2015. aug 17.

Robotok a lakásvédelemben?

írta: steve4security12
Robotok a lakásvédelemben?

robart3e.jpgAz üresen hagyott lakások, irodák felügyeletére alkalmas robotok kifejlesztése már több éve napirenden van. Jóllehet az eddigi kísérletek  biztatóak, de az igazi áttörés még várat magára. Az intelligens technológia egy olyan elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző teendők végrehajtására  Többnyire az emberi közreműködés kiváltására használják, - különösen az egészségre-, vagy  életre veszélyes, vagy rendkívül monoton területeken vetik be.

Egyelőre a biztonsági célú robotok szélesebb körű elterjedését akadályozza, hogy  viszonylag drágák, továbbá nem képesek igazán meggyőző teljesítményre sem. Természetesen a cél elérése sem egyszerű, - hiszen egy rendkívül összetett feladatrendszer egyidejű és összehangolt megoldására van szükség. Egyelőre a katonai és rendőrségi célú fejlesztések prioritást élveznek. Vélhetően a privát szférában csak azt követően lesz szignifikáns fejődés, ha már a védelmi szektorban jelentős gyakorlati tapasztalatok gyűlnek össze. 

Fotó: projectstopics.blogspot.com

meet-icampro-fhd-the-best-and-first-home-security-robot-for-tracking-intruder.jpg

Az iCamPRO technológia végig "rajta tartja a szemét" a betörőn, - követi mozgását és azonnal továbbítja a kép és hangfelvételt egyaránt. A védett tér közepén a plafonra elhelyezett okos kamera 360 fokban képes elfordulni, és egy mozgásérzékelő segítségével végig követi a mozgó alakot. Okostelefon applikációval a tulajdonos azonnal értesítést kaphat, és intézkedhet. Az egyelőre termékkoncepció fázisban lévő projektet az Indiegogo menedzseli. 

Fotó: www.versiondaily.com

avatar6-620x413.jpg

Az Avatar III. jelentősen  kiegészíti és -bővíti a meglévő riasztórendszer hatékonyságát. Ahol mozgást érzékel a rendszer, azonnal odavezényli az intelligens robotot, hogy ellenőrizze a jelzést. Az ügyes kis berendezés lépcsőn , és szőnyegen is gond nélkül tud közlekedni. A távfelügyeleti központok biztonsági munkatársai a beérkezett riasztásokat sokkal hatékonyabban tudják visszaellenőrizni, - tulajdonképpen szinte körbe tudnak nézni a szenzitív területen. A valós idejű  képtovábbítás és a kétoldalú audio berendezés közvetlen  és rugalmas beavatkozást biztosít. A már működő WIFI rendszer segítségével vezérelhető, és  egy telepített töltő gondoskodik a folyamatos készenlétről/működőképességről. 

Fotó: www.pto.hu

Az appbot LINK használatával a tulajdonos, bármikor haza nézhet és ellenőrizheti otthonát, többek között  virgonc kiskutyáját. A rendszer manuálisan is vezérelhető, de a már felszerelt  mozgásérzékelő is aktiválhatja működését. A "fedélzetre" beépített kamera éjszakai körülmények között is alkalmas képtovábbításra. 

article-1126605-032356d1000005dc-831_468x265.jpg

Az "értelmiségi" koncepciókkal ellentétes módon olyan műszaki megoldás is rendelkezésre áll, amely a behatoló személyt roppant  hatásos módon behálózza. Egyelőre nincs információm az esetleges valóságos körülmények közötti használat tapasztalatairól. Mindenesetre már nagyon régóta megfogalmazódott  egy olyan típusú igény, hogy a biztonsági rendszer a betörőt aktív és erőteljes módon riassza el a betörésektől. Nagyon sok bűnöző ugyanis nem ért a "jó szóból, kizárólag az erőteljes válaszcsapás rettentheti le őket. 

Fotó: www.dailymail.co.uk

home-security-robot-secrutiy-camera-systems-long-range-wireless-camera.jpg Az IRIS nevű robot elsődlegesen nem a betörésvédelem, hanem a szénmonoxid-, füst-, és természetes gáz-, érzékelésére lett kifejlesztve.  A teszt/demó verziók mellett, kis jóindulattal robotnak nevezhető termékek is megrendelhetők immáron internetes web shopokban. 

Többek között ilyen ismert webshopok a robotshop.com vagy alibaba.com ahol az érdeklődők bő kínálatból választhatnak.

A fejlesztések iránya nyilvánvalóan az egyre komplexebb, intelligensebb megoldások irányába mutat. A betörés detektálása, és azonnali értesítés küldése mellett egyes készülékek füst-, szénmonoxid-, továbbá erőteljes hőmérséklet változás érzékelésére is képesek. 

Fotó: niteray.en.made-in-china.com

Buddy ugyancsak az Indiegogo által menedzselt  projekt termék,  - 2016 novemberére várják piaci megjelenését. Az ET formájú figura, egyáltalán nem rendelkezik földönkívüli képességekkel, - sokkal inkább a család kedvencét igyekeznek a tervezők megkonstruálni. Az első un. szociális robot emberi tónusban, sőt arckifejezéseket imitálva is képes kommunikálni. Emlékeztet családi eseményekre, például születésnapra.   Reggel ébreszt, társalog a családtagokkal, igény szerint zenét játszik, segíti a gyerekeket a tanulásban. Elkészíti a családi fotókat, sőt a legkisebbekkel még bújócskát is játszik.   Amikor magára marad, felügyeli az otthont, a fűtési rendszert, lekapcsolja a fölöslegesen égve maradt izzókat,  Okos telefonról távolról is vezérelhető, - de ő maga is könnyűszerrel - hívást kezdeményezve -  összeköti egymással a családtagokat. Képek és üzenetek továbbítására is könnyűszerrel képes. 

Sok szempontból a fenti megoldáshoz hasonló, az ugyancsak okos "hölgy" aki képes arc-, tárgyak-, és kifejezések, sőt érzelmek felismerésére. A mesterséges intelligenciával rendelkező gép a tervezők szándékai szerint otthoni és munkahelyi célokra egyáltalán bevethető. Egy személyben asszisztens, felszolgáló és fényképész is aki elkészíti az alkalmi események fotóit. Gyerekeknek este mesét mond, - a munkahelyen pedig adott kérdésekhez azonnal szállítja a szükséges adatokat, információkat. Tájékoztat az aktuális hírekről, és  időjárási előrejelzést is nyújt. Események előjegyzését is menedzseli, sőt a későbbiek folyamán emlékezteti is tulajdonosát.  Mindezek mellett egy tökéletes biztonsági őr és az energiafogyasztást is optimalizálja. Az elektronikus komornyik - avagy munkahelyi asszisztens 995 $-ért előrendelhető.

Nyilvánvaló módon az egyre komplexebb és szofisztikáltabb intelligens technológiák megjelenésére ugyan számíthatunk, de semmiképpen sem a közeljövőben. Az aranyos, filantróp, gyerekekkel játszó és riasztó jelzéseket továbbító robotok sajnálatos módon nem fogják a betörőket se megállítani, se pedig elrettenteni. Egyelőre a biztonsági szakemberek véleményét és észrevételeit nem túlzottan emelték be a fejlesztési koncepciókba.  Az LG szakemberei már vizionáltak egy robot porszívóba beillesztendő  biztonsági szoftvert, - de egyelőre a megvalósítás várat magára. 

Véleményem szerint az egyre "önállóbban" és "emberi módon" reagáló, illetve valamilyen - jogilag elfogadható  - válaszcsapásra is képes robotok térnyerésére egyelőre még várnunk kell. Addig is maradnak a hagyományos betörésvédelmi technológiák, illetve a sci-fi filmek. 

(Vállalati felhasználásra kifejlesztett robot "biztonsági őrök" típusairól és "képességeiről"  egy későbbi posztomban kívánok írni.)

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakás védelem objektumvédelem intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés