2018. dec 01.

Ostoba betörők

írta: steve4security12
Ostoba betörők

stupid_burglar.jpg

El tudjuk képzelni, hogy Mekkmester-szintű betörők egymást verik fejbe féltéglával, vagy épp egy rendőr lakásába törnek be?

Pedig a valóságban ennél még ostobább "kunsztokra" is képesek egyes versenyzők. Ebben a műfajban is felbukkannak rendkívül műveletlen egyedek, akik elemi ismeretekkel sem rendelkeznek, de azért belevágnak a közel sem kockázatmentes tevékenységbe. Ezek a pancserek egyúttal, az internet segítségével, közröhej tárgyává is teszik magukat. Mai írásomban bemutatok néhány szórakoztató történetet, - már csak azért is hogy árnyaljam azt a képet, amely a zsiványokról kialakult.

Tipikus történet, hogy felkészületlen bűnözők későn (vagy egyáltalán) nem veszik figyelembe a kamerarendszerek jelenlétét. Következésképpen az okos kamerák szinte minden oldalról - szemből és profilból is - képeket rögzítenek az elkövetőkről, nagyban megkönnyítve így a hatóságok felderítő munkáját. A felvételen látható IQ bajnok, miután belenéz a kamerába. utólag többször visszatér az adott helyre és immáron elrejti az arcát, mintha ezzel törölni tudná a már rögzített felvételeket!

A kirakat betörési kísérlet közben bűntársát fejbe verő egyed bumfordiságán meg lehet szakadni a nevetéstől, de egyúttal kis szomorúságot is érezhetünk az emberi butaság mélysége miatt. Jóllehet az üvegfelületet nem sikerült betörni, de tettestársa vélhetően nem úszta meg legalább egy enyhébb agyrázkódás nélkül! A kínai rendőrség közleménye a párost a föld legbutább bűnözőinek titulálta, a feltöltött videót pedig milliók nézték- és osztották meg.  Ez a két fiatalember egyáltalán nem lehet büszke erre a kétes dicsőségre, amely vélhetően hosszútávon végigkíséri életüket. 

A szelfi őrület lett a veszte annak a fickónak, aki a lopott SIM kártyát felhasználva készített magáról fotót, és épp az áldozat kollégájának küldte meg az inkriminált fotót, aki azonnal a rendőrséghez fordult. 

Gyakran előfordul, hogy a behatolási kísérlet közben, a tetőszerkezet megbontása során, a pancserek egyszerűen bezuhannak az üzlettérbe. De arra is volt már példa, hogy a szűk ablakba vagy szellőző nyílásba szorult csibészt a hatóságoknak kellett kiszabadítaniuk szorult helyzetükből. Ezek a mindenre elszánt szánalmas figurák  beszűkült tudatállapotukban a legelemibb elővigyázatosságra sem képesek. 

A gyors és könnyű haszonszerzési vágy egyeseknél a még - egyébiránt is - limitált agyi kapacitást is tovább szűkíti, és megfontolatlan akciókra sarkalja őket. Igen gyakran az alkohol- és drogfüggőség hajszolja a szerencsétleneket abba az eltorzult tudatállapotba, ahol a gátlások mellett a józan eszüket is elvesztik.

Egy percig se gondoljuk, azonban, hogy a "túlsó oldalon" csak hülyék vannak. Természetesen a kép korántsem ilyen egysíkú, mert a fenti példákkal ellentétben jóval több okos és rafinált bűnöző okoz folyamatos fenyegetést valamennyiünk számára. 

Szólj hozzá

közbiztonság lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság