2015. aug 02.

Aktív betörésvédelmi technikák

írta: steve4security12
Aktív betörésvédelmi technikák

937477945_198.jpg

El tudna Ön képzelni olyan betörésvédelmi rendszereket, amelyek nem csupán hangjelzéssel, hanem aktív beavatkozással fékeznék meg a csibészeket?

A leggyakoribb kritika  a riasztó-, vagy kamerarendszerekkel szemben, hogy csupán passzív módon detektálják a betörő behatolását, - de önmagában nem képesek megakadályozni a bűncselekményt/ károkozást. Jóllehet a professzionális mechanikai védelmi megoldások igen komoly ellenállást képesek kifejteni, - de ugyancsak profi "versenyzők"  ezeket is képesek leküzdeni.

Biztonságtechnikai fejlesztők már hosszú évek óta "kacérkodnak" aktív - azonnal  beavatkozó - technológiák kifejlesztésével. Mindez közel sem egyszerű feladat, - mivel többek között bűnmegelőzési, emberi jogi szempontoknak kell egyidejűleg megfelelni. A részben kísérleti jellegű technológiákat jelen írásomban nem konkrét ajánlásnak, csupán gondolatébresztő inspirációnak tekintem.

Fotó: www.alibaba.com

 Jól lehet a fülsiketítő hangerővel megszólaló riasztókat is aktív rendszernek tekinthetjük,  a hétköznapi gyakorlatban azonban eredetileg  elrettentő hatásuk szinte teljesen "elkopott". A mozgásérzékelővel kombinált kültéri reflektorokat  kis jóindulattal még besorolhatnánk aktív védelmi technikának. Jómagam azonban az alábbi technológiákat sorolom az aktív betörésvédelmi megoldások közé: 

1/ Elektromos kerítés.   Az innovatív szisztéma  a védett terület határain igen gyors reakció idő alatt képes jelezni az illetéktelen behatolásokat, vagy akár  kísérleteket is. A fejlesztők természetesen nem  életveszélyes elektromos áramot engedtek a kerítés szálaiba. A  drótháló megérintését követő sokkoló áramütés azonban roppant kellemetlen, és a fosztogatók nyilvánvalóan felhagynak eredeti szándékukkal. 

Az elektromos kerítés „lelke” egy speciális energiaellátó készülék, mely biztosítja az impulzusokat és visszajelzést ad a rendszer állapotáról, illetve a bekövetkezett eseményekről.  Lényegében tehát egy integrált energia ellátó, akkumulátortöltő és kerítésfigyelő eszközről van szó, amely hangjelző és fényjelző kimenettel is rendelkezik. Használata egyes országokban engedélyezett,  máshol kifejezetten tiltott. 

2/ Elektromos kilincs.  A bejárati ajtó elektromos sokkoló hatásával is kísérleteznek egyesek, mindezideig azonban eredménytelenül. Részben kesztyűs kézzel leküzdhető, másrészt jogilag is rendkívül aggályos lenne használata.  Legfőképp pedig vétlen személyek vagy akár barátok és családtagok is áldozatul eshetnének. 

Használatba vették már ugyanakkor páncélozott személygépkocsik biztonsági szintjének fokozása érdekében. 

3/ Csapda. A The Telegraph beszámolója szerint az angliai lakástulajdonosok közül 20-ból egy  alkalmaz valamilyen  egyébként többnyire illegális csapdát betörők számára, - amely egyúttal számukra is kockázatot jelent. Természetesen lehet telepíteni "ártatlan" és jogi szempontból meglehetősen vitatott csapdát is. Szükséges megjegyeznem, hogy egyesek már emiatt börtönbe is kerültek. Ezeket az amatőr megoldásokat többnyire  kertekben kihúzott kábelekkel-, vagy a bejárati ajtó nyitására aktivizálódó "meglepetésekkel" telepítik.

 4/ Füstágyú. Az immáron több éves innovatív technológia egyelőre egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött   reményeket.  Lényege, hogy a behatoló személy számára átláthatatlan sűrű füstöt generál, -  amelyből azonnal menekülni igyekszik. A pillanatok alatt megjelenő füstköd egyébiránt nagyon finom szemcséjű, - emberi életre és egészségre teljesen veszélytelen, de még a berendezési tárgyakban sem okoz semmilyen kárt.

Az újszerű műszaki megoldás a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag kisebb helyiségekben, hanem akár nagyobb üzemcsarnokban is alkalmazható. 

pepper_spray_alarm_system_gs901.jpg

5/ Pepperalarm. A paprika spray-vel "betárazott" riasztó rendszer első körben csupán  hangjelzéssel igyekszik elrettenteni a betörőt.

Amennyiben az nem hátrál, második körben erős paprika spray-vel fújja szembe. Célszerű módon ezt az eszközt olyan helyre kell elhelyezni, ahol megakadályozható - például előszobából - a további behatolás. Természetesen ennek az eszköznek a használata is felvet jogi kérdéseket, és nem is engedélyezett a világ minden országában. 

Fotó: www.diytrade.com

6/ Könnygáz ellencsapás. A hivatalosan klórbenzilidén -malonitril-nek vagy röviden CS gáznak nevezett anyagot elsősorban rendőrök használják huligánok és garázda személyek ellen. Minden épeszű ember azonnal igyekszik elhagyni azt a helyet, ahol ez a kellemetlen könnyezést-, maró érzést-, vagy akár hányingert is kiváltó gázt érzékeli. 

7/ Altatógáz ellencsapás. Ezt a koncepciót egy budapesti rendőr dolgozta ki már 1935-ben. Lényege, hogy a betörőt egy sűrített palackban tárolt altató gázzal "ütik ki", és teszik ártalmatlanná.  A leleményes megoldás mind a mai napig nem került alkalmazásra bűnmegelőzési és vagyonvédelmi célokra.

Ezzel szemben bűnözők  alkalmazzák, annak érdekében hogy a kiszemelt lakótérben vagy -kocsiban alvó tulajdonosok véletlenül se zavarják meg őket zsákmány szerzésük közben. Egyesek csupán városi legendának tekintik, az egyébiránt valóban nem túl elterjedt, de létező jelenséget. 

Altatógáz érzékelőket már gyártanak és alkalmaznak is egyesek, annak érdekében, hogy ne legyenek áldozatok. Az angliai hatóságok például felhívják a lakókocsival útra kelők figyelmét, hogy szereltessenek be  érzékelőt, hogy ne váljanak  áldozatokká. 

smartwater_csi_invisible_green_spray_paint_uv_light_1.jpg

8/ SmartWater. A behatolást követően az okos megoldás egy olyan egyedi vízpárát permetez a betörőre (vagy akár rablóra) amely egészségre ártalmatlan, viszont hetekig nem eltávolítható. Az emberi szem számára láthatatlan anyag UV fényben  azonnal láthatóvá válik, és az elkövető könnyen beazonosíthatóvá válik! 

Fotó: www.defensereview.com

Nagyon hasonló elven működik a DNA spray, amely csatlakoztatható a már felszerelt riasztó rendszerhez is.  A speciális vízpára kipermetezését akár a feltelepített érzékelő, de egy mobil távvezérlő is aktivizálhatja. Következésképpen a betolakodók azonosítására is kiválóan alkalmas. A szintetikus DNS minden egyes palack esetén egyedi kódokat tartalmaz, és az összes tárgyról vagy személyről levett mintákat egyértelműen vissza lehet keresni, - molekuláris genetikai laboratóriumban. 

Az eddigi adatok szerint azokon a területeken ahol az "okos" víz vagy a még elrettentőbb elnevezésű  DNS spray-t rendszerbe állították, és ezekről preventív jelleggel tájékoztató táblákat is kihelyeztek, - jelentősen csökkent a bűncselekmények száma.

9/ Kijutást blokkoló védelmi rendszer. Nem különösebben bonyolult, - de roppant kényes jogi kérdéseket felvető technika. A legtöbb védelmi szisztéma a behatolás megelőzésére koncentrál. Van aki azonban más logika mentén gondolkodik. Miután a betörő bejutott az üres lakásba, vagy hétvégi házba az érzékelő  aktiválja a roppant erős mobil rácsokat, egyfajta csapdát állítva  számára. Az Egyesült Államokban már történ egy precedens értékű  eset, ahol a "szerencsétlen" betörő egy hétig volt kénytelen egy bezárt garázsban vesztegelni. Az ügy érdekessége, hogy az "áldozat" még pert is nyert a tulajdonos ellen, - jóllehet ő sem úszta meg a betörés miatti eljárást. 

taser-robot.jpg 10/ Robotok. Japán mérnökök rendületlenül dolgoznak a  technológia fejlesztésén. Immáron a jogosulatlanul behatolók számára csapdát, - de legalábbis hálót dobó robot is készült már. Egyelőre csak mosolygunk ezeken az innovatív, kísérleti jellegű demó megoldásokon. Mindazonáltal egyáltalán nem zárható ki, - legalábbis a távolabbi jövőben  - intelligens robotok megjelenése betörésvédelmi beavatkozó technológiával. Egyelőre az aktív ellencsapásra képes robotok fejlesztői többnyire hatósági alkalmazásban gondolkodnak, de a helyzet  később változhat.  Én például el tudok képzelni olyan jövőbeni megoldást, amely az  ismeretlen, beazonosítatlan személyeket első körben felszólítja a helyszín azonnali elhagyására, második lépésként (figyelmeztetésképpen) például paprika spray-vel vagy akár sokkoló berendezéssel "támadva" igyekszik jobb belátásra bírni.

 Fotó: www.globalskillscc.org

 

 Természetesen a házőrző kutya, - mint "biotechnológiai" véderő, már ősidők óta  aktívan közbeavatkozva védelmez minket.  Hűséges "barátunk" nagyon magas szintű érzékelést és "riasztást" követően igen gyakran  elkergeti a behatolókat. Nyilván nem véletlen, hogy a bűnözők félnek az erős test alkatú (harci) kutyáktól. Egyesek nagy testű de (gyakran) lusta, és kistestű de éber, azonnal reagáló kutyát is tartanak. Sőt van aki egyenesen falkát szervez, amely  egyfajta "védelmi hadtestként" reagál! A viszonylag szelídebb "technológia" mellett, sokkal veszélyesebb állatokat is "rendszerbe lehet szervezni", azonban ezek nem kizárólag a betörőkre  jelentenek kockázatokat. 

A fenti fejlesztési koncepciók némelyike  roppant ígéretes, - de tömeges elterjedésükre még várni kell. Nekem különösen a SmartWater és DNA spray fejlesztési irány tetszik. A budapesti rendőr 1935-ben jegyzett találmányát az altatógáz betörők elleni bevetését, pedig vélhetően 100 évvel később 2035-ben már akár szériában is gyárthatják. Addig pedig maradnak a hűséges házőrzők, és a hagyományos riasztórendszerek. 

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés riasztórendszer lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság kutatás fejelsztés