2016. jún 06.

A biztonsági szolgálat hozzáadott értékei

írta: steve4security12
A biztonsági szolgálat hozzáadott értékei

security_guard.jpgA hazai vagyonvédelmi - de különösen őrzésvédelmi - szolgáltatók piacát erős konkurencia harc, és részben ennek köszönhetően roppant alacsony díjszabások jellemzik. A dömpingárak aztán ördögi kört képeznek, hiszen alacsony árréssel és munkabérekkel nem lehet csodát művelni. Természetesen az egymásra mutogatás és felelősök keresése helyett célszerű az igazi megoldást kutatni. Ebben az írásomban ezt kísérlem meg.

Fotó: security-guard-for-hire.blogspot.com

A megrendelők joggal várnak el hozzáadott értékeket az őrzésvédelmi szolgáltatóktól, hiszen a puszta jelenlétük még akkor sem feltétlenül elegendő, ha az őrök udvariasak. Az is nyilvánvaló, hogy egy kiválóan megszervezett és jó fellépésű szolgálat eleve elrettenti azokat, akik egyébiránt lopásokkal ill. bármilyen más károkozással próbálkoztak volna. A legjobb eredményeket azonban kétségtelenül a dokumentált kármegelőzéssel lehet elérni! Lássuk mik a jellemző, statisztikailag is értékelhető, effektív produktumok:

lopaso_jegyzokonyv.gif

1/Lopási jegyzőkönyvek jelentik a klasszikus eredményeket a megbízók számára. A telephelyeken lévő gépjárművekből történő üzemanyag leszívástól kezdve, a céges tabletek, okostelefonok lenyúlásáig hosszú a lista. Az öltözői szekrény feltörése, és a vállalati szerszámok eltulajdonítása szintén gyakran előfordul. Az áruházakban pedig a vásárlóként megjelenő tolvajok tettenérése jelent komoly megelőző hatást!

Fotó: users.atw.hu

2/Szállítólevél vagy fuvarlevél nélküli kiszállítási kísérlet dokumentálása. Többnyire  csupán lezserségből, de estenként szándékosan bizonylatok nélkül akarnak egyes dolgozók vállalati (időnként nagy értékű) eszközöket kiszállítani. Ezt a biztonsági szolgálatok tagjai mindig írásos jelentésben rögzítik. Az közel sem elegendő, sőt szabálytalan amennyiben az őr "saját hatáskörbe" vonja a kezelést, és csupán visszaküldi az érintett elkövetőt. Ezzel a dolog közel sincs elintézve, - hiszen ezt le kell "papírozni".


img_9356.jpg3/Tehergépjárművek ellenőrzése komoly kihívást jelent a biztonságiak számára, mivel a nagy forgalom miatt általában csak kevés idő áll rendelkezésre. Különösen a hídmérlegek kijátszásából "űznek sportot" egyes "leleményes" sofőrök. Belépéskor a 20 literes marmonkanna tele van vízzel, kilépéskor pedig üres, - ez önmagában egy kb. 20 kg-os eltérést okoz. De nagy tömegű fémsúlyok ülés alá helyezésével, vagy akár az alvázra erősített nagy mágnes darabbal is lehet manipulálni. Értelemszerűen nagy értékű áruknál a 20 kg érzékeny veszteséget jelenthet a vállalat számára. 

Más  roppant "kreatív" megoldásokra is fel kell készülni. Időnként a dobozok, vagy rekeszek olyan furfangosan vannak a belső térben elforgatva, hogy önmagában a magasság, szélesség és hosszúság szorzatánál több egység van a platón! Többek között ilyen trükkök megelőzése céljából vagyonőr vagy kamerarendszer felügyeli a gépjárművek árufeltöltését! Ámbár a gépjárművek szúrópróba szerű félreállítása és a teljes rakomány alapos átvizsgálása is célravezető lehet.

4/Rongálások jelentése közel sem hálás feladat. Különösen teherautó vezetők, de targoncások is okoznak kisebb nagyobb károkat a gépjárműben, vagy pedig épületelemekben. Néha az elbocsátott dolgozó veszti el önkontrollját és üvegfelületeken/beléptető rendszeren "áll bosszút". Természetesen a biztonsági munkatársaknak ilyenkor el kell vonatkoztatniuk személyes szimpátiájuktól és a konfliktusokat elkerülve, tárgyilagos nyugalommal kell feladataikat végezniük.

security_guard_1.jpg

5/Területre történő illetéktelen bejutási vagy behatolási kísérlet. A professzionális beléptető rendszerek nagymértékben segítik az illetéktelen személyek kiszűrését. Egyes kiemelt intézményekben azonban (mint pl. bíróságok, repülőterek, stb.) fémérzékelő kapukon is át kell haladniuk a belépőknek.

Többnyire a színesfém "gyűjtők" és/vagy a házipénztárt kifosztani szándékozó bűnözők próbálkoznak éjszakai behatolással. A tettesek elfogását a kamerarendszerek számottevően segíthetik, de a járőröző vagyonőrt kísérő kiképzett őrkutya is komoly támogatást jelent. 

Fotó: work.chron.com

6/Raktárak és irodák munkaidőn túli zárásának elmulasztása. Többnyire feledékenységből, de időnként szándékosan nyitva felejtenek raktári ajtókat, irodai ablakokat. Az őrszolgálat ilyenkor haladéktalanul intézkedik, és az előírt protokoll szerint jár el. Vagy mobiltelefonon értesíti az illetékest, aki visszajön és gondosan zár, vagy a rendelkezésére álló pótkulcsokat használja. 

7/Kockázati tényezők kezelése/elhárítása. Profi szakemberek azonnal intézkednek, amennyiben az üzem területén lévő tűzzáró szakaszok árukkal vannak eltorlaszolva, de ha egy gép vagy számítógép munkaidő végeztével bekapcsolt állapotban marad azt is kezelniük kell. A hivatásukat magas szinten végzők még a tiszta íróasztal elvre is felhívják a figyelmet. 
Bevásárlóközpontokban az őrség rögvest cselekszik, ha bárki engedély nélkül kíván árusítani, de mindenféle rendbontást és antiszociális magatartást is kezelniük kell! Hátrahagyott gyanús csomagok, és fenyegető telefonok esetén szintén az előírtak szerint kell eljárni. 

8/Ittas, bódult személyek kiszűrése látszólag egyszerű feladat, hiszen szinte a legtöbb helyen használnak a vagyonőrök alkoholszondát. Manapság nagyon sok munkahelyen, a fegyelem megszilárdítása miatt, a részegen munkába lépőket a vezetőség azonnali hatállyal eltávolíttatja. Sokan nem is sejtik, hogy a munkájukat végző őröket, az ittasság miatt elbocsátott személyek időnként zaklatják, sőt  meg is fenyegetik. 

Az éjszakai szórakozóhelyeken sokkal gyakrabban fordul elő, hogy erősen alkoholos befolyásoltságú, vagy más tudatmódosító szer hatása alatt lévő személyeket kell kiszűrniük a biztonságiaknak. 

9/Baleseti helyzetek kezelésére is ki vannak képezve a vagyonőrök. Váratlan rosszullét vagy kisebb sérüléseknél azon nyomban ellátják vagy elsősegélyben részesítik a dolgozókat, súlyosabb esetben haladéktalanul értesítik a mentőket. Az egyik nagy szabadtéri rendezvényünkön a hirtelen felkerekedő viharban az egyik vendéget villámcsapás érte. Szerencsére képzett vagyonőrünk a mentők kiérkezéséig ellátta a súlyos állapotba került személyt, aki ennek köszönhetően túlélte a traumát.

A szolgálatoknak elsősorban a megelőzésre kell figyelmet fordítaniuk, különösen építési területeken, továbbá olyan ipartelepeken ahol nagy tehergépkocsi és targonca forgalom a jellemző.

10/Tűz-, és rendkívüli helyzetek kezelése/elhárítása az egyik legfontosabb feladata az őrszolgálatnak. Bármikor kialakulhat elektromos zárlattól, vagy öngyulladással egy kisebb tűz. A biztonsági szakembereknek ezt  porral oltó készülékkel azonnal el kell fojtaniuk. A dohányzásra kijelölt helyeken kívüli "bagózást" különösen olyan ipartelepeken kell azonnal megtiltani, ahol éghető-, vagy akár robbanásveszélyes anyagokat is tárolnak. A biztonsági munkatársak folyamatosan ellenőrzik a tűzzárószakaszokat, az oltó készülékeket, és menekülési útvonalakat egyaránt. 

Az egyik legnagyobb kockázat és egyben kihívás az őrszolgálatok számára a fegyveres bankrablások megelőzése és kezelése. A tűzpárbajba bocsátkozás taktikai és jogi szempontból is roppant módon megfontolandó, - csak éppen másodpercek töredéke alatt kell dönteni! Sajnálatos módon néhány kolléga már az életével fizetett, hogy elhárítsa a bűncselekményt!

 Természetesen nem hozzáadott érték, ha a vagyonőr remekül tudja használni az áruházban felszerelt kamerarendszert, de azt nem tolvajok hanem csinos hölgyek előszűrésére alkalmazza. Az különösen szégyenletes amikor a vagyon védelmével megbízott személy, visszaélve a bizalmi beosztásával maga követ el lopási cselekmény. 

A professzionális biztonsági szolgálatok nagy hangsúlyt helyeznek kollégáik képzésére, és folyamatos hozzáadott érték termelésére.   Ma már egyre inkább nem kézírással vagy írógépen, hanem számítógépen és  tabletre letöltött okos szoftver segítségével készülnek a jegyzőkönyvek. Az innovatív megoldás lehetővé teszi, hogy az időbélyeggel, geo pozícióval és fotó-, vagy hangfájllal elkészített jelentés a megrendelő illetékese számára is azonnal elérhető legyen! A hosszútávú, stratégiai megrendelő/szolgáltató reláció kiépítése mindkét fél számára egyfajta stabilitást és eredményességet generál.

A szakma nagy része méltatlanul alacsony társadalmi elismerés - és fizetések -, továbbá nem ritkán mostoha körülmények között végzi áldozatkész, felelősségteljes munkáját. Nagy kérdés persze, hogy az elhivatottság és munka iránti alázat képes-e hosszabb távon feledtetni a mindennapok megpróbáltatásait?

Szólj hozzá

vagyonvédelem őrszolgálat objektumvédelem vállalati biztonság