2016. júl 12.

10 tipp, hogy ne válj a drog áldozatává!

írta: steve4security12
10 tipp, hogy  ne válj a drog áldozatává!

drog.jpgÉvente gyakorlatilag menetrendszerűen újabb és újabb felnövekvő naiv generációk válnak drogfogyasztóvá, vagy függővé. Számomra több mint meglepő, hogy időnként a szakértők is relativizálják, sőt szinte elbagatellizálják a kábítószer fogyasztás kockázatait. Továbbá egyre többen forszírozzák a dekriminalizációt,  és még az orvosi célú felhasználás is felmerült már. 

 Lehet persze, hogy az én korosztályom (60 éves vagyok) könnyen beszél mert mi kísértésbe sem eshettünk, lévén akkortájt minket nem kínáltak füves cigivel, vagy partidroggal. Fotó: www.bbc.co.uk

Véleményem szerint a jó közérzet és hangulat megteremtéséhez sem alkoholra sem pedig anyagra  nincs szükség! A nagy bulik felfokozott hangulata sok szórakozni vágyó fiatalt magával ragad, és egyesek nem tudják, hogy hol a határ! Évente szedi áldozatait túlzott vagy illegálisan előállított drog!

Lehetséges, hogy szemben megyek az ún. mainstream-mel, de azért megosztom javaslataimat bulizni vágyó fiatalokkal: 

 

1/ Ne féljünk nemet mondani! Teljesen fölösleges  állandóan "jó fej" szerepkört  játszanunk, aki mindenben benne van. Ráadásul az akaratgyenge, vagy ha úgy tetszik szubmisszív személyek sokkal nagyobb eséllyel válnak bűncselekmények áldozatává.  

2/ Legyenek jó barátaink, akik elfogadnak minket, és soha ne engedjünk semmiféle csoport nyomásnak! Ha olyan baráti körrel lógunk együtt akiknek a zöme piál és drogot fogyaszt, eleve nagy kockázatot vállalunk!

3/ Kérjük ki szüleink, nagyszüleink véleményét, mert felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal rendelkeznek. Ha nehéz helyzetbe kerülünk, azt  a tudatmódosítók  soha sem fogják megoldani!

drog_fugges.jpg

4/ A szerek helyett inkább sportolással, kirándulással és pozitív életcélokkal dobjuk fel hangulatunkat! Az igazi eufórikus sikereket senkinek sem adják ingyen, - azokért meg kell dolgozni. Lehet persze a rövidebb, de sokkal rizikósabb egészségünket is romboló utat választani...Fotó: www.medicaldaily.com

5/ Ne engedjük, hogy a "cucc" vagy bármilyen banda szellem átvegye fölöttünk a kontrollt, és elválasszon minket szüleinktől, barátainktól, - de legfőképp igazi énünktől.

6/ A már függővé vált ismerőseink véleménye helyett inkább a valóságos információkat és adatokat tanulmányozzuk! Nem árt ha tisztában vagyunk vele, hogy egyes szerek  (date rape drugs) mint például GHB vagy közismert nevén Gina eszméletvesztéssel jár és bárki a szexuális erőszak, vagy kifosztás áldozata lehet. A dizájner drogok különösen veszélyesek, mert időlegesen nincsenek tiltó listán.  Az egészségügyi kockázatok mint például dehidratálódás vagy depressziós tünetek, fertőzés veszély hosszan sorolhatóak...

7/ Legyen saját egyéniségünk, és életcélunk, amit meg akarunk valósítani, továbbá legyünk következetesek. Nem az számít ugyanis amit mondunk, hanem amit teszünk! Inkább váljunk követendő példává, mintsem eltűnjünk az arctalan tömegben!

8/ Ha nagy partin veszünk részt, legyen egy tervünk! Mindig legyen mellettünk valaki, aki segítségünkre siethet, - de minimálisan egy jó barát vagy szerettünk telefonszáma, akit bármikor felhívhatunk! Élvezzük, de éljük is túl a nagy nyári bulikat. (Ezúton is ajánlom korábbi bejegyzésemet!)

9/ Vállaljunk felelősséget saját magunkért, egészségünkért és integritásunkért, és merjük véleményünket mások előtt is bátran elmondani - még akkor is, ha lehurrognak minket. Nem attól válunk menővé, ha sodródunk, hanem pont attól, ha ki merünk állni véleményünk mellett akkor is, ha éppen kisebbségbe kerülünk. 

10/ Ha valaki bajba kerül és elveszti az eszméletét azonnal nyújtsunk segítséget! A tudat módosulás vagy akár eszméletvesztés ugyanis önmagában is probléma, de a magatehetetlen ember számtalan bűncselekmény (kifosztás, nemi erőszak) célpontjává válhat. Nem árt ha tudjuk, hogy egyes "hiénák" pont a betépett személyekre vadásznak!

A józan ítélőképességünk, a tisztánlátásunk megőrzése egyben az életesélyeinket és jövőnket is meghatározza. A "fű" felpörget, elkábít, de előbb-utóbb függőséget okozhat, amiből roppant nehéz a kitörés. Az egyre fokozódó dependencia olyan mókuskerékbe zárja az áldozatát, ami tönkreteheti a családi kapcsolatait, sőt előbb utóbb bűnözők közé sodorhatja.  De a legrosszabb forgatókönyv szerint, szellemi, lelki és testi leépüléssel is számolni lehet. 

Forrásmunka: https://www.ncadd.org

Szólj hozzá

nemi erőszak bűnmegelőzés humán kockázatok veszélyforrások