2016. már 02.

Facewatch - a tolvajfelismerő rendszer

írta: steve4security12
Facewatch -  a tolvajfelismerő rendszer

facewatch.jpgAz arcfelismerő kamerarendszerek térhódítása egyelőre feltartóztathatatlan, jóllehet az emberi jogi szakértők folyamatosan jelzik aggályaikat. A közterületeken felszerelt intelligens kamerák elsődlegesen a különböző hatóságok adatbázisában szereplő "nehéz fiúkat", körözött bűnözőket, és terroristákat "vadásszák".

A nagyvállalati szektorban használatos okos rendszerek pedig a dolgozók belépési jogosultságát, és munkaidő nyilvántartását ellenőrzik. 

Forradalmi jelentősége lehet a kísérleti jelleggel működtetett Facewatch technológiának, amely egyrészt a közösségi bűnmegelőzésben, másrészt az áruházi vagyonvédelemben tölthet be releváns szerepet. Fotó: www.bbc.co.uk

A kiskereskedelmi egységekben, intézményekben és lakókörnyezetben rendszeresen felbukkanó tolvajoknak jelentősen megnehezítené a dolgát a Facewatch. Mihelyt belép a delikvens az adott üzletbe, a rendszer azonnal értesítést küld a vezetőnek, vagy biztonsági személyzetnek a hívatlan látogatóról. Ezáltal sokkal nagyobb eséllyel lehetne felvenni a küzdelmet a lopások megelőzése érdekében. Természetesen a programba előzetesen fel kell tölteni a "szarkák" fotóit ill. személyes adatait.

Kisebb városokban vagy városrészekben a kiskereskedelmi egységek a rendőrséggel együttműködve gyors és hatékony bűnmegelőzési és -üldözési rendszert tudnának az intelligens szoftver segítségével kiépíteni.

Egyelőre sokan lebecsülik a kisebb értékű bolti károkozásokat.  Hasonló a helyzet a magánszemélyek és intézmények kárára elkövetett alacsony értékű szabálysértések/ bűncselekmények esetén is. Ez  azért is probléma, mert összességében óriási értékű veszteségekről beszélhetünk, ráadásul a bűnözők nem kis hányada bolti és más kis értékű lopásokkal kezdi "pályafutását". Gyakorlatilag alacsony kockázatú gyakorló terepként tekintik a kiskereskedelmet. A nagy áruházi láncok egyébiránt évente óriási (akár milliárdos) veszteségeket kénytelenek elkönyvelni az enyveskezűek miatt.

Az adatvédelmi és emberi jogi szabályozások persze egyáltalán nem segítik a rendszer minél előbbi térnyerését.

Apropó, az egyik nyitás előtt álló nagy áruházi lánc néhány évvel ezelőtt közzétett egy "csapat" fotót a pénztárosokról és munkatársakról. A konkurens cég biztonsági vezetője pedig azon döbbent meg, hogy a fényképen több visszaélések miatt kirúgott pénztárost ismert fel. Ennél is rosszabb a helyzet a vásárlóként felbukkanó tolvajok esetében, akik szinte végig "turnézzák" a különböző üzleteket. Jelenleg biztonsági vezetők önállóan kénytelenek szembenézni a tolvajokkal,  illetve informális csatornákon értesíthetik egymást.

Egységes és szervezett online adatbázis, főleg pedig ilyen intelligens szoftver egyelőre nem áll rendelkezésre! De ami késik, az nem múlik - legalábbis én ezzel vigasztalom magam!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem intelligens vagyonvédelem bolti lopások