2020. már 04.

Van-e feladatuk a biztonsági cégeknek a terjedő koronavírus járvánnyal?

írta: steve4security12
Van-e feladatuk a biztonsági cégeknek a terjedő koronavírus járvánnyal?

koronairus_usa.jpg

Az a véleményem, hogy legtöbbünk semmit sem tesz az aggódáson túlmenően, sőt azokat vádolja pánikkeltéssel, akik éppen a pánik megelőzése érdekében szorgoskodnak.

     Már a kertek alatt lopakodik a fenyegető koronavírus  hiszen Olaszország északi régiója meglehetősen közel van hozzánk. Sőt Budapestre is megérkezett Iránból a fertőzés ! Immáron nem csupán a Kínából, és Lombardiából érkező személyek esetén van szükség megfelelő óvintézkedési protokollra. Dél-Korea, és Irán mellett számtalan más országban is felbukkant a félelmetes kórokozó. Az alábbi térképen folyamatosan nyomon követhetjük az eseményeket: Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

Az eddigi tapasztalatok alapján a hatóságok a lehető legprofesszionálisabb működéssel sem képesek a határoknál megállítani a járványt!

Az észak olaszországi tapasztalatok pedig rendkívül figyelemre méltóak. Mattia ( 38 éves sportoló ) napokon keresztül vírushordozó volt, és közben számtalan emberrel találkozott. A várandós feleségének csak később jutott eszébe, hogy a férje egyik kollégája Kínában járt. Hazánkban egyelőre csupán  2 fertőzött  személyt regisztráltak!, Mindazonáltal az előrelátó személyek és gazdasági társaságok, már megtették a megfelelő intézkedéseket. Felmerül a kérdés, hogy az állami szervek mellett a magán biztonsági társaságoknak van -e bármilyen feladatuk ? Szerintem van! Foto: Aljazeera

o A magán biztonsági cégeknek gondoskodniuk kell munkatársaik és főleg a vagyonőrök egészségének megőrzéséről, mert eleve magas a kockázati kitettségük. Nem engedhető meg, hogy influenzával fertőzött lázas munkatársak szolgálatba lépjenek, mert a legyengült immunrendszer kevésbé képes ellenállni az esetlegesen felbukkanó koronavírusnak! Az sem engedhető meg, hogy a kollégák kimerülten lépjenek szolgálatba, - a mai körülmények között pedig különösen nem! Ha felmerül a fertőzöttség gyanúja a vagyonőrt azonnal haza kell küldeni, mégpedig úgy, hogy eközben senkivel se érintkezzen. Amennyiben a hazaküldése biztonságosan nem oldható meg, izolálni kell és azonnal kapcsolatba kell lépnie - telefonon a háziorvosával. A fertőzés gyanúja esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ  ingyenes zöld száma is hívható: 0680277455. A szakemberek által javasolt protokollokat, mint gyakori alapos kézmosás, kézfertőtlenítő alkalmazása, stb. a vagyonőröknek fokozottan követniük kell, mert sok emberrel találkoznak és matematikailag bárki lehet vírushordozó! Célszerűnek tartanám a kézfogások mellőzését is, még ha az esetleg megütközést is válthat ki.

o Ideális esetben a vállalatoknak a megszokott megengedő magatartásukat meg kellene változtatniuk. A lázas betegeket, és erőteljesen köhögő személyeket azonnal haza kellene küldeniük, akkor is ha csupán influenzásak, vagy megfáztak. Ezt az elsődleges szűrést az üzemek bejáratánál már a biztonságiak is elvégezhetnék. Ilyen pandémiás időszakban minden apróságnak jelentősége lehet. A betegség, főleg pedig a fertőző betegség nem játék. 

o Egy biztonsági cégnek folyamatosan értékelnie kell a megrendelői és saját kockázati kitettségeit. Napjainkban a világgazdaságra, a vállalatok működésére és nem utolsó sorban valamennyiünk egészségi állapotára nézve is komoly kockázati fenyegetést jelent a terjedő koronavírus járvány.

A  biztonsági cégeknek pandémiás-, és üzleti folytonossági  tervet kell kidolgozniuk, az esetlegesen hazánkban is erősödő járvány helyzetre tekintettel. A kézfertőtlenítő szerek beszerzése és speciális légtisztítók alkalmazása is csökkentheti a kockázati kitettséget.  Az előrelátó szervezettség, a kész forgatókönyvek nagymértékben elősegítik az esetleges veszteségek minimalizálását. és megelőzhetik a kapkodást vagy a legrosszabbat, a pánikot! Érdemes "forgatókönyveket" készíteni az esetleges karantén bevezetésére, vagy a kockázatok miatt "betegállományba kiírt" dolgozókra is.  A cégek egy része  súlyosabb helyzetben, élhet az otthoni munkavégzés lehetőségével, vagy videokonferenciákat is beiktathatnak a személyes találkozások helyett. A vagyonőrök jóllehet de jure nem számítanak közfeladatot ellátó személynek, nem tudnak home working rendszerben dolgozni. Nekik a legnehezebb körülmények között is helyt kell állniuk!

o Az edukáció mindig is fontos volt, de jelen helyzetben talán mindennél fontosabb. Valamennyiünknek célszerű tanulmányoznia a Nemzeti Egészségügyi Központ által közzétett eljárásrendet!  Jó lenne, ha a hozzáállásunkat is kicsit megváltoztatnánk. Milyen bölcs a magyar közmondás; "Amit ma  megtehetsz, ne halaszd holnapra!" A nagyvállalatok zöme is egyelőre kivár, jóllehet aggódnak az esetleges karantén elrendelése, és az abból következő  termelési korlátozások miatt. A magán biztonsági társaságoknak elemi érdeke és kötelessége kollégáik képzése és felkészítése az esetlegesen bekövetkező járvány helyzetre! Még az olyan apróságnak tűnő dolgokat is drillezni kell mint az alapos és gyakori kézmosás!

o Rendkívül fontos az idő tényező, már csak azért is, mert a vírus lappangási ideje két hét. Már jelenleg sem zökkenőmentes egyes termékek, például szájmaszkok beszerzése. Akik késlekednek a preventív intézkedések bevezetésével könnyen azzal szembesülhetnek, hogy később sokkal nagyobb erőfeszítések és anyagi ráfordítások árán tudnak csak védelmi eszközöket beszerezni, és elhárító lépéseket tenni. Már jelenleg is több védőeszköz ára irreális mértékben megemelkedett! Természetesen az egészségünk megóvása mindennél fontosabb! Talán nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet  (WHO)  január végén magas szintűre emelte a járvány nemzetközi veszélyességét!  Az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. felajánlotta prevenciós jellegű közreműködését a megrendelői számára, és egyre többen igénybe is veszik megelőző jellegű szolgáltatásainkat!

Egyáltalán nem mindegy, hogy proaktív, aktív, vagy passzív (kiváró) stratégiát választunk! Természetesen a legjobb verzió esetén amennyiben időben lépünk lehetséges, hogy csupán fölöslegesnek tűnő kiadásokat generálunk. De a legrosszabb verzió esetén a kivárásnak (késlekedésnek) nagyon súlyos  - sőt esetleg helyrehozhatatlan -  következményei lehetnek! Egyes vélemények szerint a tavaszi felmelegedéssel a járvány veszély megszűnik. Nagy kérdés, hogy elegendő-e, ha csupán vágyaink és reményeink látószögéből közelítjük meg ezt a helyzetet, vagy pedig hideg tárgyilagossággal és megfelelő előrelátással! Egyébiránt a cselekvés halogatása, a valóság negligálása általában csak fokozza a szorongást! Önnek mi a véleménye?

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet kockázatkezelés rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások