2021. aug 24.

Megállíthatjuk a betörőket csapdával?

írta: steve4security12
Megállíthatjuk a betörőket csapdával?


lighting2.jpgA klasszikus vagyonvédelmi megoldások mellett, mint betörésjelző rendszerek telepítése, sokan próbálkoznak innovatív megoldásokkal. Többszörösen megkárosított elkeseredett tulajdonosok, időnként a jogszerűség kereteit feszegető vagy azt túllépő módszerektől sem riadnak vissza.  Sokan emlékszünk arra az ügyre, amikor a szerencsétlen ingatlan tulajdonos elektromos áramot vezetett kerítésébe, amely sajnálatos módon tragédiát okozott. Természetesen mindenkinek joga van értékei és vagyona megóvásáról gondoskodni, de kizárólag jogszerű bevizsgált és engedélyezett eszközökkel, amelyek mások testi épségét, és főleg életét nem veszélyeztetik. Jelen írásomban csupán tájékoztatást kívánok nyújtani, - de a legtávolabb áll tőlem, hogy bárkit is jogszerűtlen cselekményekre sarkalljak!

Fotó: Security Lighting as a Burglary Deterrent

best-protective-garden-plants-to-grow-to-deter-thieves-and-burglars-from-your-home.jpg

1/  A kerítés mellé közvetlenül illetve az ablakok alá ültetett tövises vagy buja növényzet,   szinte áthatolhatatlan akadályt képez és mint egy erős várfal védi otthonunkat! Ez a bio akadály nagy mértékben megnehezíti a rossz fiúk dolgát és ráadásul   a környezetünket is széppé varázsolja. A sűrű növényzet a csibészek dolgát márcsak azért is teszi bonyolultabbá, mert az előzetes terepszemlét is meghiúsítja. Éles hegyű kovácsolt vas kerítések is könnyűszerrel csapdába ejthetik a hívatlan látogatókat. 

Fotó: Dengareden

2/ Mozgásérzékelős lámpák használata szintén meglepi a betörőket, hiszen mihelyt belépnek a kertbe azonnal "reflektrorfénybe" kerülnek. A zsiványok pedig mint közismert, szeretnek az éj leple alatt feltűnés menetesen akcióba lépni. Kevesen tudják, hogy a hatékony éjszakai megvilágításnak nagyobb az elrettentő ereje, mint a kamerarendszereknek! 

605ef14996a18d5efa78ae09981cd2aa.jpg

3/ Gyakori megoldás a kertben kifeszített zsinór vagy drót, amelybe, ha beleütközik a bűnöző lába valamilyen erős hanghatást generál. Ügyes ezermesterek akár pisztolylövésre emlékeztető zajhatást is tudnak generálni. De egyszerű üres konzervdobozok is felhasználhatók annak érdekében, hogy frászt hozzanak a mit sem sejtő besurranó tolvajra. Olyan okos riasztórendszerek is léteznek, amelyek erőteljes pitbull ugatást vagy akár rendőrségi sziréna hangot generálnak !

4/ Klasszikus kerti csapdák!. A The Telegraph beszámolója szerint az angliai lakástulajdonosok közül 20-ból egy  alkalmaz valamilyen  egyébként többnyire illegális csapdát. De egyes elvetemült állampolgárok a harcászatban megszokott medvecsapdát vagy nyárscsapdát is rendszerbe állítanak, mely  jogi szempontból nyilvánvalóan teljes mértékben elfogadhatatlan.  Hozzáteszem, hogy  - az ilyen akár emberélet kioltására is alkalmas eszközök alkalmazása miatt - egyesek már börtönbe is kerültek. 

Fotó: How to Make a Swinging Log Trap

5/   Elektromos kilincs! A bejárati ajtó elektromos sokkoló hatásával is kísérleteznek egyesek, mindez ideig azonban eredménytelenül. Részben kesztyűs kézzel leküzdhető, másrészt jogilag is rendkívül aggályos lenne használata.  Legfőképp pedig vétlen személyek vagy akár barátok és családtagok is áldozatul eshetnének.

 security-fog-systems.jpg 6/ Füstágyú. Az immáron több éves innovatív technológia egyelőre egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött   reményeket.  Lényege, hogy a behatoló személy számára átláthatatlan sűrű füstöt generál, -  amelyből azonnal menekülni igyekszik. A pillanatok alatt megjelenő füstköd egyébiránt nagyon finom szemcséjű, - emberi életre és egészségre teljesen veszélytelen, de még a berendezési tárgyakban sem okoz semmilyen kárt. Személyesen is teszteltem a rendszert, - de nem látok benne fantáziát!

Az újszerű műszaki megoldás a közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag kisebb helyiségekben, hanem akár nagyobb üzemcsarnokban is alkalmazható. Fotó: D.S.I.

7/ Pepperalarm. A paprika spray-vel "betárazott" riasztó rendszer első körben csupán  hangjelzéssel igyekszik elrettenteni a gazfickókat.. Amennyiben az nem hátrál, második körben erős paprika spray-vel fújja szembe. Célszerű módon ezt az eszközt olyan helyre helyezik el, ahol megakadályozható - például előszobából - a további behatolás. Természetesen ennek az eszköznek a használata is felvet jogi kérdéseket, és nem is engedélyezett a világ legtöbb országában. 

Fotó: www.diytrade.com

8/ Könnygáz ellencsapás. A hivatalosan klórbenzilidén -malonitril-nek vagy röviden CS gáznak nevezett anyagot elsősorban rendőrök használják huligánok és garázda személyek ellen. Minden épeszű ember azonnal igyekszik elhagyni azt a helyet, ahol ez a kellemetlen könnyezést-, maró érzést-, vagy akár hányingert is kiváltó gázt érzékeli. Használata szinte világszerte illegálisnak minősül. 

 9/ Altatógáz ellencsapás. Ezt a koncepciót egy budapesti rendőr dolgozta ki már 1935-ben. Lényege, hogy a csirkefogót egy sűrített palackban tárolt altató gázzal "ütik ki", és teszik ártalmatlanná.  A leleményes megoldás mind a mai napig nem került alkalmazásra bűnmegelőzési és vagyonvédelmi célokra. Sajnálatos módon rendszeresen érkeznek jelentések arról, hogy a jogszerűséget kevésbé követő rablók - ezt a technológiát használva -  előzetesen altatógázt juttatnak a lakásba és ezt követően zavartalanul tudnak fosztogatni. 

smart-water.jpg

10/ SmartWater. A behatolást követően az okos megoldás egy olyan egyedi vízpárát permetez az illegálisan behatoló személyre, amely egészségre ártalmatlan, viszont hetekig nem eltávolítható. Az emberi szem számára láthatatlan anyag UV fényben  azonnal láthatóvá válik, és az elkövető könnyen beazonosíthatóvá válik! 

Fotó: LockRite

Nagyon hasonló elven működik a DNA spray, amely csatlakoztatható a már felszerelt riasztó rendszerhez is.  A speciális vízpára kipermetezését akár a feltelepített érzékelő, de egy mobil távvezérlő is aktivizálhatja. Következésképpen a betolakodók azonosítására is kiválóan alkalmas. A szintetikus DNS minden egyes palack esetén egyedi kódokat tartalmaz, és az összes tárgyról vagy személyről levett mintákat egyértelműen vissza lehet keresni, - molekuláris genetikai laboratóriumban. 

Az eddigi adatok szerint - Angliában - azokon a területeken ahol az "okos" víz vagy a még elrettentőbb elnevezésű  DNS spray-t rendszerbe állították, és ezekről preventív jelleggel tájékoztató táblákat is kihelyeztek, - jelentősen csökkent a bűncselekmények száma.

10/ Kijutást blokkoló védelmi rendszer. Nem különösebben bonyolult, - de roppant kényes jogi kérdéseket felvető technológia. A legtöbb védelmi szisztéma a behatolás megelőzésére koncentrál. Van aki azonban más logika mentén gondolkodik. Miután a betörő bejutott az üres lakásba, vagy hétvégi házba az érzékelő  aktiválja a roppant erős mobil rácsokat, egyfajta csapdát állítva  a behatoló számára, és megakadályozza a távozást.. Az Egyesült Államokban már történ egy precedens értékű  eset, ahol a "szerencsétlen"  fickó egy hétig volt kénytelen egy bezárt garázsban vesztegelni. Az ügy érdekessége, hogy az "áldozat" még pert is nyert a tulajdonos ellen, - jóllehet ő sem úszta meg a betörés miatti eljárást.

Aki másnak vermet ás maga esik bele, - tartja közmondás. Érdemes a legvehemensebb tulajdonosoknak is  önmérsékletet tanúsítaniuk és kizárólag jogszerű módszereket alkalmazni. A védelmi rendszerünk nem veszélyeztetheti mások  testi épségét. Sokan pórul jártak már, amiatt hogy hirtelen felindulásból olyan védelmi eszközt választottak, - például áramot vezettek a kerítésbe - amely súlyosan jogsértő cselekménynek minősül! Szerencsére bőven rendelkezésre állnak olyan jól bevált  biztonságtechnikai eszközök és módszerek  is melyek jogilag sem kifogásolhatóak. 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kültéri védelem lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság