2016. máj 15.

Viselkedést elemző intelligens kamerák

írta: steve4security12
Viselkedést elemző intelligens kamerák

int_kamera_viselk.jpg

 Manapság már szinte senki sem égeti magát, kőkorszaki "buta" mobiltelefonnal, mert áttértünk az okostelefonokra!  Milyen érdekes, hogy a  kamerarendszerek piacán ez a  rapid fejlődés egyelőre még várat magára. Hiszen még mindig sok vállalat és intézmény használ semmire sem alkalmas, muzeális "értékű" videórendszereket.

 A hazai szélesebb körű elterjedésnek a viszonylag magas bekerülési ár, és a tájékozatlanság is korlátokat szab. Pedig ha túllépnénk, a "hogyért adják" egyszerű megközelítésen és ár/érték aránypárban gondolkodnánk, azonnal világossá válna, hogy az olcsó és gagyi megoldás a legdrágább, mert a teljes ráfordított összeg kidobott pénz! Hozzá kell tenne, hogy a gyakran 15 -20 évvel ezelőtt felszerelt kamerák egyúttal az adott vállalatról vagy intézményről kialakult képet is árnyalják!

A közismert rendszám-, és arcfelismerő algoritmusok mellett egyre több területen megjelennek viselkedési mintákat elemző technológiák.  Mai írásomban a specifikus módszerek és felhasználási területek viszonylag széles skáláját igyekszem bemutatni, hogy ezúton is inspiráljam a kedves Olvasót! 

Fotó: http://thenewdetechtive.blogspot.hu/

Bevásárlóközpontok parkolójában vagy akár gyárak belső udvarain is kiválóan bevethető a bóklászó személyek detektálását támogató algoritmus. A fejlesztők logikája szerint az emberek zöme többnyire valamilyen konkrét célt követve halad valahova, aki pedig csupán tétovázik azt a technológia előszűri. Immáron közel 80 % pontossággal képes az intelligens megoldás segíteni a biztonsági szakemberek dolgát. Üzleti környezetben könnyűszerrel ki lehet szűrni a "munka kerülőket", bevásárlóközpontok mélygarázsában pedig a mások személygépkocsija körül őgyelgőket.

Nagyvállalati területen minden nem életszerű eseményt - kerítésen átmászás, rongálási cselekmény, csomag hátrahagyása - azonnal jelez az operátornak.  Hagyományos rendszerek esetén a töménytelen képi információt a monitorok előtt szolgálatot teljesítő biztonsági személy gyakorlatilag képtelen ellenőrzése alatt tartani.

A fenti logika mentén az áruházakba érkező vásárlók, vagyis konkrétan a tolvajok előszűrésére  is alkalmas az okos szoftver. Amennyiben például egy vásárló túl sokáig tartózkodik egy  áruvitrin mellett  az jelzést generál, - jóllehet nem kell azonnal lopási szándékot feltételeznünk. Be lehet állítani szenzitív, nagy értékű árcikk elmozdítását követő, vagy akár hosszabb ideig felügyelet nélkül hagyott pénztár esetén az azonnali értesítést. Ezen túlmenően minden nem életszerű, vagy ha úgy tetszik nem szokványos eseményt is jelez a szoftver, így az operátornak nem a "tűt kell keresnie a szénakazalban", hanem egy lényegesen kisebb és főleg előszűrt csoportra kell fókuszálnia. (Hozzá kell tenne, hogy olyan innovatív megoldás amely kvázi "tálcán kínálja" fel az operátornak a tolvaj személyét egyelőre még várat magára!)

Az okos technológia a vásárlási szokásokról, a vevők nemek és életkor szerinti megoszlásáról is viszonylag egzakt kimutatásokat képes készíteni, sőt a marketing akciók hatékonyságát is képes mérni. Az un. hőtérképek segítségével pedig vizuálisan is támogatja a vezetőséget az értékesítés ösztönzési és vagyonvédelmi terveik megvalósításában. A technológia ugyanis pontosan beazonosítja a "forró" pontokat, vagyis ahol legintenzívebb a vásárlók jelenléte. Amennyiben a vásárlók száma vagy a pénztári sor meghalad bizonyos előre beállított limiteket, az előrelátó algoritmus  szintén azonnal jelez.

Közterületeken és különösen pályaudvarokon / repülőtereken használatosak olyan okos rendszerek, amelyek  szokatlan / nem életszerű magatartásokat képesek detektálni. Nem jellemző például, és ezért a technológia azonnal figyelmeztet ha valaki lerakja és ott hagyja a kézi-, vagy hátizsákját. A hirtelen irányváltás, és bármilyen feltűnő/ szokatlan viselkedés azonnal  az operátor látókörébe hozhatja a célszemélyt.  Adott esetben  ilyen jelzések - még ha a nagy részük nem is releváns -  bűncselekmények vagy  terrortámadás meghiúsításához, de legalábbis a bekövetkező veszélyforrások csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Természetesen az agresszív vagy deviáns magatartási formák beazonosítása sem okoz gondot az okos szoftverek számára. Akár nagy tömegrendezvényeken is villámgyorsan felismerik a magukkal nem bíró "erős embereket". Futball mérkőzéseken, megakoncerteken a gyors detektálás és beavatkozás akár sokkal nagyobb gondokat előzhet meg, hiszen egy kis konfliktus is könnyen eszkalálódhat. Ráadásul igen sokan  eleve a negatív kísérőjelenségek, például antiszociális magatartás  és más kockázatok miatt maradnak távol egyébiránt sikeres eseményektől.

Közterületi rendszerek bármilyen rendkívüli helyzet, például földrengést követően azonnal tájékoztatják az illetékeseket, hogy az adott városrész mely pontján alakult ki erőteljesebb zsúfoltság, amely gyors beavatkozás hiányában akár pánikot is okozhat. Japánban ahol sajnálatosan gyakoriak a földrengések már sikeresen használnak ilyen okos technológiákat. 

Természetesen az igazán nagy kihívás az erőszakhullám elleni fellépésben bevetni az okos szoftverekkel ellátott videórendszereket. Nem egyszerű a feladat, mert szinte képtelenség a tipikus terrorista profilját megalkotni. 

Roppant tanulságos, hogy mind a ikertornyok-, mind pedig a közelmúltban Franciaországban elkövetett brutális terrorcselekmények utáni  új lendületet vettek az intelligens kamerarendszer telepítések.

A megújult World Trade Center biztonságára is immáron mesterséges intelligenciával kiépített kamerarendszer felügyel. A videórendszer 6.5 hektár területet fed le (vagyis messze meghaladva az épület közvetlen kiterjedését) és közelben lévő irodaépületet és bevásárlóközpontot  is felügyel. Az intelligens szoftver azonnal felismeri ha valaki a sétáló utcában rohan vagy hirtelen haladási irányt vált, de természetesen azt is ha bárki egy csomagot hagy hátra. (Biztonsági szempontok miatt a tervezők ennél több részletet nem árultak el!)

 A Francia Állami Vasúttársaság SNCF kísérleti jelleggel már szintén elkezdett tesztelni intelligens technológiát   a terrortámadások megelőzése céljából. A 40.000 kamerából 30.000-et a vasúti kocsikban a többi 10.000 darabot pedig a pályaudvarokon szerelték fel. A szoftver képes felismerni az erőteljesebb hangokat, a rendellenes testmozgásokat, és a hirtelen testhőmérséklet változásokat is.(!) Az okos algoritmus nyilvánvaló módon nem csupán viselkedési mintákat elemez, de egyúttal előre is jelez. (predictive) A tervek szerint  a poggyászok képi ellenőrzése is egy opció.

Abban valamennyien csak reménykedhetünk, hogy az intelligens kamerarendszerek mindig törvényes keretek között (visszaélési lehetőségeket kizárva) kerülnek felszerelésre a bűn-, és különösen terrorcselekmények megelőzése céljából. 

Aki pedig úgy gondolja, hogy (az okostelefonra váltást követően) épp itt az ideje a kamerarendszerét is intelligens új generációs technológiára cserélni az forduljon szakértőkhöz

* Az intelligens kamera szoftvereket a fentieken kívül a tudományos kutatások, és a mindennapi élet számtalan területén is alkalmazzák, de mindez kívül esik az én személyes érdeklődési körömön!

Szólj hozzá

terrorveszély intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem