2016. jún 09.

BuddyGuard’s FLARE az intelligens lakásvédelem!

írta: steve4security12
BuddyGuard’s FLARE az intelligens lakásvédelem!

 buddyguard.gifAz intelligens kamera rendszerek fejlesztői egyre több okos megoldással lepik meg a lakástulajdonosokat. A mesterséges intelligenciával működő, és még laikusok számára is könnyen beüzemelhető biztonsági berendezés elsősorban az innovatív technológiák iránt fogékony (fiatalok) körében lehet népszerű.

A KickstarterBuddyGuard's FLARE marketingesei - talányos módon - azt ígérik, hogy az egyelőre fejlesztés alatt álló termék felismeri a jó és rossz közötti különbséget, és ennek megfelelően "lép akcióba". A tech újdonságok rajongói jelenleg csupán előrendelést (299$) küldhetnek a gyártó cégnek. A német, amerikai, angliai és holland támogatók immáron több mint 160,000 Eurót gyűjtöttek össze a projektre!

Fotó: www.spygoodies.com

 A Canary rendszer - amelyről korábbi írásomban már beszámoltam - immáron gyártásba került és megrendelhető. Jóllehet erről a termékről egyelőre nagyon kevés konkrét információ jelent meg, mindazonáltal érdemesnek tartom arra, hogy röviden bemutassam a kedves Olvasónak!

Mindkét megoldás szorosan kapcsolódik egy okostelefon applikációhoz, amelynek segítségével bármikor hazanézhetünk, vagy akár értesítést/riasztást is kaphatunk. Amennyiben a FLARE nem tudja elérni a tulajdonosát, akkor az előre beprogramozott személyeknek küld jelzést. Egyébiránt manapság már riasztó berendezések beélesítése, videó-, kaputelefon vezérlése, és bejárati ajtó nyitása is kezdeményezhető smartphone applikáció segítségével. 

Lássuk a jópofa elnevezésű termék legfőbb előnyeit:

1/ Arcfelismerés (ez persze immáron nem újdonság!) Az okos algoritmussal felismeri a családtagokat és ilyenkor nem is rögzíti a felvételeket, ugyanakkor azonnal beazonosítja ismeretlen/illetéktelen személyeket és riasztást generál.

2/ Hangfelismerő funkcióval is rendelkezik (ez egy jelentős újítás) . A felhasználónak beszélnie kell a "géppel", hogy az szép lassan megismerje hangszínét és szóban is utasíthassa azt. 

3/ Helymeghatározás az okostelefon jelzései alapján működik. Pontosan érzékeli a készülék, amikor a tulajdonos eltávozik, vagy éppen hazaérkezik. Ez az arc és hangfelismerés mellett egy további biztonsági opció. 

4/ Magánélet védelem (ez egy viszonylagos nóvum). Amikor hazaérkezünk a rendszer a kamera lencséjét eltakarja, hogy az ne fürkéssze privát életünket.

5/ Kisállatvédelem (ez sem új keletű). Nem fog téves riasztást generálni ha négylábú kedvenceink távollétünkben "feldúlják" lakásunkat. 

6/ Naptári előjegyzésekre is képes (ez relatíve újszerű funkció)! Elő lehet jegyezni, hogy mielőtt szabadságra megyünk emlékeztessen minket, hogy kérjük meg a szomszédunkat a ház körüli dolgok elvégzésére, például locsolásra. 

Az intelligens megoldás az alábbi technológia elemekből áll:

1080p HD kamera, infra mozgásérzékelő, sziréna, beépített hőmérséklet érzékelő (amely azonnal értesít hirtelen változásokkor), szabotázsjelző, mikrofon, hangszóró (mihelyt a betörő betoppan olyan szokásos hangokat játszik le mintha a tulajdonos éppen mosna, vagy takarítana)

Az intelligens kamerarendszerek elsődlegesen nagyvállalati és közterületi felhasználásra lettek kifejlesztve. Az utóbbi években azonban a privát szférában is egyre több, megfizethető termék jelenik meg! A lakossági felhasználás terjedése a technológiával szembeni averziót is oldhatja, mivel sok emberjogi szakértő  aggódik a személyiségi jogaink megsértése miatt. 

Ezek az okos technológiák elsődlegesen kisebb lakások védelmére alkalmasak, és olyan személyeknek ajánlanám, akik kedvelik a modern elektronika vívmányait. Nagy méretű, és akár több szintes, tagolt családi házak biztosítására nyilvánvalóan más megoldást kell választani!

Az intelligens kamerarendszerek térhódítása véleményem szerint megállíthatatlan. 

Szólj hozzá

biztonságérzet bűnmegelőzés lakás védelem intelligens kamerarendszerek intelligens vagyonvédelem magánbiztonság