2015. aug 20.

Biztonsági őrök helyett robotok?

írta: steve4security12
Biztonsági őrök helyett robotok?

robot-human-hands.jpg

Egyesek a biztonsági őröket cinikusan droidoknak nevezik, végig se gondolva, hogy a "minősítéssel"  nagyon is érzékeny témákat feszegetnek. Minden foglalkozási területen vannak ugyanis alulképzett és az önképzéssel nem törődő, kreativitás területén kihívásokkal küzdő munkavállalók,- akik gépiesen viselkednek. Számukra jelenthet a jövőben komoly kihívást az egyre intelligensebb robotok megjelenése. 

Már évek óta megjelentek azok a járőröző intelligens gépek, amelyek képesek épületek vagy akár közterületek felügyeletére és azonnali intézkedésekre is. A legfejlettebb technológiai megoldások "látnak" "hallanak" és szagokat is képesek érzékelni.   Éjszakai járőrözés közben - night vision üzemmódban -  azonnal jelzést továbbítanak az operációs központnak, ha bármi szokatlan eseményt érzékelnek. A HD minőségű kamerákkal, számítógéppel, navigációt segítő WIFI és kábel nélküli adatforgalommal felszerelt intelligens rendszerek remekül kiegészítik a hagyományos őrszolgálatok működését. A GPS és infra radar technológia segíti a navigációt, és az esetleges akadályok elkerülését. Töltést követően általában 24 órán keresztül képesek szolgálni a fegyver nélküli masinák. Különösen technológiai fejlesztések iránt nyitott cégek jöhetnek szóba mint felhasználók. Nem véletlen, hogy a Microsoft már üzembe  helyezett  járőröző robotokat. Fotó: www.livescience.com

Sokan  munkahelyeik elvesztése  miatt aggódnak, - míg mások a mesterséges intelligencia térnyerése miatt egyenesen az emberiséget vizionálják végveszélyben. Immáron nem csupán a hollywoodi filmek, de komoly tudósok és informatika területén közismert vállalkozók is figyelmeztetnek a mesterséges szuper intelligencia esetleges "elszabadulására". (Stephen Hawking, Elon Musk, és  Bill Gates)

A Knightscope  tervezői  által megalkotott K5 elsősorban egy meghatározott terület felügyeletére és bűncselekmények megelőzésére lett kifejlesztve. Kiválóan alkalmas például parkolók vagy akár épületrészek felügyeletére is. Külső megjelenésében emlékeztet a "Csillagok háborúja" c. film emblematikus robot "karakterére". 

A GPS lokátor, a Lidar 3D térkép rendszer, a 360  fokos HD videó, a hőkamera, az éjszaka is látó kamera, az optikai karakter felismerés,  a viselkedés analízis algoritmus, a hangrögzítő rendszer,  a biológiai/kémiai sugárzás detektálás, proximity érzékelő mind mind fokozzák a rendszer hatékonyságát, amely szükség esetén azonnal értesti a hatóságokat. 

Bob. Különböző innovációs műhelyek már több éve dolgoznak a robot biztonsági őr koncepción. Az intelligens rendszernek ugyanis nem lankad a figyelme, elképesztően sok adatot képes tárolni és feldolgozni. Jóllehet nem olcsó az egyszeri beszerzési ára, - viszont munkabér költség nélkül üzemeltethető. A piacvezető nemzetközi cég, a Group 4 Securitas is rendszerbe állított egy teszt robotot Glucestershire-i saját székháza felügyeletére. A társaság egyelőre nem tervezi a vagyonőrök lecserélését, az egyelőre gyakornoknak minősített gépi technológiára.

 Az önállóan működő gyakornok tud beszélni, adott esetben segítséget is kér humán társától, ha elakad. Amennyiben  akkumulátora lemerülőben van, - önállóan feltölti magát elektromos töltéssel. Bob "ismeri" az épület alaprajzát és szobáról szobára halad. Menet közben mindent leszkennel és 3D-s felvételt készít. Minden akár apró eltérést is azonnal érzékel, és villámgyorsan feldolgozva jelentést küld. 

Egy másik projekt keretében immáron 6 robot tesztelése folyik különböző helyszíneken, több más angliai biztonsági cégnél  és egy osztrák idősek otthonában. Mindegyik masinának saját nevet adtak a fejlesztők. A londoni Nemzeti Történeti Múzeumban tesztelés alatt lévő robot neve például LindaAz öntanuló szoftverrel ellátott robotok folyamatosan "megtanulják" az őket körülvevő környezetet és minden változást azonnal jelentenek. Bizonyos előrelátó (prediktív) algoritmussal is rendelkeznek, melyek hatékonysága természetesen csak a későbbiek folyamán fog kiderülni. 

1234_i7_000_4_robot-_diagramm-1024x557.jpgA Rover S5 típusú eszközöket elsősorban nagy parkokban lehet ideálisan használni. Az útjukba kerülő gyalogosokat udvariasan elkerülik,  körültekintően keresztezik a közutakat és folyamatosan képi információkat továbbítanak az irányító központba. A fedélzetre felszerelt PTZ kamerák segítségével minden irányba és látószögben képesek HD minőségű képeket rögzíteni ill. továbbítani. A kimondottan kültéri és viszonylag nehezebb terepen is bevethető "rabszolgák", kisebb útpadkákat is képesek leküzdeni, és viszonylag nagy sebességgel tudnak haladni. Kiválóan alkalmazhatóak  nagy építkezéseken, repülőtereken, golf pályákon, mezőgazdasági területeken, illetve nagy gyártelepeken egyaránt. Fotó: smprobotics.com

A Gamma 2 ugyancsak nagyvállalati célokra lett kifejlesztve. Működési elve többnyire hasonló a fenti modellekéhez. A folyamatos videó felügyelet mellett, ellenőrzi az adott helyszín hőmérsékletét és páratartalmát, de füst-, tűz-, és gáz érzékelésre is alkalmas. A tűzoltási opción már dolgoznak a fejlesztők. A mobil eszköz programja a behatolási eseményeket is azonnal detektálja és erről értesítést küld az operációs központba. A monotóniát kiválóan tűrő gép alkalmazása különösen a legunalmasabb éjszakai órákban lehet hasznos. 

 

 Ezek a robotok a vagyonőrökkel ellentétben 24/7-es folyamatos szolgálati rendszerben működnek és szemben humán "társaikkal" soha sem alszanak el. Sőt, az előre beprogramozott algoritmusok szerint gyakorlatilag 100%-os minőségben végrehajtják feladataikat. Igaz viszont, hogy egyelőre kezek és megfelelő program hiányában képtelenek hatékonyan intézkedni. A tesztelés alatt álló robotokat én gyakorlatilag mobil intelligens kamerarendszernek tudnám definiálni, amelyek öntanuló szoftverük segítségével képesek a változó körülményekhez is rugalmasan alkalmazkodni. Két-három hét alatt "megtanulják" szolgálati feladataikat, vagyis megismerik a járőrútvonalat. 

Véleményem szerint a robotok soha sem lesznek képesek kiváltani az emberi kreativitást és megérzéseket. Viszont rengeteg ismétlődő "rabszolga" feladatot átvehetnek, - és bizonyos részterületeken lényegesen megbízhatóbb és precízebb teljesítményre lehetnek képesek. Ideális esetben tehát egy ésszerű szinergiában dolgozhat együtt az ember és a mesterséges intelligenciával rendelkező gép.

robat-570x383.jpg

A kérdést tehát nem lehet az "emberek vagy robotok" szintre leegyszerűsíteni, - mert nyilvánvaló módon a műszaki tudományos  célokon túlmenően foglalkoztatási és szociológiai kérdések is megválaszolandók. Mindenesetre a technológia rohamos fejlődése, a munkavállalók fegyelmezettségét is egyre erőteljesebben kordában tarthatja. Sőt inspiráló módon hozzájárulhat egy jobb minőségű, hatékonyabb szolgáltatás nyújtásához!

Fotó: www.therichtimes.com

A robbanásszerűen teret nyerő informatikai fejlesztések - számítógép, internet,  okostelefon,  - területén lemaradók előbb utóbb bajba kerülhetnek, mert el jöhet az idő amikor valóban nem kapnak munkahelyet, de nem a robotok miatt!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés objektumvédelem intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés