2016. aug 02.

Okostelefonok vs. buta hibák!

írta: steve4security12
Okostelefonok vs. buta hibák!

okostelefon_kockazat.jpgImmáron több mint kétmilliárd felhasználó élvezi világszerte az okostelefonok által nyújtott előnyöket. Miközben egyesek teljesen elzárkóznak a számukra bonyolultnak tűnő kütyüktől, mások már autóvezetés közben is telefonálnak és sms-eket olvasnak/írnak!

A számítógépek szerepét egyre inkább átveszi a mindig kéznél lévő eszköz, amely egyre elválaszthatatlanabb módon helyet követel magának. Bárhol rápillanthatunk Facebook profilunkra, vagy mail-boxunkra, - mozijegyet foglalhatunk, vagy pizzát rendelhetünk, és még hosszan lehetne sorolni a felhasználási opciókat. A rengeteg kényelmi és szórakoztató funkció óvatlan használata mindazonáltal nem ritkán kockázatossá is válhat! Valószínűleg lélegzetelállítóan cool érzés nagy sebességgel haladó személygépkocsit kontroll alatt tartani, és eközben messengeren chatelni. Hideg fejjel viszont könnyen belátható, hogy elegendő egy  váratlanul felbukkanó közlekedési akadály - vagy egy szembe közlekedő hasonlóan telefont használó sofőr - és máris megtörténhet a végzetes baleset!
Fotó: www.fastcoexist.com

Lássuk a legjellemzőbb hibákat/kockázatokat:

1/ Ideális esetben munkahelyen vagy nyilvános helyeken egy percre sem kellene hátrahagynunk "hűséges társunkat" nehogy lába keljen. A technológiai csoda értékénél esetenként nagyobb "csapás" is érhet minket telefonlistánk, személyes adataink, és közösségi profilunk, különösen pedig a szenzitív adataink illetéktelen személyekhez kerülése révén. A tolvaj különösen akkor férhet könnyen hozzá kényes infókhoz, ha a keresési előzményeket nem törüljük ki rendszeresen. Ha mégis ellopják készülékünket nyomon követhetjük, távoli hozzáféréssel adatokat törölhetünk, és persze meg is találhatjuk feltéve ha be van kapcsolva a mobil internet kapcsolat.

2/ Sokan megfeledkezünk a belépési jelszó használatáról, ezáltal bárki azonnal hozzáférhet titkainkhoz, levelezéseinkhez, üzeneteinkhez. Biztonsági szempontból célszerű nehezen megfejthető, és időnként megváltoztatott "kulcsot" használnunk! A minőségi termékek manapság már a viszonylag komoly védelmi szintet nyújtó biometrikus (ujjlenyomat) azonosítást is lehetővé teszik.

3/ Nagyon sok applikáció gyakorlatilag teljes hozzáférést kér Google fiókunkhoz. Drága árat kell "fizetnünk" ezekért az ingyenes programokért mert a gyártók többek között személyes adataink például magán e-mail címeink értékesítésével jutnak jövedelemhez, - nem kell tehát csodálkoznunk ha tömegesen érkeznek a reklám üzenetek. Különösen akkor kerülhetünk bajba, ha elmentjük az passwordjeinket és nem lépünk ki az appokból. Személyes adatainkat, fotóinkat vírus támadás érheti, vagy egy képzett hacker lophatja el ID-nkat és akár önkényesen oszthat meg nevünkben kompromittáló posztokat.

4/ Elvonja figyelmünket. A szinte nélkülözhetetlen mobil sokaknál olyan fokú függést generál, amely sajnos már nagyon sok balesetet okozott, - legyen szó gyalogosokról vagy akár személygépkocsi sofőrökről! Különösen veszélyes, ha a készülék minden új értesítést  hangjelzéssel és felugró ablakkal jelez, és a felhasználó oly mértékben kíváncsi, hogy bármilyen élethelyzetben is van azonnal a készülékére pillant. A beérkező rövid üzenetekre a séta közbeni, de különösen a volán mögüli azonnali kényszeres válaszadás könnyen megbosszulhatja magát! Pedig könnyűszerrel be lehet állítani a hangjelzés és felugró ablak nélküli üzemmódot, - és még a felgyorsult világban sem kell minden üzenetre azonnal reagálnunk. Természetesen sok időt - sőt akár életünkből hátralévő hosszú éveket is - megspórolhatunk ha vezetés közben is a smartphone-unkon lógunk! Kérdés  csupán, hogy megéri-e a sietség? Egyes becslések szerint az USA-ban az autóbalesetek 25-30%-át közvetlenül vagy közvetve az okostelefonok okozzák!

5/ A szelfi készítés önfeledt hóbortja is néhányszor kisebb-nagyobb, sőt esetenként halálos - balesetbe torkollt! A ragályosan terjedő őrület és különösen a mindenkit túlszárnyalni vágyó attitűd mindaddig ártalmatlan versengő magamutogatás, amíg nem lépjük túl a józan ész határait.

6/ A mobil bankolás is rohamosan terjed világszerte, hiszen manapság már a tranzakciók felét nem számítógépről kezdeményezik. Sajnos a képzett hackerek elég sok naiv áldozatot megszabadítottak már a folyószámláján lévő megtakarított pénzétől. Tökéletes biztonság természetesen közel sem érhető el, de az alábbi tippek sokat segíthetnek:

a/ védjük készülékünket passworddel (A banki applikációhoz pedig különösen nehéz jelszót válasszunk, amely betűt, számot és akár valamilyen szimbólumot is tartalmaz, és ne válasszuk a kényelmes jelszó mentési opciót!)

b/ tranzakció közben soha se használjunk nyilvános wi-fi-t

c/ használat után minden applikációból lépjünk ki

d/ soha se fusson applikáció a háttérben, különösen pénzügyi tranzakció közben

7/ Gondoljuk végig a gps koordináták funkció (geopozíciók) bekapcsolását, és az általunk meglátogatott helyszínek  megadását, mert könnyen áldozattá válhatunk. Sok olyan applikáció (pl. FoursquareShopkick, stb.) is letölthető, amelyek segítségével áruházakat és éttermeket értékelhetünk, de egyúttal ismerőseinknek is "eldicsekedhetünk" egy megosztással, hogy éppen hol tartózkodunk. Ez természetesen mindaddig ártatlan játék, amíg dörzsölt bűnözők meg nem tudják, és szépen kirámolják otthonunkat, amíg mi ismerőseinket igyekszünk elbűvölni...Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, de tizenéves fiatalok akár galád bűnszervezetek látókörébe is kerülhetnek mint könnyű préda...

8/ A Pokémon go őrület népszerűsége és robbanásszerű terjedése rekordokat dönt, de szinte előre kitapinthatóan szintén meg vannak a maga kockázatai, különösen akkor, ha a felhasználó autóvezetés közben "játszik"! A tervezők  figyelmeztetnek ugyan, hogy mindenki körültekintően használja a szenvedéllyé váló játékot, - attól tartok azonban nem túl nagy sikerrel, hiszen az első balesetek már megtörténtek! 

9/ Az okos készülékek szép lassan olyan mértékben életünk részévé válhatnak,  hogy viselkedésünk, értékrendszerünk, és attitűdünk is megváltozhat, és nem feltétlenül az előnyünkre. A virtuális tér beszippanthat minket - és ha nem vagyunk elég erősek - részben baráti és családi kapcsolatainkat is aláássa. Miközben csatlakozunk a kiber univerzumhoz lépésről lépésre eltávolodunk a valóságtól.

Szélsőséges esetben a túlzott függés egészségügyi problémákat (például szív-, emésztési, testtartási és alvási panaszokat) is okozhat, - legalábbis egyes kutatások ezt igazolják. A látás romlásáról már több felhasználó -  különösen akik nem bírnak ellenállni a miniatűr "képernyőn" megjelenített hírek olvasásának - szerzett keserű tapasztalatokat.

10/ Az okos eszközünket könnyen ellenünk fordíthatják, ha lehallgatják beszélgetéseinket, illetve hozzáférést nyerhetnek üzeneteinkhez, képeinkhez egyaránt. Nem véletlenül nevezik az egyik legismertebb márkát SpyPhonenak. Ha az a gyanúnk, hogy kémprogramot telepítettek a készülékünkre, érdemes a Factory reset funkcióval azt eltávolítani! 

Phishing Scams-nek nevezik azokat a kéretlen e-maileket vagy instant üzeneteket, amelyek  személyes adatok megadására "csábítanak" valamilyen attraktív felhívással, mint pl. postai küldemény átvétele, banki visszaigazolás, last minute nyaralások. Jó lesz tehát higgadtnak maradnunk, mielőtt bármilyen személyes adatot, különösen bankszámla információt bárkinek is kiadunk. Amennyiben nem használjuk aktívan az internetet, wi-fit, hely megjelölés funkciókat, azonnal lépjünk ki. Részben kevesebb a készülék fogyasztása, részben pedig lényegesen kisebb a kockázati kitettségünk. Felmérések szerint a felhasználók legalább 30 %-a folyamatosan fent van az interneten, és azt követően sem lép ki  miután már nem használja azt.

 

Az intelligens technológiát egyre erőteljesebben ellepik a kényelmünket és játékszenvedélyünket kihasználó applikációk. A gyártókat, forgalmazókat  elsősorban az üzleti szempontok vezérlik, és csak a legritkább esetben modellezik le a várható kockázatokat. Ember legyen a talpán, aki képes követni a folyamatos fejlesztéseket és ellenállni a csábításnak. 

Elővigyázatos - vagy átlagosnál jobban aggódó - szülők számára létezik olyan tizenévesek számára nem túl jól hangzó applikáció (ParentBlocked) amely távoli hozzáférést és bizonyos tiltásokat tesz lehetővé. Többek között nem engedélyezi a gyerek vezetés közbeni "okoskodását", 24/7 rendszerben ellenőrzés alatt lehet tartani az egyes felhasználási módokat, távolról is kikapcsolhatók egyes applikációk. 

A technológia térnyerése megállíthatatlan, viszont nem árt ha csak okosan és hideg fejjel használjuk!

Szólj hozzá

lehallgatás közbiztonság okostelefon bűnmegelőzés távoli hozzáférés