekre készülnek és üresen hagyott lakásainkról álmodoznak. Ha eddig nem is, ilyenkor aztán végképp gondoskodnunk kell otthonunk védelméről. Ne legyenek illúzióink, bármikor bármelyikünk lakása célkeresztbe kerülhet. Az sem jelent semmiféle garanciát, ha hosszú évek óta megúsztuk ezt a nem kívánatos eseményt. 

Sajnálom, ha írásom "riogatásnak" tűnik, - nem annak szántam. Szerintem ez egyszerűen csupán statisztikai valószínűség, mellyel számolnunk kell  szorgos munkával megszerzett értékeink védelme érdekében. 

Lepjük meg az álmodozó betörőket. Legyen  számukra egy rémálom otthonunk feltörésének még a puszta gondolata is. 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem intelligens vagyonvédelem