2015. nov 29.

A zsebtolvajok is készülnek a karácsonyi vásárra!

írta: steve4security12
A zsebtolvajok is készülnek a karácsonyi vásárra!

 2308.jpg
Már egyre jobban érződik a karácsonyi hangulat, - és beindult az ajándék vásárlási őrület is. A felfokozott,  szinte eufórikus hangulatban gyakran a legelemibb óvatosságról és biztonsági szempontokról is megfeledkezünk, - az alkalmi tolvajok és zsebmetszők nem kis örömére! A bandákba szerveződő tolvajok is képezik magukat, és készülnek a karácsonyi vásárra! Következésképpen nekünk sem árt egy kis tájékozódás és főleg óvatosság!

Fotó: kulturaonline.hu

 Fokozódik a zsúfoltság  a bevásárlóközpontokban és tömegközlekedési eszközökön egyaránt. Miközben a vásárlók  szeretteik ajándékait, -  a zsebtolvajok a könnyű prédát fürkészik!  Szakállas  és vadonatúj  trükkökkel fosztogatják a kiszemelt áldozatukat. A nagy tülekedésben, vigyázzunk pénztárcánkra, mobiltelefonunkra  és egyéb értékeinkre is. Ne engedjük elterelni a figyelmünket egy pillanatra sem, mert könnyen bajba kerülhetünk.

Jó tudni, hogy  a zsebtolvajok többnyire szervezetten "dolgoznak"! Általában ketten vagy hárman igyekeznek megfosztani minket értékeinktől, - de látszólag semmi közük egymáshoz.  A "szereposztás" szerint az  első eltereli a figyelmünket, a második elemeli  pénztárcánkat, míg  a harmadik  "értékmentő" villámgyorsan kereket old a zsákmánnyal. 

Az "akciót" végrehajtók  jó kézügyességű csibészek többnyire álcázzák kezüket (karra vetett kabáttal, reklámszatyorral, újságokkal) és ily módon "fedetten" kutatnak értékeink után. 

 

Összefoglalom azon tanácsaimat, amelyekkel komoly eséllyel elkerülhetjük, hogy  áldozattá váljunk:

1/ Lehetőleg kerüljük a nagy zsúfoltságot és tumultusokat, - jóllehet ez ilyenkor Karácsonyhoz közeledve nem egyszerű feladat. A nagy  tömeg szinte mágnesként vonzza a szervezett zsebtolvaj csapatokat. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy előrelátó vásárlók, már rég beszerezték és gondosan elrejtették a fenyőfa alá kerülendő ajándékaikat.

2/ Lehetőleg ne induljunk egyedül bevásárolni. Idősebb rokonainkat és tapasztalatlan gyerekeinket különösképpen ne  engedjük el  önállóan, - főleg nagyobb pénzösszeggel shoppingolni. Ha ketten-hárman megyünk a tömegben, már eleve kevésbé kerülünk látókörbe, - és jobban tudunk egymásra is figyelni.

3/ A pénztárcánkat soha se hordjuk a kezünkben. Mielőtt a kasszánál vagy az árusnál fizetünk érdemes egy pillanatra felmérnünk a környezetünket.  Mihelyt fizettünk, azonnal tegyük azt el a belső zsebünkbe, vagy zárható kézi táskánkba. Higgyék el nem árt az óvatosság, sőt egyfajta egészséges paranoia.

4/ Vigyázzunk a bankkártyánkra.  Annak papír tokjára soha se írjuk rá a pin kódot, mert így ha el is lopják, nem tudják azonnal leüríteni. A belépési kódot meg kell jegyeznünk, vagy jobb híján mentsük le telefonunkban egy kitalált személy "kódolt" telefonszámaként. Nagyon hasznos, ha mindig magunknál tartjuk azt a feljegyzést - illetékes névvel és telefonszámmal -  amelyben vészhelyzetben azonnal letilthatjuk bankkártyánkat. Automatánál történő pénzfelvételnél különösen legyünk elővigyázatosak! Ezúton javaslom korábbi írásomat: Vigyázat az ATM-eknél

backpocketspeed.jpg

5/ Tartsuk mindig biztonságos helyen pénztárcánkat! A férfiak  mindig a belső zsebükben rakják el, és a biztonság kedvéért még gombbal zárják is le. A farzsebben hordott brifkó eleve  nem elegáns, és rendkívül kockázatos is, mivel szinte feltűnésmentesen lehet onnan "kihalászni". A hölgyek kézi táskájukban tartsák pénztárcájukat,  cipzárral lezárt módon. Idősebbek a retiküljüket  egy biztonsági lánccal akár a csuklójukra is erősíthetik. A szorosan hónaljunk alatt hordott és felkarral "biztosított" megoldás különösen bevált védelmi forma. Fotó: bobarno.com

pickpocket.jpg

6/ Ne használjunk tömegben hátizsákot! De ha mégis,  semmiképpen se tegyük bele bukszánkat, mobilunkat és egyéb értékes tárgyainkat. Az egyébként kényelmes és divatos megoldással ugyanis kimondottan a profi bűnözők kezére játszunk!

A kézi táskáinkat mindig lezárt állapotban közvetlenül magunk mellett és előtt tartsuk.  Fotó: www.ncpc.gov.sg

money-belt.jpg

7/ Használjunk övtáskát, amely elősegíti  értékeink  megőrzését. Arra azonban figyelnünk kell, hogy az értékek tárolására szolgáló része mindig látószögünkben legyen. Ezeket az okos   kiegészítőket egyébiránt a kabátunk alatt is viselhetjük, - ezáltal tovább fokozva biztonságunkat. Fotó: www.ofonimeessien.com

8/ Egy másodpercre se hagyjuk őrizetlenül pénztárcánkat! A felfokozott ünnepi hangulatban  sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legelemibb biztonsági szempontokról is.  Kézitáskánkat  és mobiltelefonunkat  se hagyjuk egyetlen másodpercre se  az áruházi pulton, se pedig az étterem asztalán  őrizetlenül. A nagy zsúfoltságban ugyanis gyorsan lába kelhet...

Ha a nagy forgatagban leülünk meginni egy kávét, akkor a táskánkat soha se akasszuk a székünk háttámlájára, - mert akkor azonnal kiesik a látókörünkből. Ez persze önmagában csupán a kisebbik baj, - a nagy kockázat, hogy a táskánk alkalmi zsebtolvajok látókörébe kerülhet.

9/ Vásárlás közben a kézi táskánkat és egyéb értékeinket soha se tegyük  a bevásárló kocsiba. Onnan ugyanis egy gyors mozdulattal azt bármikor kiemelhetik. Ne feledjük, hogy az áruházi tolvajok nem kizárólag a kereskedelmi vállalatok kárára követnek el lopásokat. Sorban állás közben se engedjük meg senkinek, hogy közvetlen közelünkbe lépjen, hiszen jogunk van a saját intim zónánkhoz.

10/ Ne hagyjuk elterelni a figyelmünket, mindenféle pénzváltási és más manőverrel! A szélhámosok gyakorlatilag a bűvészekhez hasonlóan elterelik, sőt irányítják érdeklődésünket, mégpedig azzal a nyilvánvaló alantas céllal  hogy eközben kifosszanak minket. Ha idegenek lépnek oda hozzánk, hogy váltsuk fel a pénzüket, vagy bármilyen más trükkel  - inkább udvariasan hárítsuk el a kérést. Ne legyünk naivak, - megnyerő modorú személyek is lehetnek zsebtolvajok! Egyesek a kiszemelt  áldozat ruházatának szándékos bepiszkítása, és a tisztogatása közben  veszik ki az értéket a zsebekből.

11/ Legyünk nagyon óvatosak ha valaki zsúfolt helyen belénk ütközik, vagy közvetlenül mellénk sodródik.  Azt se engedjük meg ismeretleneknek, hogy bizalmaskodó stílusban belénk karoljanak vagy vállunkra tegyék kezüket.   Ellenőrizzük le pénztárcánkat, karóránkat és azonnal haladjunk tovább. Nem kizárt, hogy a nekünk ütköző személy a zsebtolvaj csapat első tagja, aki csupán el akarja terelni a figyelmünket...

images_1.jpg

12/ Ma már beszerezhetők olyan ruhadarabok és kézitáskák amelyek gyakorlatilag zsebtolvaj biztosak. Nyilvánvalóan nem igazán elegáns és praktikus, ha az ember a készpénzét  az alsó nadrágja rejtek zsebéből szedi elő. De sokkal biztonságosabb mint a farzsebben hivalkodó vastag erszény.  Ezek a kreatív megoldások kétségtelen módon igen hasznosak lehetnek zsúfolt terekben, - különösen egzotikus országok turista paradicsomaiban.  Fotó: petergreenberg.com

 

Ha tetten érjük a zsebtolvajt, azonnal hangosan kérjünk segítséget, - és reménykedjünk, hogy lesz legalább egyvalaki, aki segítségünkre siet. Ne engedjük futni a tolvajt, lehetőleg tartsuk vissza és azonnal hívjuk a Rendőrséget.  Amennyiben későn kapunk észhez, akkor igyekezzünk rögvest rekonstruálni az eseményeket és haladéktalanul tegyünk feljelentést. 

Drága és feltűnő ruhadarabokkal,  értékes ékszerekkel, fokozottan magunkra vonzhatjuk a bűnözők figyelmét. De nagy címletű bankjegy kötegekkel se igyekezzünk személyes varázsunkat megalapozni, mert csúnyán pórul járhatunk!

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy csak annyi pénzt vigyen magával amennyit aznap el kíván költeni.  Különösen idősebb és egyedül élő személyeknek ajánlom a fokozott éberséget. Ne engedjük, hogy bárki vagy bármi elterelje a figyelmünket, és ellopják kemény munkával megtakarított pénzünket és értékeinket.  Milyen jó is lenne, ha a tolvajok sokkal jobban izgulnának, mint mi!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság