2015. aug 28.

Intelligens polcrendszer,

írta: steve4security12
Intelligens polcrendszer,

amely csökkenti a leltárhiányt, és növeli a forgalmat!

what-is-the-difference-bewtween-shoplifting-and-theft.jpgA bolti szarkák   világszerte kártékony  tevékenységet végeznek, nem kis gondot okozva  tulajdonosoknak, vezetőknek és munkatársaknak egyaránt. Sőt áttételesen, és közvetett módon a tisztességes vásárlókat is "megkárosítják", - hiszen a lopásokból eredő leltárhiányokat valamilyen módon kompenzálni kell!

Elsősorban ott mernek  "akcióba" lendülni, ahol vagyonvédelmi rendszerek nincsenek kiépítve, illetve a személyzet is passzív. 

A technikai rendszerek arzenálja, - így a tükrök és az áruvédelmi etikett rendszerek  (EAS) sem képes megfékezni az elkövetőket.

Intelligens kamerarendszerekkel előre lehetne lépni, ha rendelkezésre állna olyan fejlett algoritmus amely nagy valószínűséggel "felismerné" a tolvajok tipikus viselkedési mintáit. 

A mechanikai védelmi megoldások, jóllehet többnyire hatékonyak, - de valljuk be nem túl elegáns és vásárlóbarát légkört teremtenek.  A manapság egyre jobban felértékelődő idő faktor, pedig sokakat eltántorít a vásárlástól. A fémszálas védelem eltávolítása, vagy a széferek kibiztosítása, de különösen a zárható vitrinekből történő áru kiszolgálás szerintem ugyanis körülményes, és eleve bizalmatlan légkört generál. Igazi professzionális áruházi detektívek pedig ritkák mint a fehér holló, - a biztonsági őrök pedig főleg jelenlétükkel generálnak egyfajta megelőzést, több kevesebb sikerrel. Fotó:www.georgetowncriminaldefenselawyer.com

 

A termékek 20%-a okozza a leltárhiányok 80%-át. Melyek ezek az áruk, melyeknek gyakran lába kel?

Kozmetikai termékek, borotválkozási eszközök, elektronikus árucikkek (memória kártyák, tintapatronok, elemek), fogamzásgátlók és terhességi tesztek, alkoholtartalmú italok,
élvezeti cikkek, mint kávé, cigaretta.

imco-shelf-alarm_english.pngAz IMCo Shelf (polc)rendszer érzékeli az áruk eltávolítását  és elemző algoritmusával felismeri a nem szokványos viselkedést.  A viszonylag nem túl erős bip hangjelzés egy átlag tisztességes vásárlót egyáltalán nem zavar. Ha  egy vevő egyidejűleg több terméket is a kosarába helyez a rendszer  egy némileg erőteljesebb jelzést indukál. Mindez történhet mini hangszóróval, fény effekttel,  de a  szignál ezenkívül beköthető a meglévő kamerarendszerre, telefonra, vagy érkezhet akár a biztonsági őr okosórájára is.

Az IMCo Shelf gyakorlatilag láthatatlan a vásárlók számára, csak a termékeket előretoló kar és az oldalzáró elemek észrevehetők, így a polc összképe nem sérül. Sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz, mivel az áruk rendezetten helyezkednek el, mindig előretolva a polc elejére, így rendezett és feltöltött hatást keltenek.  A folyamatos rendezettség és árúbőség közismert módon élénkíti a vásárlói hajlandóságot. 

ROI kevesebb mint 8 hónap alatt

Az eddig felszerelt eszközök használata során nem merült fel hosszabb megtérülési idő mint 8 hónap. Az eladások akár 14%-kal nőttek, a leltárhiány pedig 40-80%-kal csökkent. Előnyös a megrendelők számára, hogy a meglévő polcrendszerüket nem kell kicserélniük, - csak azt kiegészíteni. A technológia felszerelése viszonylag gyorsan kivitelezhető, - emiatt nem kell még átmeneti forgalom kieséssel sem kalkulálni!  A németországi dm, az osztrák Müller, és az amerikai Safeway immáron megelégedett referencia felhasználónak számít. A kétirányú megtérülés, illetve a kellemes vásárlói atmoszféra megőrzése miatt én komoly karriert jósolok az intelligens polcrendszer számára. 

A probléma eszkalálódásának megakadályozása

Az IMCo Shelf lehetővé teszi, hogy ha "riasztás" történik, az alkalmazottak azonnal "értesüljenek" erről, és ha szükséges be is avatkozzanak, közvetlenül az eladótérben. A lopási szándékkal megjelenő személyek udvarias megszólítása szolgáltatás orientált módon gyakorlatilag eleve preventív módon hat,-  a tisztességes vásárlók esetén pedig további vásárlást stimulálhat.

Megelőzhetők a mindkét fél számára roppant kényelmetlen jegyzőkönyv - felvételek, - nem beszélve a rendőrség kihívásáról. A kereskedők értelemszerűen növekvő forgalomban, nyereség termelésben érdekeltek. Mindez pedig kellemes, kulturált vásárlóbarát atmoszférát igényel, és feltételez. 

A diszkrét, vagy kicsit erőteljesebb hangjelzések minden vásárlóval azonnal érzékeltetik, hogy az adott helyszínen egy intelligens, preventív jellegű árufelügyeleti rendszer működik. A nem tökéletesen jellemszilárd vásárlókat szinte tudat alatt programozza a tisztességes normakövető magatartásra. Az eddigi tapasztalatok egyértelműen biztatóak, mivel csökkenő lopási "kedvről" és javuló értékesítési számokról érkeznek adatok. A tolvajokat  nyilvánvalóan frusztrálja a valóságos és virtuális figyelem egyaránt, - hiszen ők észrevétlen (láthatatlan) módon szeretnek lopásokat elkövetni. Jelen esetben pedig már az "akció" megkezdésekor kontroll alá kerülnek, - amely számukra egyáltalán nem vetít előre biztató folytatást. Rövid kockázatkezelési program futtatását követően legtöbben inkább visszalépnek!

A rendszer előnyei:

1/ Láthatatlan a vásárlók számára (megmarad a vevőbarát atmoszféra) 

2/ A meglévő polcrendszerre telepíthető, és nem igényel plusz (hasznos) teret

3/ Támogatja a brand termékek eladását, mert azok nincsenek elzárva, és kézbe vehetőek

4/ ROI (megtérülés) kevesebb mint 8 hónapon belül

5/ Könnyen és gyorsan felszerelhető

6/ Hasznos időt takarít meg, - mert a rendszer "automatikusan" tölti fel a polcot

7/ Magas szintű elrettentető hatása van, még a profi tolvajokra is

8/ Megelőzi konfliktusok kialakulását és eszkalálódását

9/ Bizonyított módon növeli az értékesítést és csökkenti a leltárhiányokat

10/ Német precizitás, hatékony működés

 

Az intelligens és biztonságos polcrendszer immáron hazánkba is megérkezett! Érdeklődők további tájékoztatást és szakmai javaslatokat kaphatnak itt

Szólj hozzá

bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem intelligens vagyonvédelem bolti lopások kutatás fejelsztés